Ako vybrať sud na dažďovú vodu? Na aké parametre sa zamerať?

Ako vybrať sud na dažďovú vodu? Na aké parametre sa zamerať?
  • 27.04.2023
  • Michaela Kožáková

Dažďová voda je pre záhradkárov pokladom. Na dážď sa však spoľahnúť nedá, a to najmä v lete. Ak si však zadovážite nádobu na zachytávanie dažďovej vody, žiadne sucho vás neprekvapí. Dažďovú vodu však môžete okrem polievania rastlín využiť aj na splachovanie záchoda či pranie bielizne. 

Sud na vodu je nenahraditeľným doplnkom každej záhrady. Dnes je ponuka záhradných nádob skutočne široká. Sudy na dažďovú vodu prichádzajú vo všetkých objemových prevedeniach, dizajnoch či mnohých materiáloch.

Ako vybrať sud na dažďovú vodu a čomu pri výbere venovať pozornosť?

Neprehliadni: Originálne inšpirácie ako využiť oddeľovač trávnika a záhonov v záhrade

Prečo zachytávať dažďovú vodu?

Používanie dažďovej vody má okrem ekonomického a ekologického hľadiska i veľkú výhodu pre rastliny v záhrade. Dažďová voda je pre ne vhodnejšia, pretože je mäkšia a neobsahuje chlór. Pri zalievaní dažďovou vodou sa rastliny hnoja dusíkom – dusík obsiahnutý vo vzduchu sa v kvapkách vody rozpúšťa a rastliny tak dostávajú potrebné hnojivo v prirodzenejšej podobe.

Sud

Zdroj: PINTEREST/gardeners.com

Druhy sudov na vodu

Sudy na dažďovú vodu sa delia na nadzemné a podzemné. Nadzemné nádrže jednoducho postavíte na požadované miesto bez špeciálnej inštalácie. Môžu tiež pôsobiť ako dizajnový doplnok záhrady. Podzemná nádrž na vodu slúži skôr pre veľkoobjemové využitie dažďovej vody.

Sudy ďalej delíme na:

  • plastové nádoby na vodu: ich výhodou je nízka hmotnosť, jednoduchá manipulácia, cenová dostupnosť a široká ponuka prevedení, dizajnov,
  • okrasné sudy na dažďovú vodu: spájajú užitočnosť s estetickou funkciou,
  • plechové sudy na vodu: ich prvotný účel nie je zber dažďovej vody, ale niektorí záhradkári ich takýmto spôsobom využívajú,
  • drevené sudy na vodu: majú väčšiu hmotnosť a sú drahšie. Pred poškodením je drevo ošetrené vypálením.

Podľa čoho vyberať zachytávač dažďovej vody?

Pred kúpou zásobníka na dažďovú vodu si premyslite, ako ho budete využívať. Plánujete len zalievať záhony alebo bude voda určená aj napríklad na splachovanie toalety? Podľa toho treba vyberať výšku suda, jeho objem alebo možnosť pripojenia hadice.

Majte na pamäti aj to, že čím je väčšia záhrada alebo čím viac osôb bude vodu z nádrže využívať, tým väčšia by mala byť nádrž či sud na vodu. Na aké parametre sa teda pri výbere suda na vodu zamerať?

Objem suda na vodu

Na občasné zalievanie vám postačí približne 60-litrová nádrž. Štandardne má výšku okolo 70 cm a hmotnosť zhruba 2 kg, pokiaľ je z plastu. Pre častejšie využitie pri rodinnom dome so záhradou sú vhodnejšie väčšie modely s objemom 200 – 500 litrov. Ich výška je približne 120 cm a hmotnosť 5 – 10 kg, čo závisí aj od kvality materiálu.

Tie najväčšie nádrže môžu mať objem väčší ako 600 litrov, z ktorých niektoré sú určené na podzemnú inštaláciu. Ich hmotnosť sa pohybuje v desiatkach kilogramov a môže presiahnuť aj 120 kg. V týchto veľkoobjemových nádržiach sa dokonca môžete schladiť počas horúcich dní.

Pozri aj: Ako využiť kamene v záhrade? Kde všade nájdu svoje uplatnenie?

Sud

Zdroj: PINTEREST/growingfamily.co.uk

Kvalita spracovania sudov na vodu

Zamerajte sa na materiál, z ktorého je sud na vodu vyrobený. Klasické drevené a plechové, kovové sudy sa pomaly zo záhrad vytrácajú. Plastové sudy na vodu sú v poslednej dobe veľmi obľúbené. Vyrábajú sa prakticky v akejkoľvek veľkosti. V ponuke nájdete dokonca i sudy s imitáciou dreva, tehlových múrov či keramických amfor.

Príslušenstvo k záhradným sudom

K sudom na dažďovú vodu je možné dokúpiť i ďalšie príslušenstvo. Najčastejšie sa jedná o rôzne filtre alebo hadice. Zaobstarať si môžete i nádobu na vodu s kohútikom a ľahší prístup vám umožní i praktický stojan.

Pokiaľ kúpite vyšší stojan, môžete pod neho umiestniť aj nádoby na zalievanie. S rozvodom vody po záhrade môže pomôcť aj praktické čerpadlo. 

Niektoré sudy a barely na vodu sú vybavené otvorom na zachytenie vody priamo z odkvapu. Dokúpiť si môžete i plastové sito, ktoré zachytí nečistoty, ktoré so sebou vzala voda zo strechy a odkvapu.

Zazimovanie sudov na vodu

Nádoby na dažďovú vodu nemôžu zostávať cez zimu vonku. Mráz by ich mohol poškodiť alebo zničiť. Pred zimou preto sudy vyprázdnite, nechajte vysušiť a uložte na suché a tmavé miesto.

Inšpirácie, ako zakomponovať sudy na vodu do záhrady

Sud

Zdroj: PINTEREST/i1.wp.com

Sud

Zdroj: PINTEREST/Jessica E.

Sud

Zdroj: PINTEREST/Jessica E.

Sud

Zdroj: PINTEREST/Regenton

Sud

Zdroj: PINTEREST/eventbrite.com

Sud

Zdroj: PINTEREST/eventbrite.com

Sud

Zdroj: PINTEREST/eengoedverhaal.nu

sud

Zdroj: PINTEREST/hayneedle.com

Sud

Zdroj: PINTEREST/hometalk.com

Sud

Zdroj: PINTEREST/gardeners.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní