Kedy a ako hnojiť jahody? TOP tipy, ako dosiahnuť bohatú úrodu!

Kedy a ako hnojiť jahody? TOP tipy, ako dosiahnuť bohatú úrodu!
  • 23.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Kedy a ako hnojíte svoje jahody môže hrať rozhodujúcu úlohu v tom, aké zdravé sú vaše rastlinky a, samozrejme, koľko jahôd produkujú. Či už pestujete trváce alebo júnové jahody, pôda, na ktorej rastú z roka na rok, postupne stráca svoju silu.

Ako väčšina rastlín nesúcich zeleninu a ovocie, aj jahody vyžadujú dobré množstvo dusíka, fosforu a draslíka (N-P-K), aby vytvorili zdravé listy a kvety.

Okrem tejto „veľkej trojky" - N-P-K - si jahody vyžadujú aj dostatočné množstvo mikroživín na podporu rastu. Bohužiaľ, na rozdiel od jednoročných zeleninových rastlín a kvetov, pravdepodobne nemôžete každú sezónu zasadiť svoje trváce rastlinky na nové miesto. Z tohto dôvodu sa každým ďalším rokom bez pomoci pôda stáva menej úrodnou a vaše rastliny menej produktívne.

Najjednoduchší a najlepší spôsob, ako vyriešiť tento problém, je, samozrejme, hnojivo. Ale pokiaľ ide o rastliny jahôd, kedy a ako použijete toto hnojivo, môže znamenať obrovský rozdiel. Nielen v ich schopnosti produkovať viac plodov, ale aj v schopnosti prežiť a prezimovať s každým ďalším rokom.

Kedy a ako hnojiť jahody?

Existujú dve dôležité obdobia, kedy je potrebné rastlinky jahôd pohnojiť.

  • Prvé je na začiatku vegetačného obdobia predtým, ako vôbec začnú produkovať lístie alebo svoje plody.
  • Druhé je od polovice leta do začiatku jesene, kým sa budú jahody pripravovať na zimu.

Pokiaľ ide o skoré prihnojovanie, musíte rastlinkám dodať dávku energie tesne predtým, ako prechádzajú zo svojho pokojného stavu. Je mimoriadne dôležité aplikovať dávku na jar v správnom čase.

Odporúčame: TOP 3 domáce hnojivá, ktoré vašej záhradke zaručene pomôžu!

Hnojenie jahôd na jar

Na začiatku jari sú rastlinky pripravené začať ukladať energiu do koreňového systému na produkciu ovocia.

  • A keď sa aplikuje hnojivo práve vtedy, keď začnú rásť, živiny sa absorbujú pre lepšie plodenie.
  • Ak však hnojíte, keď listy vyrastú už v plnej sile, živiny namiesto toho pôjdu viac na rast listov ako na produkciu plodov. Konečným výsledkom tak budú veľké rastliny s malými plodmi.
  • Nikdy nehnojte svoju úrodu, keď rodí. Môže sa zdať, že je dobrý nápad dodávať rastlinám živiny pri ich produkcii, ale táto energia v podobe hnojiva môže v skutočnosti spôsobiť, že rastliny prestanú kvitnúť a sústredia sa na rast listov.

Ak na jar vysádzate nové rastliny jahôd, použite do výsadbovej jamy namiesto hnojiva kompost. Pre ich začiatok to bude dokonalá voľba.

Ako hnojiť jahody?

Pri hnojení na začiatku sezóny je vhodné použiť granulované hnojivo s pomalým uvoľňovaním. S malým množstvom lístia rastúceho na začiatku sezóny bude granulovaná aplikácia pomaly vsakovať ku koreňom pod nimi.

Pri výbere hnojiva hľadajte buď hnojivo s vyváženým zložením N-P-K, alebo také, ktoré sa trochu prikláňa na stranu draslíka.

Jedna vec, ktorej sa chcete vyhnúť, je akékoľvek hnojivo, ktoré obsahuje príliš veľa dusíka. Nadbytok dusíka povedie k väčšiemu rastu listov a nižšej produkcii ovocia.

Neprehliadnite: Burina v záhrade: Ako s ňou zatočiť raz a navždy?

Dusík - Fosfor - Draslík (N-P-K)

Pokiaľ ide o obsah látok N-P-K, hľadajte hnojivá, ktoré sú blízko pomeru 10-10-10. Ak môžete, skúste nájsť zmes, ktorá má v skutočnosti o niečo viac draslíka (K). Draslík výrazne napomáha pri produkcii ovocia a je vynikajúci na pomoc pri pestovaní bohatších a väčších plodov.

  • Viac ako čokoľvek iné dbajte na včasné hnojenie.
  • Aplikujte hnojivo v odporúčanom množstve uvedenom na zadnej strane balenia.
  • Najlepšie je hnojivo trochu zaliať, aby sa lepšie vstrebalo do pôdy.

Ako alternatívu ku granulovaným hnojivám môžete ako jarné hnojivo použiť kompost – jednoducho ho mulčujte okolo vašich rastliniek jahôd a zalejte vodou. Podobne ako v prípade granulovaných hnojív sa živiny pomaly vsakujú, aby pomohli posilniť korene.

Hnojenie jahôd v lete

Rastliny rodiace v júni prihnojujte koncom leta po ich spätnom orezaní. To im pomôže znovu rásť a doslova nabiť ich koreňový systém. Pre dobrú produkciu sú dôležité nielen silné korene. Je ale oveľa menej pravdepodobné, že zdravé koreňové štruktúry zamrznú alebo odumrú cez tuhé zimy.

  • Ak pestujete vždy rodiace odrody jahôd, je najlepšie aplikovať hnojivo na začiatku jesene, keď rastlina prestane produkovať plody.
  • To jej pomôže začať ukladať energiu aj na ovocie v nasledujúcom roku.

Bez ohľadu na to, ktorý typ jahôd pestujete, môžete opäť použiť dobré univerzálne granulované hnojivo alebo niekoľko centimetrov kompostu na podporu vašich rastlín neskoro v sezóne. 

POZOR - neskoré hnojenie môže v skutočnosti podnietiť jemný neskorý rast, ktorý ponecháva rastliny náchylné na zimné poškodenie.

Hnojenie jahôd mulčovaním

Mulčovanie rastlín jahôd na konci sezóny slúži na ich ochranu proti burine a aj ako príprava na zimu. Slama alebo posekané listy na to fantasticky poslúžia.

Odporúčame aj: Vyvýšené záhony: Inšpirujte sa, ako si ich vyrobiť doma

Užitočné tipy na záver

Ak pohnojíte jahody v máji, už v júni si budete môcť vychutnávať chutné a sladké ovocie. A preto sú práve tieto dni ideálne na hnojenie jahôd!

Zem sa už postupne otepľuje, takže korene budú pripravené absorbovať všetky užitočné látky a živiny.

  1. 5 g hypermangánu rozpustite v 0,5 l vody. Pridajte časť tohto rozpusteného manganistanu draselného do 10 litrov vody. Zvyšok použite na iné rastliny. Pridajte k tomu 0,5 čajovej lyžičky kyseliny boritej vopred zriedenej v malom množstve (50 ml) horúcej vody. Poslednou zložkou je jód – pridajte ho 10 kvapiek. Všetko opäť premiešajte a jahody postriekajte už hotovým roztokom.
  2. Na druhý deň postriekajte kvety jahôd 1 litrom vody s 1 lyžičkou medu. Rýchlejšie to priláka včely, čo pomôže jahodám nasadiť viac plodov.
  3. Po týždni zalievajte jahody týmto roztokom – v 500 ml teplej vody rozmiešajte 30 g cukru a 10 g suchého droždia. Nechajte niekoľko hodín na teplom mieste. Zmes zrieďte v 20 litroch vody. Môžete pridať aj 1 g kyseliny askorbovej.

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková, Depositphotos


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní