Záhradné trendy pre rok 2023: Čo bude dominovať v okrasnej záhrade?

Záhradné trendy pre rok 2023: Čo bude dominovať v okrasnej záhrade?
  • 24.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Niektoré záhradné trendy, ako napríklad upravené trávniky, záhony vždyzelených rastlín a očarujúci záhradný nábytok, nikdy nevyjdú z módy. Niekedy sa však chceme inšpirovať mimo tradičných nápadov na úpravu záhrad a vyskúšať niečo iné, nezvyčajné a nové.

Chceme taktiež vytvoriť v našej záhrade aj krásny priestor, ktorý bude zároveň lepšie vyhovovať nášmu životnému štýlu. Túžba po „osobnejšom" dizajne záhrad rastie a my rozhodne držíme krok s novinkami, na ktoré upozorňujú dizajnéri a záhradní architekti.

Prispôsobenie vášho vonkajšieho priestoru môže nadobudnúť špecifické dizajnové atribúty, ale v mnohých prípadoch je to oveľa viac. Záhradný dizajn ponúka jedinečné spojenie – ako so životným prostredím, tak aj s rodinou a priateľmi. Ide predovšetkým o vytvorenie upokojujúceho útočiska na relax a odpočinok.

Pandémia nás prinútila byť viac doma

Počas pandémie väčšina z nás trávila viac času doma, čo vyvolalo obnovený záujem o záhradkárčenie a pobyt vonku. Na začiatku pandémie bol tento záujem skôr iba o „osviežení" miest, kde sme trávili viac času, ako aj o spríjemnení vonkajších priestorov.

Majitelia domov však teraz maximalizujú a prispôsobujú svoj vonkajší priestor pre všetky svoje osobné a rodinné potreby.

Aké sú v súčasnosti záhradné trendy v oblasti záhradného dizajnu?

Odporúčame: Január v záhrade: Aké práce môžete vykonať v tomto mesiaci a na čo by ste nemali zabudnúť?

1. Všade samé kvety!

Divoká, pozemská atmosféra rajskej záhrady bude v roku 2023 veľká méta pre naše záhrady. Ako ale preniesť túto estetiku do vonkajšieho priestoru?

Tento trend je o vytváraní priestoru, ktorý sa hemží životom a aktivitou. Bohatá záhrada spája užitočnosť jedlých rastlín s láskou k opeľovačom. Zahŕňa aj poskytovanie celoročného biotopu pre vtáky a vysádzanie bylín, stromov a iných kríkov, ako aj spájanie vecí dohromady v priestore.

2. Architektonická jednoduchosť

Tento elegantný trend je inšpirovaný cestovaním a vyvoláva pocit elegancie, histórie a tradície. Ak chcete kopírovať tento trend doma, držte sa obmedzenej farebnej palety – napríklad zelenej a bielej. Sukulenty, živé ploty z buxusu a záhradné múry sú pre tento trend mimoriadne vhodné.

Majitelia domov, ktorých priťahuje architektonická jednoduchosť, často spolupracujú pri navrhovaní a inštalácii jednotlivých prvkov s profesionálmi alebo začínajú svoj vlastný dizajnový nápad práve buxusom a/alebo trávnatým okrajom.

Potom ich zvýraznia niekoľkými tradičnými kvitnúcimi kríkmi, ako sú napríklad ruže alebo hortenzie.

Neprehliadnite: Zakladanie záhrady: Aké otázky si treba položiť pri jej plánovaní?

3. Relax v záhrade

Chcete mať na svojom dvore pocit, že ste na dovolenke? Výskumy ukazujú, že hlavným dôvodom, prečo sa ľudia púšťajú do vonkajšieho projektu svojich záhrad, je vytvorenie priestoru na relax a odpočinok.

Ľudia viac investujú napríklad aj do:

  • kvalitného záhradného nábytku,
  • prepracovaných ohnísk,
  • vonkajších grilov,
  • vodných prvkov a podobne, aby vytvorili relaxačný a príjemný vonkajší priestor.

Tento záhradný trend sa spolieha na rastliny s rôznymi ombre odtieňmi, textúrou lístia, tropické rastliny a trávy, ktoré zachytávajú vánok.

TIP – väčšie rastliny, ktoré zvyčajne žijú vo vnútri domu, sa na sezónu vynášajú von, aby vytvorili svieži, relaxačný pocit. Ide o to priniesť trochu luxusu do exteriéru prostredníctvom textúry.

4. Viktoriánsky štýl

Záhradkári sa prikláňajú k tradičnejším záhradným rastlinám, ako sú ruže, orgován, hortenzie a cezmína. Tieto klasické rastliny prinášajú pocit histórie a tradície bez mierneho chaosu typického záhradného dizajnu.

Hoci je nový viktoriánsky trend nenútený, je organizovaný. Zvyčajne má aj ženskejšiu paletu ružových, fialových a bielych kvetov spolu s jemným lístím.

Tento trend je prerušovaný romantickými záhradnými akcentmi, ako sú biele ploty, štrkové alebo tehlové chodníky, vtáčie kúpele a kamenné kvetináče.

Odporúčame aj: Pestovanie papriky zo semien a priesad: Kedy začať a ktoré druhy paprík sú na pestovanie najlepšie?

5. Škandinávsky minimalizmus

Tento trend zahŕňa dánsky koncept hygge – čiže hľadanie a vytváranie útulnosti a pohodlia vo svojom okolí. V záhrade sa tento trend premieta do úcty k materiálom, ako je kameň, teplé drevo a kontrastné farby čiernej a bielej.

V prípade rastlín poznáme odrody, ktoré krásne vyniknú aj cez kamene, ako aj kvety, ktoré vytvárajú romantické prostredie. Je to takmer ako namaľovaný pocit s prirodzenou štruktúrou a krásou. Myslite aj na ihličnany a kvety, ktoré rastú na vysokých stonkách.

6. Vodné rastliny

V dôsledku sucha a iných extrémnych poveternostných podmienok sa ochrana vody stala hlavnou témou a je viac než len prechodným trendom. Buďte aj vo svojej záhrade „múdri" a zaujímajte sa o rastliny, ktoré sú vhodné pre klimatické podmienky oblasti, v ktorej žijete.

Zaujme vás: Cibuľoviny v črepníku: Pripravte sa na jar už teraz!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní