Hakuro Nishiki: Viete, ako sa pestuje atraktívna japonská vŕba?

Hakuro Nishiki: Viete, ako sa pestuje atraktívna japonská vŕba?
  • 27.02.2024
  • Michaela Krivdová

Japonská vŕba Hakuro Nishiki, tiež známa ako Salix integra 'Hakuro Nishiki', je elegantný opadavý ker súrodý s vŕbami a je obľúbená kvôli svojim krásnym listom a krehkej architektúre. Tento ker má jemné listy, ktoré sú kombináciou zelenej a ružovej farby, čo mu dáva výrazný vzhľad. Na jar sa vytvára hustý rast a postupne sa rozrastá do elegantných tvarov, ktoré veľmi pôsobivo vynikajú medzi inými rastlinami.

Dokonalosť na kmienku. Presne tak by sa dala charakterizovať kráska z Japonska, ktorá bola v roku 1979 privezená do Európy holandským botanikom. Japonská vŕba patrí medzi okrasné dreviny, ktorá chytí za srdce každého milovníka oku lahodiacich rastlín a ak ju ešte v záhrade nemáte, je najvyšší čas sa po nej poobhliadnuť!

Hakuro Nishiki - popis japonskej vŕby

Nie je to len tak hoc aký strom. Vďaka dokonale sfarbeným listom nadobudnete z diaľky dojem, že je japonská vŕba obsypaná kvetmi.

Tento efekt vytvárajú mramorovo zelenobiele listy, ktorých nové prírastky sa sfarbujú do ružova.

  • Dobrou správou je, že pestovať sa dá nielen v záhrade, predzáhradke, ale tiež v dostatočne veľkom kvetináči na terase či balkóne.
  • Japonská vŕba, ktorá patrí medzi okrasné dreviny, je dokonalý solitér, ktorý nezostane za žiadnych okolností bez povšimnutia.

Charakteristika vŕby a pestovanie vŕby japonskej

Napriek tomu, že svojich majiteľov obdarí atraktívnym vzhľadom, jej pestovanie je v zásade nenáročné. Najobľúbenejšou formou je ker zaštepený do nízkeho polkmienku alebo do 3/4 kmienku. Ako krík sa používa do skupinových výsadieb.

Dariť sa jej bude takmer všade, na výber stanovišťa nemá prehnané nároky. Vŕbe nevadí ani priame slnko, ani polotieň. Myslite však na to, že čím viac slnka na jar bude mať, tým viac sfarbená bude.

Odporúčame: Spoznaj, ktoré orechy sú najzdravšie! A aké majú účinky?

vŕba japonská

Zdroj: pinterest.com / finegardening.com

Na čo všetko treba myslieť pri pestovaní vŕby - HAKURO NISHIKI?

Tento druh vŕby je naozaj na pestovanie nenáročný. Myslite však nielen na vhodnú polohu na slnku či v polotieni, ale aj:

  1. zeminu – na substrát nemá japonská vŕba prehnané nároky. Zadovážte jej hlinitú alebo piesočnato-hlinitú pôda, ktorá bude dobre prevzdušnená a primerane vlhká.
  2. čas výsadby – ideálnym obdobím je jar alebo jeseň, kedy nie je pôda ešte príliš suchá. V tomto čase sa nemusíte báť vŕbu ani presádzať
  3. zálievku – vŕby všeobecne vodu obľubujú, pozor si však dajte na to, aby vo vode nestála. To platí aj v prípade vŕby japonskej, ktorú polejte vždy, keď je vrchná časť substrátu už presušená.
  4. hnojenie – vďaka kvalitnému hnojivu s dostatkom minerálnych látok bude vŕba vynikajúco prosperovať. Hnojte počas vegetačného obdobia 1x za mesiac.
  5. zazimovanie – ako už bolo spomenuté, japonská vŕba veľmi dobre znáša aj teploty pod bodom mrazu. Nie je nutné ju počas zimy zo záhrady prenášať, ochrániť ju ale môžete tým, že korunu zabalíte do textílie rovnako, ako spodnú časť kmeňa.
  6. rez – drevinu môžete rezať minimálne dvakrát za rok. Vhodné obdobie je od marca do októbra, ale tiež na konci leta.
  7. rozmnožovanie – odstrihnuté tvrdé konáriky napichajte do pripravených kvetináčov so zemou. V rámci rozmnožovania myslite na to, že zem nesmie vyschnúť, zálievku potrebujú každý deň.

TIP REDAKCIE: Aby ste na polievanie nezabudli, v rámci zakoreňovania napichajte konáriky ku kvitnúcim kvetinám v črepníkoch, ktoré polievate každý deň.

Starostlivosť o japonskú vŕbu - ako ju strihať?

Hakuro Nishiki sa najviac vyfarbuje na konci jari, v priebehu ostatných mesiacov sú jej listy bielo-zelené. Ako každá vŕba, aj tento kultivar sa vyznačuje bohatým obrastaním, preto je vhodné strihať ju a rezať minimálne dvakrát do roka. Správnym strihom zároveň vyformujete jej tvar a v prípade stromčekových variant aj plný tvar koruny.

Najradikálnejší strih je nutné spraviť ešte predtým, než začne vŕba rašiť – vo februári a v marci. Druhýkrát sa strihá do požadovaného tvaru na konci leta – v júli či auguste. Posledný, tzv. udržiavajúci rez je vhodné urobiť na jeseň.

Inšpirujte sa tiež: Bezúdržbová záhrada: Existuje vôbec taká alebo je to len mýtus?

japonská vŕba

Zdroj: pinterest.com / baldur-garten.de

Typy japonskej vŕby

Túžite ju mať doma aj vy? Dobrou správou je, že tento typ vŕby bez väčších problémov kúpite v hobby marketoch či záhradkárstvach. Do živých plotov, ktoré vytvoria naozaj čarovnú kulisu sa hodí kríčkový variant, ako solitér je vhodná japonská vŕba na kmienku vo výške 1 až 1,5 metra. Predpestované kultivary môžete vysádzať do pôdy od jari do jesene.

TIP REDAKCIE: Vysadenú či presadenú japonskú vŕbu je nutné polievať každý deň, minimálne po dobu 3 mesiacov.

NECHAJTE SA INŠPIROVAŤ, AKO MÔŽE JAPONSKÁ VŔBA VYZERAŤ AJ VO VAŠEJ ZÁHRADE

vŕba

Zdroj: pinterest.com / hometalk.com

vŕba v kvetináči

Zdroj: pinterest.com / jardiland.com

japonská vŕba v záhrade

Zdroj: pinterest.com / myinnerlandscape.tumblr.com

záhon

Zdroj: pinterest.com / szkolka.sklep.pl

hakuro nishiki

Zdroj: pinterest.com / t.me

Aktualizované na 27.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní