Originálne inšpirácie ako využiť oddeľovač trávnika a záhonov v záhrade

Originálne inšpirácie ako využiť oddeľovač trávnika a záhonov v záhrade
  • 18.04.2023
  • Lenka Biba Slovak

Dobre definovaný okraj medzi trávnikom, kvetinovým záhonom či ďalšou okrasnou časťou vášho záhradného priestoru je často rozdielom medzi exteriérom, ktorý vyzerá chaoticky a náhodne, a exteriérom, ktorý vyzerá profesionálne upravene.

Našťastie pre vás môžu byť tieto nápady na úpravu trávnika hotové za víkend! A nie je k tomu potrebný ani záhradný architekt. Všetko, čo potrebujete, sú lemovacie materiály, plastové oddeľovače a kvety alebo zeleň na vyplnenie vonkajšieho priestoru.

Oddeľovač trávnika a záhonov

Jednoduchý kvetinový záhon na strane domu niekedy skutočne potrebuje jednoduché lemovanie trávnika na dotvorenie kompaktného vzhľadu okrasnej záhrady.

Plastové oddeľovače sú tou najrýchlejšou a najjednoduchšou voľbou na zvýraznenie jednoduchého záhona a pritiahnutie oka priamo ku kvetom a zeleni, ktoré budú opticky oddelené od krásneho zeleného trávnika.

Pridajte mulčovaciu kôru a viacfarebné kvety, aby ste dodali farbu originalite vášho vonkajšieho priestoru.

Odporúčame: Robotická kosačka do záhrady - podľa čoho si správne vybrať?

okrasná záhrada

Zdroj: pinterest.com/homehacks.com

Plastový obrubník

Ak máte na dvore chodník, nedbalý trávnik nebude vyzerať najlepšie. Môžete použiť plastové okraje a napríklad aj riečne kamene na vytvorenie moderného vzhľadu, ktorý pomôže vášmu priestoru krásne vyniknúť.

Táto technika okrajov trávnika vyzerá skvele na verande alebo dokonca vedľa terasy pri bazéne. Môžete tiež použiť rôzne biele, sivé a čierne kamene na dosiahnutie kontrastného efektu.

Záhradný obrubník

Dizajn vašej záhrady bude určite zaujímavejší, ak budú chodníky a záhony zreteľne oddelené od trávnatých častí okrasnej záhrady. Vytvorí to dojem upravenosti a prehľadnosti.

Záhradné obrubníky sú k dispozícii v plastovom a drevenom prevedení. A pokiaľ by ste chceli záhradu ozvláštniť ešte viac, vybrať si môžete aj z ponuky záhradných ozdobných nízkych plotov.

Odporúčame aj: Záhradné jazierko: Ako sa oň postarať na jar a na čo by ste nemali zabudnúť?

záhrada

Zdroj: pinterest.com/tumblr.com

Neviditeľný obrubník

Neviditeľný obrubník, plastový oddeľovač trávnika, umožňuje ľahko od seba oddeliť rôzne povrchy na záhradných plochách. Jednoduché uchytávanie a fixovanie neviditeľného obrubníka je zabezpečené plastovými klincami.

Tip pre vás: Záhradné trendy pre rok 2023: Čo bude dominovať v okrasnej záhrade?

Oddeľovač trávnika

Zdroj: pinterest.com/homedepot.com

Oddeľovač záhonov

Živé kvety vždy vyzerajú najlepšie, keď sú vysadené okolo kmeňa stromu. Potrebujú však aj tlmené farebné lemovanie, aby zo žiarivej trávy vynikla skutočná farba kvetov – a práve preto budú ideálne oddeľovače.

Použitie prirodzene sivých kameňov môže byť perfektnou voľbou pre kontrast s jasnými kvetmi. Vyberte si veľké kamene a naskladajte ich, aby ste vytvorili jedinečnú stenu v prírodnom štýle.

Zaujme vás: Najkrajšie pôdopokryvné rastliny, ktoré sú nielen atraktívne, ale tiež užitočné

okrasná záhrada

Zdroj: pinterest.com/RefúgioGreen

Plastový obrubník do záhrady

Váš chodník a záhrada nepotrebujú veľa na to, aby skutočne vynikli. A plastový oddeľovač do záhrady je ideálny práve na to. Vaša záhrada tak získa jedinečný vzhľad, ktorý predvedie váš prirodzený štýl.

Tento jednoduchý, ale účinný okraj trávnika je lacný a ľahko sa pokladá. Čiernu plastovú hranu je možné zakúpiť v každom lepšom obchode so záhradkárskymi potrebami.

Najlepšia časť tohto čierneho lemovania je schopnosť vytvoriť jedinečný vzhľad rýchlo a jednoducho.

Neprehliadnite: Predzáhradka - ako z nej spraviť najkrajší priestor vášho pozemku?

Oddeľovač trávnika

Zdroj: pinterest.com/wernamodesign.se

Okrasná záhrada

Hladké riečne kamene pôsobivo vyzerajú vo vode, krásne lemujú záhradu, no zaujímavo pôsobia aj ako obruba trávnika. Získajte čo najviac týchto hladkých kameňov a použite ich na obloženie vašej záhrady.

Vytvorte niekoľko hrubých riadkov, aby ste získali jedinečný vzhľad, alebo použite jeden rad na zvýraznenie kvetov. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov vyplňte oblasť kontrastným farebným mulčom.

Odporúčame: Ako sa postarať o hortenzie po zime?

okrasná záhrada

Zdroj: pinterest.com/youtube.com

Inšpirácie na kvetinový záhon

Pre prirodzený vzhľad môže byť použitie starých kameňov perfektnou možnosťou okraja trávnika pre váš kvetinový záhon. Tento nápad na lemovanie záhrady, ktorý kombinuje sadenie rôznych druhov rastlín a kvetov, je pre záhradu priam stvorená.

Oddeľovače nechajú efektne vyniknúť rastliny, no okamžite pritiahnu pohľady do celej okrasnej záhrady. Ideálne sú aj pre veľké terénne úpravy a tieto ozdobné oddeľovače sú vhodné aj pre väčšie rastliny.

Odporúčame aj: Burina v záhrade: Ako s ňou zatočiť raz a navždy?

Oddeľovač trávnika

Zdroj: pinterest.com/RefúgioGreen

Zdroj úvodnej koláže - pinterest.com/homehacks.com, pinterest.com/tumblr.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní