Grilovaný syr: Ako ho pripraviť, aby bol výsledok dokonalý?

Grilovaný syr: Ako ho pripraviť, aby bol výsledok dokonalý?
  • 12.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Patríte medzi tých, ktorí majú radšej syr ako mäso? V tom prípade rozhodne vyskúšajte syr ugrilovať! ALE – ugrilovať syr správne tak, aby sa nepripálil alebo celý nevytiekol, je umenie. Keď objavíte všetky tipy a triky ako na to, vy a vaši hostia budete nadšení. Dobre ugrilovaný syr totiž nemá konkurenciu.

Základom úspechu je správny výber. V obchode si dajte pozor na to, aký syr vyberáte, pretože nie každý je vhodný na gril. Siahnite po syre s pevnejšou štruktúrou. Niektorí výrobcovia vám uľahčia výber tým, že už na obale uvádzajú, ktorý syr je vhodný na grilovanie.

Ktoré syry sú na gril najvhodnejšie?

Syry určené na grilovanie by mali mať pevnejšiu štruktúru práve preto, aby vydržali vyššiu teplotu. Vhodné nie sú plátkové syry, ako aj výrobky označené ako syrové výrobky. Taktiež sa pri výbere syrov na gril vyvarujte aj čerstvým kozím syrom, mozzarelle, ako aj balkánskym syrom.

Ktoré si teda vybrať:

  • gouda,
  • eidam,
  • ementál,
  • halloumi,
  • oštiepok,
  • pološtiepok,
  • hermelín,
  • camembert.

Odporúčame: Ako na grilované ryby: Objavte s nami ich čaro!

syr na gril

Zdroj: Shutterstock

Ako syr správne grilovať?

Syr grilujte na dôkladne premastenom rošte grilu, ideálnou voľbou je ale aj tak použitie alobalu alebo grilovacích vaničiek. Zabránite tak nechcenému vytečeniu syra. Syry sa za každú cenu marinovať nemusia, ale voľba je, samozrejme, na vašej chuti.

Niekedy stačí syr iba zľahka potrieť olivovým olejom a posypať bylinkami alebo korením. Neprežeňte to ale so soľou, pretože prirodzená chuť syra už v sebe soľ obsahuje.

Kedy sa odporúča použiť alobal?

Vtedy, keď siahnete po takzvaných obyčajných syroch, pri ktorých ich výrobca priamo neodporúča grilovanie, použite alobal. Zabránite tak vytečeniu syra a jeho stekaniu po rošte grilu. Kvalitný alobal môžete použiť aj ako improvizovanú podložku na mriežku grilu napríklad vtedy, keď sa chystáte grilovať oštiepok.

Hermelín a camembert – ako ich grilovať?

Práve tieto druhy syrov sú najčastejšou voľbou pri výbere syrov na gril. Viete ale, ako ich správne pripraviť a ugrilovať?

  • Tieto syry grilujte vcelku, zabalené do alobalu, ktorý nezabudnite dobre utesniť z každej strany. V prípade, ak chcete syr prekrojiť, vtedy ho nebaľte vcelku. Z alobalu mu urobte improvizovanú misku s vyššími okrajmi, aby syr nevytiekol.
  • Syr predtým, ako ho dáte do alobalu, namarinujte olivovým olejom a korením či bylinkami. Na toto marinovanie sa hodia aj rôzne ochutené druhy olejov.
  • Podľa chuti môžete do alobalu k syru pridať prelisovaný cesnak, nasekané bylinky, čili papričku, prosciutto alebo mladé cibuľky. Fantázii sa medze nekladú.

Ako dlho treba syr grilovať?

  • Hermelín a camembert opekajte 5 až 10 minút z každej strany.
  • Syr halloumi grilujte bez alobalu. Približne centimetrové plátky syra budú na grile hotové za približne 8 minút z každej strany.
  • Pološtiepok pred grilovaním jemne pokvapkajte olivovým olejom, zabaľte do alobalu a grilujte iba krátko. Stačí, keď sa syr dôkladne prehreje, aby bol v strede vláčny, inak by sa mohol roztopiť.

Neprehliadnite: Grilovaná zelenina: Príloha alebo hlavné jedlo? Oboje!

syr na grilovanie

Zdroj: Shutterstock

Výborné tipy navyše

  • Syry na grilovanie včas vyberte z chladničky. Pred grilovaním tak získajú izbovú teplotu, čím sa lepšie vyrovnajú s teplotným šokom a ugrilujú sa rovnomerne.
  • Majte poruke vždy nový kvalitný alobal.
  • Do syrov nikdy nepichajte vidličkou! Ale obracajte ich plastovou alebo drevenou vareškou. 
  • Prílohu pojmite ľahko. Pripravte listový šalát a ovocné omáčky z brusníc, ríbezlí alebo fíg. 
  • Ku grilovaným syrom sa fantasticky hodia olivy či opekaná bagetka pokvapkaná olivovým olejom.
  • Pri grilovaní syra buďte opatrní a neodbiehajte od grilu. Syru stačí iba málo, aby bol pripravený pre vašich hostí.

Slovenská syrová pochúťka, ktorá nemá konkurenciu!

Vedeli ste, že slovenský oštiepok sa vyrábal už v 18. storočí, odkedy sa stal vyhľadávanou pochúťkou? Pôvodne sa vyrábal z ovčieho mlieka, neskôr sa začalo pridávať aj kravské mlieko. Vynikajúca chuť tohto syra sa získava údením na dubovom dreve. Postupom času získa lahodnú a vyzretú chuť. Jeho veľkou výhodou je, že sa nerozteká, a aj preto je na grilovanie priam ideálny.

Recept na grilovaný oštiepok s brusnicovou omáčkou

Tento tradičný slovenský syr má výraznú chuť, ktorá dokonale vynikne práve so sladkou omáčkou. Po ugrilovaní je krásne zlatistý a jeho chuť je neodolateľná. Ako si ho pripraviť?

Suroviny:

  • 600 g ovčieho syra
  • brusnice, prípade slivková marináda

Postup:

Oštiepok má výraznú chuť, preto nepotrebuje žiadne korenie. Rozpoľte oštiepok na štvrťky a každý kúsok ugrilujte z obidvoch strán, až pokiaľ nebude maž zlatistú farbu. Takto ugrilovaný oštiepok prelejte brusnicami, či brusnicovou alebo slivkovou marinádou. Dobrú chuť!

Odporúčame aj: Grilované mäso: Klasika, ktorá nikdy neomrzí!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní