Medvedí cesnak - ani vy sa ho už neviete dočkať? Takto ho použite!

Medvedí cesnak - ani vy sa ho už neviete dočkať? Takto ho použite!
  • 10.03.2024
  • Lenka Biba Slovak

Medvedí cesnak je cibuľová, trváca rastlina a príbuzná pažítky, ktorá rastie divo v lesoch na vlhkých miestach. Okrem toho, že sa medvedí cesnak vyskytuje v Európe, rastie aj v Spojených štátoch amerických a v najzápadnejších častiach severozápadného Pacifiku.

Pravdepodobne sa asi nenájde človek, ktorý by sa netešil na dokonalý a zdravý medvedí cesnak. Táto rastlinka patrí medzi celkom prvé, ktoré počas skorej jari spolu so snežienkami ohlasujú a privolávajú novú vegetačnú sezónu.

Medvedí cesnak – ani vy sa ho už neviete dočkať? POZOR, dôležitý je nielen správny zber, ale aj skladovanie, samotné spracovanie a použitie. My sme si dnes pre vás pripravili niekoľko užitočných tipov, ako na to.

Medvedí cesnak - sezóna medvedieho cesnaku je tu!

Medvedí cesnak sa skladá z cibule, stonky, listov a bielych kvetov v tvare hviezdy. Botanický názov tejto rastlinky je Allium ursinum. Verí sa, že medvedí cesnak je obľúbený u medveďov – preto dostal práve túto prezývku.

Môžete jesť ktorúkoľvek časť rastliny a použiť ju tak, ako by ste použili cesnak alebo niektoré z jeho ďalších príbuzných rastlín. Medvedí cesnak je jednou z prvých jarných zelených rastliniek, ktoré sa objavia s príchodom novej sezóny.

Aké sú liečivé účinky medvedieho cesnaku?

Využitie medvedieho cesnaku je naozaj široké - ako v kuchyni, tak aj v ľudovom liečiteľstve. Táto jarná bylinka je skutočne veľmi zdravá. A prečo?

Medvedí cesnak obsahuje:

  • vitamíny B a C,
  • alicín,
  • flavonoidy,
  • jód,
  • sodík,
  • draslík,
  • železo,
  • vlákninu,
  • sacharidy,
  • bielkoviny.

Neprehliadnite: Jar prichádza na terasu i balkón: Ako ich pripraviť na novú sezónu?

Kedy sa zbiera medvedí cesnak a aké sú poznávacie znaky medvedieho cesnaku?

Medvedí cesnak možno nájsť v listnatých a lužných lesoch, ale POZOR – jeho sezóna je veľmi krátka, nakoľko trvá iba dva mesiace v roku. Vyskytuje sa obyčajne na veľkých plochách v súvislých zelených kobercoch.

  • Doba zberu – marec, apríl
  • Zbierajú sa listy medvedieho cesnaku, ktoré sa používajú do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov a vynikajúce je aj pesto z medvedieho cesnaku.

Medvedí cesnak sa neodporúča sušiť, lebo práve sušením stráca väčšinu telu prospešných látok.

Medvedí cesnak - účinky a použitie

  • podpora trávenia a vyprázdňovania,
  • antibiotické a antibakteriálne účinky,
  • pomoc pri žalúdočných problémoch,
  • znižuje vysoký krvný tlak,
  • zmierňuje bolesť hlavy,
  • pomoc pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest,
  • silná korenistá chuť medvedieho cesnaku môže pomôcť vypudiť z tela hlísty,
  • podporuje budovanie imunity.

Aké je uskladnenie medvedieho cesnaku?

Je dôležité, aby ste medvedí cesnak skladovali správne, aby nevyschol. Najlepší spôsob, ako udržať medvedí cesnak čerstvý, je vložiť ho do pohára s vodou a uložiť do chladničky, kde vydrží aspoň týždeň.

V opačnom prípade ich môžete zabaliť, ak sú listy a kvety stále neporušené, do vlhkej papierovej utierky a vložiť do spodnej zásuvky vašej chladničky, kde vydrží niekoľko dní.

Listy medvedieho cesnaku môžete aj mraziť! Ako na to?

  • Listy blanšírujte a následne ich ponorte do ľadového vodného kúpeľa.
  • Nechajte ich uschnúť a zmrazte v jednej vrstve.

Neprehliadnite: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

Ako variť s medvedím cesnakom? Tipy na použitie

Listy sa môžu jesť surové alebo varené, sú užitočným doplnkom k základným potravinám, ako je smotana alebo tvaroh. Sú chutné, keď sa pridávajú do šalátu alebo do polievok ku koncu varenia. Dajú sa použiť aj do pesta namiesto bazalky či iných byliniek, alebo do omáčky.

  • Do zemiakovej kaše môžete pridať nadrobno nasekaný medvedí cesnak a podávať ju s pečeným jahňacím alebo iným mäsom.
  • V zásade sa medvedí cesnak dá použiť podobným spôsobom ako strúčiky cesnaku, ale nezabudnite, že chuť bude menej výrazná.
  • Varenie ochudobňuje cesnakovú chuť, preto ho pridajte na konci varenia, aby si medvedí cesnak zachoval viac chuti.
  • Akonáhle listy začnú strácať svoju štipľavosť, v neskoršej časti jari sa objavia kvety – tie sú tiež jedlé.
  • Kvety môžete použiť ako dekoráciu alebo pridať do šalátu.
  • Uistite sa, že ste ich dôkladne vyčistili, aby ste odstránili všetok hmyz, ktorý sa mohol v kvete usadiť.

Skvelé recepty z medvedieho cesnaku:

Aktualizované na 10.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní