Spoznaj, ktoré orechy sú najzdravšie! A aké majú účinky?

Spoznaj, ktoré orechy sú najzdravšie! A aké majú účinky?
  • 30.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Orechy sú bohaté na rôzne dôležité živiny, ako sú vitamíny (vitamín E, vitamín B6), minerály (magnézium, železo, zinok), vláknina a proteíny. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Konzumácia orechov sa spojila so zníženým rizikom srdcových ochorení. Obsahujú zdravé tuky, ktoré môžu pomáhať zlepšovať zdravie srdca a znížiť hladinu cholesterolu.

Orechy majú vysoký obsah vitamínu E, ktorý je dôležitý pre zdravie mozgu. Môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením, stimulovať pamäť a kognitívne funkcie. Orechy obsahujú vlákninu a proteíny, ktoré môžu pomôcť zabezpečiť pocit sýtosti a udržať hladinu cukru v krvi stabilnú. Pravidelná konzumácia orechov tak môže pomôcť udržať kontrolu nad hmotnosťou.

Ako konzumácia orechov vplýva na zdravé srdce a zdravý cholesterol?

Konzumácia orechov môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca a cholesterol.

Orechy sú bohatým zdrojom zdravých mastných kyselín, vlákniny, bielkovín a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť zlepšiť váš cholesterol a udržať srdce zdravé.

  • Zdravé mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v orechoch, ako napríklad omega-3 mastné kyseliny, môžu pomôcť znížiť hladinu "zlého" cholesterolu a zvýšiť hladinu "dobrého" cholesterolu.
  • To prispieva k zníženiu rizika vzniku srdcových ochorení, ako je napríklad srdcový infarkt.
  • Vláknina, ktorá je hojne prítomná v orechoch, tiež môže mať pozitívny vplyv na cholesterol.
  • Vláknina môže pomôcť odstraňovať cholesterol z tela prostredníctvom stolice, čím sa zníži jeho hladina v krvi.

Okrem toho obsahujú orechy aj antioxidanty, ako napríklad vitamín E a polyfenoly, ktoré môžu chrániť cievy pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. To môže znižovať riziko aterosklerózy, ktorá je zodpovedná za väčšinu srdcových ochorení.

  • Je dôležité si uvedomiť, že aj keď sú orechy zdravé, je dôležité konzumovať ich s mierou.
  • Obsahujú aj veľa kalórií, takže nadmerná konzumácia môže viesť k nadbytočnej telesnej hmotnosti. Odporúča sa jesť asi 28-42 gramov orechov denne, čo predstavuje zhruba 1 malú hŕstku.
  • Vždy je tiež najlepšie konzumovať orechy v ich prírodnej forme a vyhýbať sa tým, ktoré sú pražené alebo solené, keďže môžu obsahovať nadbytočnú soľ a nezdravé tuky.

Ktoré orechy sú najzdravšie orechy a aký majú obsah vitamínov?

Existuje niekoľko druhov orechov, ktoré sa považujú za najzdravšie a majú vysoký obsah vitamínov a minerálov.

Tu je niekoľko príkladov:

  • Vlašské orechy - sú bohaté na vitamíny B a E, vysoký obsah omega-3 mastných kyselín a obsahujú tiež minerály ako horčík, meď a selén.
  • Mandle - obsahujú dostatočné množstvo vitamínu E a zdravé tuky. Sú tiež bohaté na vápnik a vlákninu.
  • Para orechy - sú vynikajúcim zdrojom vitamínu E, zinku, draslíka, horčíka a kyseliny listovej. Tiež obsahujú omega-3 mastné kyseliny.
  • Kešu oriešky - obsahujú veľa vitamínu E, B6 a minerálov ako meď, zinok, železo a magnézium. Sú tiež dobrým zdrojom zdravých tukov.
  • Lieskové orechy - sú bohaté na vitamín E, B6 a kyselinu listovú. Tiež obsahujú minerály ako meď, zinok, horčík a selén.
  • Para orechy - sú dobrým zdrojom vitamínov E, B6 a kyseliny listovej. Obsahujú tiež minerály ako horčík, meď, zinok a selén.

Je dôležité si uvedomiť, že každý druh orechov má svoje vlastné prospešné vlastnosti pre zdravie. Najlepšie je ich konzumovať v rámci vyváženej stravy a s mierou.

Neprehliadnite: Ako využiť orechové škrupiny v záhrade i mimo nej?

Vlašské orechy a výhody vlašských orechov

Vlašské orechy majú vysokú nutričnú hodnotu a sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály. Obsahujú tiež veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré prispievajú k zdraviu mozgu a srdca. Vďaka svojej výživovej hodnote a chuti sú vlašské orechy obľúbené ako jedlo samé osebe, ale tiež sa často pridávajú do rôznych pokrmov, ako sú šaláty, dezerty, pečivo a podobne.

  • V prípade alergickej reakcie na orechy by ste mali byť opatrní a vyhýbať sa konzumácii vlašských orechov.
  • Taktiež je dôležité dodržiavať umiernenú konzumáciu, pretože aj keď sú výživné, majú vysoký obsah kalórií.

Vlašské orechy majú tiež mnoho liečivých účinkov. Môžu pomôcť zlepšiť zdravie srdca, znižovať hladinu cholesterolu, posilňovať imunitný systém a bojovať proti zápalom. Sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi.

Celkovo sú vlašské orechy výborným doplnkom zdravej stravy. Môžu prispieť k zvýšeniu energetickej hladiny, zlepšeniu trávenia a posilneniu imunitného systému. Vzhľadom na ich chutné a výživové vlastnosti sa jedná o obľúbený prírodný produkt, ktorý môžete pravidelne konzumovať.

Para orechy

Para orechy obsahujú veľké množstvo rôznych vitamínov a minerálov.

Niektoré z vitamínov, ktoré sú obsiahnuté v para orechoch, sú:

  • Vitamín E - para orechy sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu E. Tento vitamín je dôležitý pre zdravie kože, srdca a imunitného systému.
  • Vitamín B1 (tiamín) - pomáha pri metabolizme sacharidov a je užitočný pre zdravie nervového systému.
  • Vitamín B6 - je nevyhnutný pre správne fungovanie mozgu a tvorbu hormónov.
  • Vitamín B9 (kyselina listová) - dôležitý pre správny vývoj plodu u tehotných žien a tiež pre tvorbu červených krviniek.
  • Vitamín C - pomáha posilňovať imunitný systém a je antioxidantom, ktorý bojuje proti voľným radikálom.

Okrem týchto vitamínov para orechy obsahujú tiež minerály ako napríklad meď, zinok, horčík a mangán, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Je vhodné mať na pamäti, že obsah vitamínov a minerálov v para orechoch sa môže líšiť v závislosti od pôvodu a kvality orechov. Je vždy najlepšie vyberať čerstvé, vysokokvalitné para orechy pre najväčší prínos pre naše zdravie.

Lieskové orechy

Lieskové orechy sú plody lieskovníku obyčajného, ktoré sú známe aj ako liesky. Tieto plody sú jedlé a majú výbornú chuť. Lieskové orechy sú bohaté na živiny, najmä na vitamíny, minerály, zdravé tuky a vlákninu.

  • Lieskové orechy sú bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý je antioxidantom a prispieva k zdraviu pokožky, srdcu a imunitnému systému.
  • Obsahujú tiež vitamín B, ktorý pomáha pri fungovaní mozgu a nervového systému.
  • Minerály, ako je horčík, zinok a draslík, sú tiež prítomné v lieskových orechoch a prispievajú k správnemu fungovaniu organizmu.

Lieskové orechy sú tiež bohaté na zdravé tuky, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a zníženiu hladiny cholesterolu v krvi. Zdravé tuky tiež pomáhajú telu absorbovať vitamíny rozpustné v tukoch.

  • V lieskových orechoch je tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý a reguluje hladinu cukru v krvi.
  • Vďaka vysokému obsahu vlákniny môžu lieskové orechy tiež pomôcť pri chudnutí, pretože udržujú pocit sýtosti.
  • Okrem výživných hodnôt majú lieskové orechy aj mnoho ďalších benefitov pre zdravie. Napríklad, pomáhajú znižovať riziko srdcových chorôb, vyšších hladín cholesterolu a závažných ochorení, ako je cukrovka a rakovina.
  • Tiež obsahujú antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a pomáhajú znižovať zápal v tele.

Lieskové orechy sú skvelou alternatívou ku konzumácii iných nezdravých snackov a môžu byť súčasťou zdravej stravy. Môžu sa konzumovať surové, pridané do cereálií, šalátov alebo varených jedál. Tiež sa používajú ako základ pre výrobu orechových masiel, múk a olejov.

Je dôležité však dbať na to, že lieskové orechy majú vysoký obsah kalórií, preto je vhodné ich konzumovať v rozumných množstvách, najlepšie ako súčasť vyváženej stravy.

Pekanové orechy

V porovnaní s inými orechmi majú pekanové orechy jemnejšiu a sladšiu chuť. Sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce a zdravie mozgu. Obsahujú tiež vitamíny E a B, minerály ako horčík, zinok, meď a draslík a vlákninu.

  • Pekanové orechy sú často používané pri príprave sladkých pokrmov, ako sú koláče, dezerty alebo prvky na posýpanie, no tiež sa konzumujú samostatne ako zdravá a lahodná pochúťka.
  • Mnohí ich tiež pridávajú do šalátov, cereálií alebo do müsli.

Pekanové orechy majú množstvo zdravotných výhod vrátane podpory zdravia srdca, zníženia hladiny cholesterolu, regulácie cukru v krvi a posilnenia imunitného systému. Majú tiež protizápalové účinky a prispievajú k zdravému tráveniu.

Pri konzumácii pekanových orechov treba mať na pamäti, že obsahujú vysoký podiel kalórií a tukov. Preto je dôležité dodržiavať mieru a konzumovať ich v rámci vyváženej stravy.

Odporúčame aj: Angínovník - všade samí chorí - táto bylinka vám pomôže! Skúste recept na sirup či kloktadlo.

Makadamové orechy

Makadamové orechy sú jednými z najobľúbenejších druhov orechov na svete. Makadamové orechy majú veľmi tvrdú škrupinu, ktorú je potrebné lámať, aby sa dalo dostať k samotnému orechu. Majú guľovitý tvar a ich farba sa pohybuje od svetlohnedej po tmavohnedú. Majú jemnú a krémovú chuť s miernou orechovou arómou.

  • Tieto orechy sú jedným z najvhodnejších zdrojov zdravých tukov a ďalších živín.
  • Sú bohaté na mononenasýtené tuky, ktoré prispievajú k zdraviu srdca až o 80% viac ako iné orechy.
  • Navyše obsahujú zdraviu prospešné vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín B, vitamín E, horčík, vápnik a železo.

Makadamové orechy sa často konzumujú samotné, ale môžu byť tiež súčasťou rôznych jedál a dezertov. Používajú sa pri pečení, v cestách, šalátoch, čokoládových tyčinkách a mnohých ďalších receptoch.

Je dôležité pamätať na to, že makadamové orechy sú pomerne kalorické, preto by mal svoj príjem regulovať ľudia s vyššou hmotnosťou. Ideálne je jesť ich v miernom množstve, aby sme získali ich zdravotné výhody, ale zároveň sme nezvýšili príjem kalórií.

Makadamové orechy sú nielen chutné, ale aj prospievajú nášmu zdraviu. Majú veľa výhod a môžu byť súčasťou zdravej stravy.

Kešu orechy a zdravie

Kešu orechy pochádzajú z kešu stromu, ktorý je domorodým druhom v Brazílii. Tieto orechy sú považované za jeden z najobľúbenejších druhov orechov na svete. Majú vynikajúcu chuť, bohatú na arómu a mierne sladkastú.

  • Kešu orechy sú bohatým zdrojom živín. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny (C, E, K) a minerály (železo, zinok, horčík, meď). Tieto orechy tiež obsahujú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred voľnými radikálmi.
  • Kešu orechy majú rôzne zdravotné výhody. Ich konzumácia môže prispieť k zlepšeniu srdcového zdravia, kontrole hladiny cukru v krvi, posilneniu imunitného systému, zlepšeniu zraku a podporovaniu zdravej pokožky.
  • Sú vynikajúcou prísadou do rôznych jedál. Môžu byť konzumované samostatne ako občerstvenie, pridať ich do šalátov, smoothies, urobiť si z nich kešu maslo alebo ich použiť pri príprave dezertov.

POZOR - niektorí ľudia môžu byť alergickí na kešu orechy. Ak máte alergiu na iné orechy, je dôležité konzumovať kešu orechy s opatrnosťou a sledovať prejavy alergických reakcií.

Pre zachovanie čerstvosti je najlepšie skladovať kešu orechy v uzavretom obale na chladnom a suchom mieste, aby sa predišlo znehodnoteniu.

Pistácie

Pistácie pochádzajú z blízkeho východu a sú považované za jeden z najstarších pestovaných orieškových plodov.

Pistácie obsahujú rôzne vitamíny a minerály, vrátane:

  • Vitamín E - pistácie sú bohaté na vitamín E, čo je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tento vitamín je tiež dôležitý pre zdravie pokožky a znižuje riziko vzniku chronických ochorení.
  • Vitamíny skupiny B - pistácie sú dobrým zdrojom vitamínov B, ako je B1 (tiamín), B2 (riboflavín) a B6 (pyridoxín). Tieto vitamíny prispievajú k udržaniu zdravého nervového systému, metabolizmu a tvorbe červených krviniek.
  • Vitamín K - pistácie obsahujú aj vitamín K, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí.
  • Vitamín C - pistácie obsahujú aj vitamín C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém a podporuje zdravie kože.

Je dôležité si uvedomiť, že pistácie sú výživné, ale aj veľmi kalorické. Preto by ste ich mali konzumovať s mierou a zohľadniť ich kalorický obsah pri sledovaní svojej stravy.

Mandle

Samotné mandle obsahujú rôzne živiny a vitamíny, ktoré zahrňujú:

  • Vitamín E - mandle sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E. Tento vitamín je silným antioxidantom, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Vitamín B2 (riboflavín) - mandle obsahujú aj vitamín B2, ktorý je dôležitý pre energiu a správne fungovanie nervového systému.
  • Vitamín B3 (niacín) - mandle sú bohaté na vitamín B3, ktorý pomáha pri metabolizme živín a podporuje zdravú funkciu nervového systému.
  • Vitamín B6 - mandle obsahujú aj vitamín B6, ktorý je potrebný pre správnu funkciu mozgu a tvorbu hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík v tele.
  • Kyselina listová - mandle obsahujú aj kyselinu listovú (vitamín B9), ktorá je dôležitá pre tvorbu nových buniek, ako aj pre správnu funkciu mozgu.

Okrem týchto vitamínov obsahujú mandľové orechy aj minerály ako horčík, vápnik a zinok, ako aj zdravé tuky a vlákninu. Tieto živiny spolu prispievajú k správnemu fungovaniu organizmu a celkovému zdraviu.

Tip pre vás: Bylinky na cukrovku: Zázračné riešenie pre diabetikov

Píniové orechy

Píniové orechy sú semienka borovíc, ktoré sa nachádzajú vo vnútri šišky. Pochádzajú z rôznych druhov borovíc, najčastejšie z borovice obyčajnej (Pinus pinea). Tieto orechy sú známe svojou jemnou a sladkou chuťou.

Píniové orechy sú bohaté na vitamíny, minerály a zdravé tuky. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom a prispieva k zdraviu srdca, kože a imunitného systému. Okrem toho obsahujú tiež vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi, a vitamín B3, ktorý pomáha udržiavať energiu a metabolizmus.

Píniové orechy sú tiež zdrojom dôležitých minerálov, ako je horčík, fosfor a meď.

Horčík je dôležitý pre zdravé svaly a kosti, fosfor pomáha udržiavať zdravú kožu a zuby, a meď je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek.

  • Tieto orechy sú odporúčané pre vegetariánov a vegánov ako zdroj bielkovín, pretože obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.
  • Píniové orechy sa často používajú pri príprave jedál, najmä v talianskej kuchyni.
  • Sú obľúbenou prísadou v rôznych cestovinových jedlách, šalátoch, pesto omáčkach a dezertoch.
  • Môžu byť konzumované čerstvé, pražené alebo použité ako ingrediencia v rôznych receptoch.

Celkovo majú píniové orechy mnoho výživových výhod a sú vynikajúcou prísadou pre rôzne jedlá. Môžu tiež prispievať k rôznym zdravotným prospechom, ako je ochrana srdca, zdravá koža a vysoká výživová hodnota.

Prečo je dobré pravidelne konzumovať orechy?

Pravidelná konzumácia orechov má mnoho zdravotných výhod, ako napríklad:

  • Zdravé tuky - orechy obsahujú zdravé tuky, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu tela. Pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cholesterolu a redukovať riziko srdcových ochorení.
  • Zdravie srdca - vďaka svojmu obsahu omega-3 mastných kyselín, vitamínu E, vláknine a minerálom pomáhajú orechy znižovať zápal a chrániť srdce pred rizikom závažných ochorení, ako je napríklad srdcový infarkt.
  • Zdravie mozgu - orechy sú bohaté na vitamíny B, antioxidačné látky, omega-3 mastné kyseliny a minerály, ktoré sú prospešné pre mozgovú činnosť. Pravidelná konzumácia orechov môže pomôcť zlepšiť pamäť, koncentráciu a prevencia degeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.
  • Zdravé trávenie - orechy majú vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravé trávenie a prevenciu zápchy. Tiež podporujú rast zdravej črevnej mikroflóry, čo prispieva k lepšiemu využitiu živín zo stravy.
  • Kontrola a redukcia hmotnosti - napriek tomu, že majú vyššiu kalorickú hodnotu, orechy môžu byť prospešné pri kontrole hmotnosti. Vďaka svojmu obsahu zdravých tukov a vlákniny udržujú pocit sýtosti, čo môže pomôcť znížiť túžbu podávať si ďalšie jedlá.
  • Zdravé kosti - orechy sú bohaté na minerály, ako je vápnik, draslík a horčík, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí. Pravidelná konzumácia orechov môže prispieť k udržaniu zdravých kostí a prevencii osteoporózy.

Je však dôležité mať na pamäti, že orechy sú tiež kalorické, preto je dôležité ich konzumovať s mierou. Odporúčané denné množstvo je asi 30 gramov (hŕstka) orechov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní