Ako sa zbaviť hrdze? Stavíte na profesionálne riešenie alebo recepty zo špajze?

Ako sa zbaviť hrdze? Stavíte na profesionálne riešenie alebo recepty zo špajze?
  • 16.06.2022
  • Michaela Kožáková

Nepríjemná hrdza na dva roky starom plote len málokoho poteší. Ak zbadáte tento červenkastý povlak na bráne vašej záhrady, automaticky si myslíte, že už pomaly dosluhuje a nastal čas poobzerať sa po novej. 

Nemusí to byť však tak. I zhrdzavený predmet sa dá ešte zachrániť. S koróziou na rôznych kovových predmetoch sa dá bojovať, a dokonca sa jej dá i predchádzať.

Hrdzavenie a korózia však nie sú to isté. Korózia predstavuje celý súbor procesov, ku ktorým dochádza na povrchu materiálu pôsobením vonkajších vplyvov ako je teplota, tlak alebo chemické látky. Výsledkom týchto procesov môže byť úbytok hmotnosti materiálu, strata úžitkových vlastností a jeho znehodnotenie.

Hrdza alebo hrdzavenie je jednou z foriem korózie a postihuje najčastejšie železo. Vtedy sa na jeho povrchu objavuje typický červenohnedý povlak. 

Existuje množstvo rôznych spôsobov odstraňovania hrdze. Skvelými pomocníkmi sú rôzne chemické nátery. Ale vedeli ste, že niektoré odstraňovače hrdze máte i doma?

Pozri aj: TOP 3 domáce hnojivá, ktoré vašej záhradke zaručene pomôžu!

ako vyčistiť hrdzu

Zdroj: Shutterstock®

Chemické prostriedky na odstránenie hrdze

Pri odstraňovaní korózie oceľových konštrukcií či iných kovových predmetov máte niekoľko možností. Stopy korózie môžete odstrániť pomocou mechanických či chemických prostriedkov a očistený povrch ochrániť vhodným náterom. Môžete tiež použiť špeciálne farby na skorodované povrchy.

Pri predmetoch, kde je nutné odstrániť hrdzu, ale zároveň ich nemožno natrieť farbou (náradie, kovanie, súčasti starých strojov), sú účinným riešením priemyselne vyrábané odhrdzovače. 

Kovové konštrukcie, ako napríklad brány a bránky, rôzne prístrešky, skleníky, pareniská či odkvapové háky, obvykle pozostávajú z oceľových trubiek, profilov či pásoviny. Na ich vonkajší vzhľad kladieme určité estetické požiadavky. Najlepšie je teda v takýchto prípadoch postupovať cestou odstránenia povrchovej korózie a natretia oceľových dielov niektorou z farieb na kov z kategórie antikoróznych náterov.

Tieto farby je možné použiť veľmi jednoducho po odstránení vrchnej vrstvy korózie a utretí očistených miest suchou handrou. Hrdzu z predmetu môžete odstrániť mechanickým očistením pomocou kefy s kovovými štetinami alebo chemickým odhrdzovačom. Majte na pamäti, že nedostatočne pripravený skorodovaný podklad pred náterom môže znížiť životnosť náteru až o šesťdesiat percent.

V prípade použitia drahších farieb určených priamo na hrdzu nič nepokazíte použitím stabilizátora korózie, ktorý zároveň slúži ako základný náter. Ten zabraňuje rozvoju a šíreniu korózie, zvyšuje priľnavosť a životnosť celého náterového systému. Je vhodný na základné antikorózne nátery kovov, obzvlášť na povrchy so zvyškami korózie a starými nedočistenými nátermi.
 

Hrdza

Zdroj: pinterest.com/itallstartedwithpaint.com, pinterest.com/farmersalmanac.com

Ľudové recepty na odstránenie hrdze

S určitým zveličením sa dá povedať, že veľa užitočných prostriedkov na odstránenie hrdze môžete nájsť aj u vás doma. Využijete ich však skôr v prípadoch, kedy chcete odstrániť hrdzu z povrchov a záhybov menších kovových predmetov. Ide napríklad o tesárske či stolárske náradie vrátane sekier, kladív, hoblíkov, kuchynské nože či vodovodné batérie.

Na internete nájdete množstvo nápadov, rád a tipov, ako sa zbaviť nepríjemnej hrdze. Najčastejšie sa využívajú kolové nápoje. Tie však nie sú až také účinné ako ocot, ktorý má doma takmer každý z nás. Ide aj o  finančne nenáročný prostriedok, ktorý stojí za vyskúšanie. Menšie predmety jednoducho namočte do octového kúpeľa. Tie väčšie zase ním postriekajte. Ocot nechajte pôsobiť podľa rozsahu korózie – čím je väčšia, tým dlhšie, a následne opláchnite vodou. 

Vyskúšajte i citrón a soľ. V kombinácii s abrazívnymi účinkami soli vytvára kyslý citrón účinný peeling. Najskôr postihnuté miesto potrite soľou. Potom na slaný povrch vytlačte šťavu z citróna a zmes nechajte pôsobiť dve až tri hodiny. Kôrou citróna zotrite zvyšky a predmet nakoniec opláchnite vodou.

Prírodným domácim odstraňovačom hrdze je i zemiak so svojím obsahom kyseliny šťavelovej. Surový zemiaky prerežte na polovicu, rovný povrch posypte soľou alebo sódou bikarbónou a potrite ním hrdzavé kuchynské predmety.  

Pripraviť si môžete i zmes z vody a sódy na pranie. Dajte ju do fľaše s rozprašovačom a silne ňou zatraste. Nastriekajte tento roztok na hrdzavé škvrny a potrite ich trochou kečupu. Nechajte dve hodiny pôsobiť, potom ich opláchnite vodou a utrite dosucha.

Prevencia proti hrdzi

Najjednoduchším spôsobom, ako sa vyhnúť problémom s hrdzavením, je vhodné umiestnenie kovového predmetu do priestoru s dostatočným vetraním a minimálnou vlhkosťou. 

Ďalšou možnosťou je zaobstaranie si odolnejších materiálov ako je hliník či nehrdzavejúca oceľ. Výrobcovia ponúkajú tiež možnosť zakúpiť si predmety z materiálu, ktorý prešiel procesom galvanizácie – pokrytie kovu iným druhom, odolnejším voči korózii.

Domácim receptom je olejovanie a mastenie pomocou klasických kuchynských surovín. Nie vždy však ide o dobré riešenie. 

Neprehliadni: Záhradný nábytok zo syntetického ratanu – vyžaduje si špeciálnu starostlivosť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní