Ako chrániť zámkovú dlažbu pred nebezpečnou kombináciou soli, mrazu a snehu

Ako chrániť zámkovú dlažbu pred nebezpečnou kombináciou soli, mrazu a snehu

Zimné obdobie prináša nielen radosti snehových hier, ale aj potenciálnu hrozbu pre zámkovú dlažbu na našich dvoroch alebo chodníkoch. Kombinácia snehu, mrazu a soli môže vážne poškodiť aj ten najodolnejší povrch, avšak s niekoľkými nasledujúcimi spôsobmi viete svoju dlažbu nielen ochrániť, ale aj predĺžiť jej životnosť.

Ako na správnu údržbu zámkovej dlažby v zime?

Na odstránenie snehu používajte iba plastové lopaty

Napriek tomu, že sneh samotný, nie je v podstate nebezpečný, je lepšie ho včas z akejkoľvek vonkajšej plochy podlahy odstrániť. Platí to aj pre vašu milovanú luxusnú zámkovú dlažbu!

Pri jej čistení však dávajte prednosť plastovej lopate, pretože kovové modely, aj keď sú o niečo pevnejšie, môžu povrch poškodiť a spôsobiť nežiaduce škrabance alebo odreniny. Plastová lopata je mäkšia, ľahšia a šetrnejšia k dlažbe, pričom dokáže efektívne odstrániť sneh.

Vyskúšaj: Zimné polievky: Najlepšie recepty na zahriatie!

Zvážte správny spôsob mechanického odstránenia ľadu

S ľadom to už môže byť horšie. Mnohí na jeho odstránenie používajú rôzne „odštepovacie“ prostriedky, čo nie je celkom vhodný spôsob. Napriek tomu, že je zámková dlažba z pevného materiálu a mimoriadne odolná, pri silnom mechanickom tlaku pri odstraňovaní ľadu napríklad pomocou silného búracieho kladiva, môže dôjsť k poškodeniu jej povrchu alebo tvorbe trhlín.

Na odľahčenie a postupné odstránenie ľadu je vhodnejšie použiť špeciálne roztoky alebo univerzálne prostriedky so schopnosťou rozmrazovania, ktoré sú šetrnejšie, pretože nemajú na podlahu agresívny účinok.

Pozri aj: Červienka obyčajná: Ako ju prilákať v zime do záhrady?

odpratávanie snehu a ľadu zo zámkovej dlažaby

Zdroj: Shutterstock

Produkty na odstránenie ľadu používajte s mierou

Ani so spomínanými rozmrazovacími prostriedkami to nie je až také jednoduché. Ak sa rozhodnete použiť prípravky s chemickým zložením, je nutné ich aplikovať na povrch opatrne a v konkrétnom odporúčanom množstve. Prebytok soli a iných chemických látok môže spôsobiť poškodenie dlažby a zrýchliť proces jej opotrebovávania, čím sa automaticky skracuje jej životnosť.

Vždy vykonávajte následnú údržbu

Následná údržba po odstránení snehu a ľadu zo zámkovej dlažby je kľúčovým krokom v jej ochrane. Pravidelné kontrolné prehliadky umožnia odhalenie prípadných poškodení alebo problémov, ktoré je potrebné rýchlo riešiť. Opravy a úpravy by mali byť vykonávané okamžite, aby sa minimalizovali možné škody.

Odporúčame: Ako vybrať sud na dažďovú vodu? Na aké parametre sa zamerať?

Udržujte povrch čo najčistejší

Dlhodobý kontakt so snehom, ľadom a soľou môže vyvolávať hromadenie špiny a nečistôt. Pravidelné čistenie a udržiavanie povrchu čo najčistejšieho pomáha predchádzať akumulácii škodlivých látok a zvyšuje odolnosť dlažby voči nepriaznivým vplyvom.

Pri ochrane zámkovej dlažby je dôležité mať na pamäti, že prevencia a starostlivosť sú kľúčovými faktormi. Dodržiavanie týchto jednoduchých, no efektívnych tipov vám pomôže zachovať jej krásu a bezpečnosť aj v náročných zimných mesiacoch, tak na to nezabúdajte.

Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní