TOP 12 rastlín proti komárom, ktoré ich zaručene odpudia!

TOP 12 rastlín proti komárom, ktoré ich zaručene odpudia!
  • 09.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Komáre sú nielen otravný hmyz, ale aj parazity, ktoré nám doslova pijú krv, čím môžu prenášať aj mnohé ochorenia. Ak si radi po dlhom dni posedíme na záhrade či terase, práve prítomnosť komárov nám príjemný večer môže pokaziť. Vedeli ste, že niektoré rastliny a bylinky komáre odpudzujú?

Nevieme, ako to komáre robia, ale vždy si nás nájdu. Preto vám prinášame tipy, ako ich od nás odpudiť čo najprirodzenejším spôsobom. Sú totiž rastliny, ktoré komáre vôbec „nemusia“. My si skrášlime priestor, pričom komáre ho budú obchádzať. Vyskúšate to aj vy?

O ktorých rastlinách je reč?

Rastliny, ktoré komárov odpudzujú, sú:

Odporúčame: Vyvýšené záhony: Inšpirujte sa, ako si ich vyrobiť doma

odpudzovač komárov

Zdroj: Shutterstock®

BYLINKY proti komárom

Bylinky sú zázračné nielen svojou lahodnou chuťou a liečivými účinkami, ale ich ďalším benefitom je napríklad aj to, že sú prírodnými repelentmi. Nielen ich vôňa, ale aj listy komárov odlákajú. Ak máte doma napríklad mätu, medovku, levanduľu alebo citrónovú trávu, rozdrvte medzi prstami zopár ich lístkov a potrite si nimi pokožku. Komáre vás budú obchádzať a vy budete chránení.

Silice z CITRÓNOVEJ TRÁVY sú dokonca bežnou súčasťou sviečok proti komárom práve s citrónovou vôňou. Keď zlomíte jej list a potriete si pokožku touto miazgou, ucítite citrónovú vôňu a vytvoríte si takto prírodný repelent.

BAZALKU stačí iba pestovať – jej listy netreba ani drviť, ani sa ich dotýkať. Jemná vôňa bazalky je pre komáre totiž veľmi odpudzujúca.

ROZMARÍN proti komárom môžete využiť aj tak, že pri opekačke či grilovačke prihodíte do ohňa zopár stoniek rozmarínu. Dym odpudí ako komáre, tak aj iný drobný hmyz.

Bylinky sú jednoducho dokonalé! Ak si ich posadíte do záhradky či do črepníkov na balkón alebo terasu, budete si pestovať nielen veľa vitamínov, ale prirodzeným spôsobom sa zbavíte nepríjemných komárov. A vy si tak budete môcť užívať voľný čas bez týchto lietajúcich parazitov.

Neprehliadnite: Nechtík lekársky: Objavte čaro bylinky starovekých kultúr

bylinky

Zdroj: Shutterstock®

KVETY proti komárom

Už naše staré matere vedeli, prečo ku vchodom domov alebo na parapety okien sadili práve MUŠKÁTY. Tie svojou výsadbou tvoria ochrannú bariéru pred hmyzom.

AKSAMIETNICE obsahujú pyretrín, ktorý funguje ako prírodný repelent. Skúste ho pestovať pri vstupe do domu, zbavíte sa tak viacerých druhov hmyzu. Takisto je vhodné pestovať ho na balkónoch a okeniciach – tvoria totiž neviditeľnú bariéru, ktorá hmyz odpudzuje.

Nepríjemným štípancom od komárov sa dokážete vyhnúť vďaka sile prírody! Stačí si zasadiť rastliny, ktoré komáre doslova neznášajú.

Odporúčame aj: Pes v záhrade: Na čo všetko si treba dávať pozor?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní