Najobľúbenejšie samovýsevné rastliny pre vytvorenie dokonalej záhrady s minimálnym úsilím

Najobľúbenejšie samovýsevné rastliny pre vytvorenie dokonalej záhrady s minimálnym úsilím
  • 25.05.2023
  • Michaela Kožáková

Samovýsevné rastliny majú schopnosť opakovaného kvitnutia počas sezóny a vyžadujú minimálnu starostlivosť. Tieto rastliny môžeme cielene využiť ako veľmi ľahký spôsob ako obohatiť našu záhradu. 

Ak ste zaneprázdnení alebo jednoducho chcete vo svojej záhrade len oddychovať a užívať si chvíle so svojimi najbližšími, ale stále chcete mať krásny záhradný priestor, zvážte výsadbu samovýsevných rastlín. Nielen, že vyžadujú minimálnu starostlivosť, ale tiež skrášlia vašu záhradu a mnohé z nich sú i liečivé. O aké rastliny ide a ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

Neprehliadni: Kvitnúce stromy - nechajte sa očariť týmito menej známymi druhmi!

Čo sú to samovýsevné rastliny?

Samovýsevné rastliny predtým, ako uhynú uvoľnia semená do záhrady a v nasledujúcom roku samy vyklíčia. Vracajú sa teda rok čo rok ako trvalky, ale zo semien rastlín, nie z koreňov. Jednoducho povedané, ide o rastliny, ktoré sa dokážu rozmnožovať bez našej pomoci. Potrebujú však na to správne podmienky.

Samovýsevné rastliny robia záhradu udržateľnejšou tým, že umožňujú prirodzený výber rastlín, ktoré sú najvhodnejšie pre konkrétnu mikroklímu vo vašej záhrade. Výsledkom sú odolnejšie rastliny a tým aj nižšia spotreba vody.

Pestovanie samovýsevných rastlín tiež znižuje uhlíkovú stopu vašej záhrady. Nekupujete nové rastliny, z ktorých mnohé sa pestujú v skleníkoch v plastových kvetináčoch a prepravujú sa po celej krajine vo veľkých nákladných autách.

Portulaka

Zdroj: INSTAGRAM/colombian_flora

Portulaka zeleninová

Portulaka zeleninová, nazývaná tiež šrucha obecná alebo portulák, je jednou z najobľúbenejších jedlých divokých rastlín. Ide o liečivú rastlinu, ktorá je výborná do šalátov, polievok, dusených pokrmov či na krátku tepelnú úpravu. Hodí sa najmä do permakultúrnych záhrad a záhrad bez rýľovania. 

Táto rastlina sa množí malými čiernymi semenami a je takmer nezničiteľná. Keď ju len podkopnete a nevyhrabete, zvädne. Ale keďže sú lístky sukulentné, rastlina vydrží niekoľko dní na slnku bez vody a keď príde dážď, opäť sa zakorení.

Portulaka je bohatým zdrojom vitamínov a antioxidantov. Obsahuje vysoký podiel omega-3 mastných kyselín (vyšší ako akákoľvek iná listová zelenina), vitamíny A, B, C a karotenoidy. Z minerálov je to horčík, vápnik, draslík a železo.

Slez

Zdroj: INSTAGRAM/natnunbar

Slez maurský

Slez maurský pochádzajúci zo Stredomoria a severnej Afriky je dvojročná až viacročná rastlina. Pestuje sa aj u nás ako okrasná kvetina pre svoje krásne ružovo fialové kvety. Slezu sa najlepšie darí na slnečných miestach v dobre priepustnej pôde. Je nenáročný na starostlivosť a môžete ho ľahko pestovať v záhrade s oporou i bez. 

Okrem toho, že vám slez skrášli vašu záhradu, má tiež pozitívne účinky na zdravie. Používa sa v obkladoch pri hojení zapálených rán, atopickom ekzéme, lupienke alebo kožných zápaloch. Podporuje tiež rozpúšťanie hlienov a zmierňuje dráždivý kašeľ.

Pozri aj: Najkrajšie pôdopokryvné rastliny, ktoré sú nielen atraktívne, ale tiež užitočné

Nechtík

Zdroj: INSTAGRAM/mrfothergills

Nechtík lekársky

Táto krásna, nápadná a liečivá rastlina ozdobí vašu záhradu záplavou kvetov oranžovej alebo žltej farby. Darí sa jej na slnku a vo výživnej pôde. Výsev je priamo na záhon v období mája až júla. Kvety nechtíka lekárskeho môžete použiť v kuchyni ako prísadu do rôznych jedál alebo v sušenej podobe na čaj.

Rastlina má protizápalový a antimikrobiálny účinok, preto sa používa pri zápalových ochoreniach ústnej sliznice, gastritíde a žalúdočných a dvanástnikových vredoch. Znižujte tiež krvný tlak a účinkuje utišujúco na centrálnu nervovú sústavu. Jeho extrakt sa nachádza v mnohých kozmetických výrobkoch na starostlivosť o pleť.

Valeriánka poľná

Zdroj: INSTAGRAM/great4garden

Valeriánka poľná

Nejedná sa o bežne známy druh zeleniny. Len málo ľudí vie, že ide o šalát. Táto rastlina sa pestovala skôr v záhradách kláštorov. Dnes rastie na pastvinách a lúkach divoko a pestuje sa najmä vo Francúzsku, Taliansku i iných európskych krajinách.

V záhradách rastlinu pestujeme ako predplodinu skoro na jar alebo ako následnú plodinu pre jesennú úrodu. Semená rastliny je vhodné pred výsevom namáčať približne 30 hodín, čím sa skráti dĺžka vzchádzania.

Polníček, ako sa rastlina často prezýva, obsahuje veľké množstvo vitamínu C (viac ako citrón) a taktiež vitamínu A a E a betakaroténu. Z minerálnych látok je v ňom zastúpené železo, ale i draslík, vápnik, horčík a kyselina listová. 

Prokurník topoľovka

Zdroj: INSTAGRAM/unikbotanik

Prokurník topoľovka

Topoľovka predstavuje pútavú, nenáročnú dvojročnú okrasnú rastlinu, ktorej sa najviac darí na slnečnom stanovišti s dostatkom vlahy. Patrí medzi najkrajšie kvety do záhrady. Prvým rokom táto kráska tvorí len prízemnú ružicu listov. Ďalším rokom ale vykvitne nádhernými kvetmi na stonke vysokej až 2 metre. Práve počas kvitnutia je topoľovka neprehliadnuteľnou dominantou záhrady. Niektorí ju považujú i za jednu z najobľúbenejších kvetov na balkón či terasu.

Rastlina je tiež „liečivka", ktorej kvet sa používa pri zápale čriev a žalúdka. Pozor, má laktačné účinky a zosilňuje menštruáciu.

Medvedí cesnak

Zdroj: INSTAGRAM/organicflowerbulbs

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak veľmi predstavovať nemusíme. Ide o zdravú a chutnú bylinku, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už po stáročia. Naši predkovia využívali medvedí cesnak v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení.

Rastlina podporuje trávenie a vyprázdňovanie, prečisťuje črevá a má silné antibiotické a antibakteriálne účinky. Využíva sa pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest, ako sú astma alebo zápal priedušiek, podporuje pamäť, znižuje krvný tlak a pomáha taktiež pri nespavosti.

Zbierajú sa mladé listy, ktoré sa používajú do šalátov, nátierok, polievok, na prípravu prívarkov. Výborné je aj pesto vyrobené z tejto aromatickej rastliny. Neodporúča sa listy medvedieho cesnaku sušiť, pretože strácajú tak prospešné látky.

Lebeda

Zdroj: INSTAGRAM/niinkivaa

Medzi ďalšie obľúbené samovýsevné kvety patrí:

  • lebeda záhradná,
  • černuška damascénska,
  • cibuľa zimná,
  • slncovka kalifornská,
  • paradajka ríbezľová divoká.

Ak teda hľadáte rastliny na balkón, rastliny na terasu alebo do záhrady, ktoré si nevyžadujú výnimočnú starostlivosť, zaobstarajte si osivá a semená samovýsevných rastlín.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní