Jar prichádza na terasu i balkón: Ako ich pripraviť na novú sezónu?

Jar prichádza na terasu i balkón: Ako ich pripraviť na novú sezónu?
  • 07.03.2024
  • Michaela Kožáková

Jar je za rohom a slnečné lúče nás začínajú pomaly, ale isto lákať von. Mnohí z nás sa nevedia dočkať, kedy si budú môcť vychutnať svoju rannú kávu na terase alebo pohár vína pri západe slnka na balkóne.

Predtým, ako jar dorazí na terasu, mali by ste ju pripraviť na nastávajúcu sezónu. A nie je to len o tom, že oprášite ratanové sedenie. I na balkóne by ste mali privítať jar menšími úpravami a zmenami. Na čo by ste nemali zabudnúť? Čo všetko treba urobiť na balkóne i terase, aby ste si ich mohli užívať plnými dúškami až do jesene?

Jarná sezóna = príprava terasy + príprava balkóna - ako na to?

Príprava terasy na jar, ako aj príprava balkóna na jar je mimoriadne dôležitá, a preto ju nepodceňujte! Balkónové kvety, črepníkové kvety, balkónový nábytok, balkónové doplnky, kvetinové inštalácie, výsadbové nádoby a mnoho ďalšieho - to všetko potrebuje práve v tomto období vašu pozornosť.

Váš balkón a terasa po mesiacoch nepoužívania a pôsobenia rôznych poveternostných vplyvov si zaslúžia pozornosť. Predtým, ako vytiahnete sedenie na balkón, záhradný nábytok alebo ratanové či drevené sedenie na terasu, mali by ste sa pustiť do upratovania. Vezmite metlu a odstráňte nečistoty z podlahy a exteriérovej dlažby.

  • Pre zbavenie sa nežiaduceho zeleného povlaku a iných usadenín nemusíte hneď siahať po chemických prípravkoch. 
  • Mach na stene či lišajníky medzi dlaždicami na podlahe môžete odstrániť tak, že na postihnuté miesta vylejete vriacu vodu.
  • Takto zastavíte ich rast a zároveň zmäknú, takže ich jednoducho vydrhnete alebo očistíte kefou.

Ak je potrebné, vymeňte dlažbu, natrite ju alebo v prípade tej drevenej ju naimpregnujte. 

I zábradlie a parapety na balkóne vyčistite vodou a nechajte poriadne preschnúť. Ak sa na balkóne či terase nachádzajú staré kvetináče, zbavte sa zvyškov hliny. Vyčistite ich ryžovou kefou a vlažnou vodou s prídavkom octu. Umyté nádoby ešte vystriekajte hadicou. Takto spoľahlivo odstránite prípadné choroboplodné zárodky z minulého roka.

Jarné obdobie a výsadba do črepníkov

Prvé jarné kvety ako tulipány, narcisy, trvalky či cibuľoviny svojimi farbami rozohrajú nielen kvetinové záhony, ale aj váš balkón či terasu. Práve v marci ich môžete vysadiť do črepníkov alebo debničiek. Pred prízemnými mrazmi ich ochráňte pomocou netkanej textílie alebo novín, ktorými vysteliete vnútra nádob. 

Ak chcete svoju terasu či balkón ozdobiť i pomaly rastúcimi ihličnanmi, práve mesiace marec a apríl sú vhodným obdobím na ich sadenie a presádzanie.

Ak milujete kvety, ale zároveň chcete na svojom balkóne ušetriť miesto, vytvorte si vertikálnu záhradu alebo vertikálny záhon. Pestovať v ňom môžete okrem byliniek či popínavých rastlín aj reďkovku, šalát, paprade, okrasné trávy či sukulenty.

Neprehliadnite: Čo sadiť v marci? Nie je to iba šalát či cibuľa!

Ako pripraviť už rozkvitnuté cibuľoviny?

Na jar môžete pripraviť už rozkvitnuté cibuľoviny nasledovne:

  • Odstráňte suché konce a vädnúce lístie z rastlín.
  • Roztriedte cibuľoviny a odstráňte akékoľvek odumreté časti.
  • Presuňte rastliny do nových kvetináčov s čerstvou zeminou a dobre ich zalievajte.
  • Umiestnite kvetináče na svetlé miesto s dostatkom slnečného svetla, ale chránené pred priamym slnečným žiarením.
  • Dobre zalievajte rastliny a pravidelne ich hnojte hnojivom pre kvitnúce rastliny.
  • Ak sú rastliny veľmi veľké, môžete ich prirezávať na podporu nového kvitnutia a zdravého rastu.

Tieto kroky vám pomôžu udržať vaše cibuľoviny zdravé a kvitnúce aj na jar.

Rez balkónových rastlín

Bylinky ako tymian, šalvia či rozmarín je potrebné v polovici marca hlboko zostrihať, aby sa v lete pekne rozrástli. Aj zimujúcim balkónovým kvetom a iným okrasným rastlinám v nádobách doprajte rez, aby bujnejšie rástli. Predovšetkým fuksiám a muškátom veľmi prospeje hlboký rez na tri až päť pupeňov.

Pozri aj: Ihličnany v črepníkoch: Ktoré druhy sú vhodné na pestovanie v nádobách a ako sa o nich starať?

Sedenie na balkón a terasu

Záhradný nábytok z dreva treba po zime skontrolovať. Časti a povrch stoličiek či stola, ktoré sú narušené, vyhlaďte pomocou brúsneho papiera a následne natrite ochranným náterom. Kovový nábytok, podobne ako kovové zábradlie, potrebuje zbaviť hrdze a natrieť novým náterom vrchnej farby. Pozornosť venujte i záhradnej hojdačke či hojdaciemu kreslu.

Ak ste nestihli na jeseň vyprať návleky či obliečky na vankúše a podsedáky, ktoré používate pre pohodlné sedenie na balkóne či terase, spravte tak teraz.

Nezabudnite na doplnky

Spríjemnite si chvíle na vašom balkóne či terase dekoračnými prvkami a doplnkami. Dolaďte váš priestor nielen praktickými kúskami v podobe osvetlenia či úložného boxu, ale aj mäkkými dekami alebo vzorovaným exteriérovým kobercom. Skrášlite terasu pri dome alebo balkón solárnymi lampami, drevenými lampášmi so sviečkami, vkusnými vankúšmi či prútenými košmi.

Aktualizované na 07.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní