Akumulátorové náradie: Aké sú jeho výhody a prečo by nemalo chýbať ani vo vašej výbave

Akumulátorové náradie: Aké sú jeho výhody a prečo by nemalo chýbať ani vo vašej výbave
  • 07.07.2022
  • Michaela Kožáková

Každý domáci majster, kutil by mal byť vybavený kompletným náradím. Možno ste sa aj vy dostali do situácie, že ste nemali k dispozícii zdroj elektrického prúdu alebo jednoducho, že elektrický kábel nebol dostatočne dlhý.

Prekáža aj vám neustále rozmotávanie káblov a zháňanie predlžovačiek? Ak ste odpovedali kladne, je čas, aby ste si zaobstarali akumulátorové náradie

Toto pracovné náradie čerpajúce energiu z výmenného alebo integrovaného akumulátora šetrí vaše peniaze, čas, priestor a aj životné prostredie. S akumulátorovým náradím prácu zvládnete rýchlejšie, bezpečnejšie a pohodlnejšie.

Ešte nemáte žiadne „aku náradie"? Mali by ste začať uvažovať nad jeho kúpou.

Neprehliadni: Záhradný gril: Aké máte možnosti a ako vybrať ten najvhodnejší?

Aku nožnice

Zdroj: shutterstock

Výhody akumulátorového náradia

Aku náradie ponúka hneď niekoľko výhod, ktoré vás presvedčia o jeho kúpe:

  • široké a univerzálne využitie,
  • nie je potrebný žiadny kábel,
  • možnosť používať na miestach, kde nie je elektrický prúd, nehrozí kopnutie elektrickým prúdom,
  • jednoduchá a spoľahlivá práca bez námahy,
  • náradie je určené tak pre kutilov ako aj pre profesionálov,
  • je kompaktné a výkonné, vydrží pracovať aj niekoľko hodín,
  • žiadne splodiny a výpary ako pri benzínových motoroch,
  • s jednou batériou dokážete fungovať pri viacerých nástrojoch,
  • kontrola stavu batérie jediným pohľadom na ukazovateľa stavu nabitia.

Podľa čoho vyberať kumulátorové náradie?

Akumulátorové náradie pracuje v podstate rovnako ako to elektrické. Hlavným rozdielom je, že na vykonanie práce má len obmedzené množstvo elektrickej energie. Prázdny akumulátorový článok je potrebné nabiť. 

Preto je dôležité pri výbere a kúpe aku náradia zistiť nielen točivý moment a počet otáčok, ale tiež kapacitu akumulátorového článku a systém nabíjania. Napätie akumulátorového článku svedčí o tom, koľko článkov je v akumulátore. Kapacita, udávaná v ampérhodinách (Ah, mAh), prezrádza obsah elektrickej energie. Tým pádom vlastne aj to, koľko vyvŕtame otvorov či zaskrutkujeme skrutiek s jedným nabitím akumulátora.

Najdôležitejší technický ukazovateľ pri aku strojoch je uťahovací moment. Čím je vyšší, tým pevnejšie skrutku môžeme pritiahnuť a tým tvrdší môže byť materiál, do ktorého skrutkujeme. 

Ďalším podstatným parametrom je napätie, ktoré sa udáva vo voltoch (V). Platí tu zase pravidlo, že čím vyššie napätie je, tým väčší výkon má prístroj.

Pozri aj: Zavlažovanie záhrady: Aké sú možnosti pre efektívnu závlahu?

Aku vŕtačky

Zdroj: shutterstock

Aku skrutkovače a vŕtačky

Skrutkovače a vŕtačky predstavujú najväčšiu skupinu akumulátorového náradia. Ich rozsah sa pohybuje od menších skrutkovačov s akumulátorovým napätím 2,4 V až po príklepové vŕtačky s akumulátormi nad 9,6 V.  

Akumulátorové skrutkovače hravo zvládnu montovanie skriniek a skrutkovanie menších skrutiek. Nie sú však určené pre profesionálne použitie. Ich obrovskou výhodou sú malé rozmery a nízka hmotnosť, takže sa s nimi skvele pracuje aj na neprístupných miestach.

Akumulátorové vŕtačky sú väčšie a výkonnejšie ako akumulátorové skrutkovače. Zvládnu náročnejšie práce a dokážu skrutkovať i vŕtať. Aku vŕtačky sú však v porovnaní so skrutkovačmi podstatne ťažšie a aj drahšie.

Akumulátorové píly a brúsky

Akumulátorové píly sú výkonovo porovnateľné s elektrickými pílkami. Využijete ich pri jednoduchých prácach v záhrade a okolo domu. Zo všetkého akumulátorového ručného náradia majú práve píly najsilnejší motor. Najväčšou výhodou aku píl je, že sa nemusíte trápiť s predlžovačkou a hľadať elektrickú zásuvku.

Akumulátorové uhlové brúsky môžete využiť na brúsenie či rezanie kameňa, plastov, kovu či iného stavebného materiálu.

Neprehliadni: Záhradný fúrik: Podľa čoho sa riadiť pri jeho kúpe?

Aku kosačka

Zdroj: shutterstock

Akumulátorové kosačky

Akumulátorové kosačky sú vhodné na kosenie trávy hlavne tam, kde nemáte možnosť pripojiť sa na elektrickú sieť. Kosačky spĺňajú všetky technické prednosti tých elektrických.

Medzi plusy akumulátorových kosačiek patrí nízka hmotnosť, možnosť nastavenia výšky kosenia trávy, indikácia stavu nabitia akumulátora a indikácia stavu zberného koša.

Pri výbere a kúpe akumulátorovej kosačky sa riaďte veľkosťou plochy trávnika. Čím sú kosačky výkonnejšie, tým viac sa skracuje čas kosenia a vybitia prístroja. 

Medzi ďalšie typy akumulátorového náradia patria búracie a vŕtacie kladivá, vyžínače, postrekovače, nožnice na stromy a kríky, vysávače na lístie a iné. Ďalšími vychytávkami v oblasti aku náradia a pomôcok je hoblík, vyhrievaná bunda, inšpekčná kamera, bezdotykový teplomer či vysávač.

Zopár rád na záver

Ak plánujete pracovať s náradím v dlhších intervaloch, je vhodné si prikúpiť a mať v zálohe náhradný akumulátor. V prípade vybitia jedného ho jednoducho vymeníte. Akumulátorové náradie však dobíjajte iba originálnou nabíjačkou. Zabránite tak jeho trvalému poškodeniu. Nabíjajte len úplne vybitý akumulátor.

Aku náradie skladujte v suchom prostredí, najlepšie pri izbovej teplote. Umiestnite ho oddelene od ďalšieho náradia. Pri skrate sa môže vážne poškodiť.

Ak nabíjacie zariadenie neplánujete v najbližšej dobe používať, články uložte vo vybitom stave na suché a chladné miesto.

Akumulátor nehádžte do ohňa, nevystavujte vysokým teplotám. Nefunkčné akumulátory vyhadzujte do špeciálneho elektroodpadu.

Pozri aj: Záhradné nožnice: Čím sa riadiť pri ich kúpe?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní