Zabudnuté kry, ktoré stoja za povšimnutie aj dnes: Pestujete ich?

Zabudnuté kry, ktoré stoja za povšimnutie aj dnes: Pestujete ich?
  • 11.04.2023
  • Lenka Biba Slovak

Aj v našich zemepisných šírkach rastie množstvo drevín – stromov i krov, ktoré sú, žiaľ, dnes už trošku v zabudnutí. A to aj napriek tomu, že ich plody sú veľmi chutné a bohaté na mnohé vitamíny. Ide ako o kvitnúce kry, vždyzelené kry, ihličnaté kry, tak aj o okrasné stromy, okrasné dreviny a stálozelené kríky a stromy.

Tieto „zabudnuté" stromy a kry sa dajú pestovať prakticky kdekoľvek a nepotrebujú žiadne zvláštne či špeciálne podmienky, aby sa im dobre darilo napríklad aj u vás v záhrade.

A navyše, nasledujúce dreviny vám dokážu vyliečiť aj vysoký tlak aj či vysoký cholesterol. Necháte sa inšpirovať na ich pestovanie?

Jarabina sladkoplodá moravská

Asi sedem metrov vysoký strom je na pestovanie úplne nenáročný a porastie prakticky kdekoľvek. V záhradách plní navyše aj estetickú funkciu. Táto odroda pochádza z náhodne objaveného kra na severnej Morave pred viac ako 200 rokmi. Dozrieva koncom septembra a má červenooranžové plody a žltooranžovú dužinu. Je mrazuvzdorná nenáročná na pôdu i stanovište.

Plody jarabiny sladkoplodej obsahujú predovšetkým vitamín C, pričom v sušenom stave ho má jarabina stále viac ako napríklad citróny. Pre vysoký obsah cukrov a vitamínov v plode sa nazýva aj citrónovník severu.

Plody konzumujte čerstvé alebo z nich pripravte kompóty, džemy, želé, likéry, víno či pálenku. Usušené plody jarabiny je možné jesť ako hrozienka alebo ich môžete pridávať do bylinkových čajov.

Odporúčame: Liečivé stromy v našich parkoch a záhradách: Ktorý z nich lieči vorkoholizmus a ktorý zvyšuje krvný tlak?

Rakytník

Rakytník je okrasný ker či strom, ktorý je dvojdomý – to znamená, že na opelenie je potrebná samčia aj samičia rastlina. Plody rakytníka majú vysoký obsah vitamínov, predovšetkým vitamínu C.

Môžete ich zmraziť, usušiť alebo z nich vyrobiť kompót, pretlak či sirup.

Arónia

Arónia je menší stromček alebo ker, ktorý je celkovo nenáročný na pestovanie. Stačí jej iba vybrať slnečné miesto. Rez nepotrebuje, arónia bude plodiť už rok po jej výsadbe.

Plody arónie majú trpkastú chuť, vďaka ktorej sú kompóty a chutney z nich skvelým doplnkom k mäsu a k divine. Plody je možné taktiež aj sušiť, bude z nich potom dobrá šťava a víno.

Arónia má aj tieto benefity pre naše zdravie:

  • znižuje krvný tlak,
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • podporuje imunitný systém,
  • obsahuje vysoké množstvo vitamínov.

Neprehliadnite: Jarné kvety v plnej paráde! Nechajte balkón aj záhradu rozkvitnúť týmito DIY dekoráciami

Mišpuľa

Mišpuľa je druh rastliny z rodu hloh a staršie z rodu mišpuľa. Jej plody sú jedlé, pričom nezrelé chutia trieslovito. Zrejú po premrznutí a zmäknutí, sú chutné so špecifickou hruškovou chuťou a sú cenené i pre zdravotné účinky.

Mišpuľa sa dá použiť aj ako okrasná rastlina. Plody sa zbierajú, až keď prejdú mrazom, potom sú z nich skvelé marmelády, rôsoly alebo likér.

Morušovník

Morušovník je mohutný, až 18 metrov vysoký strom, ktorý sa hodí predovšetkým do veľkých záhrad. Je to teplomilná rastlina, takže sa pestuje len v nižších polohách, ako sú napríklad vinárske oblasti a podobne.

Morušovník červený je na rozdiel od bieleho a čierneho druhu dvojdomý, takže potrebuje na opelenie druhý strom. Pôdu musia mať dostatočne priepustnú, chránené a slnečné stanovište.

Plody morušovníka sa spracovávajú podobne ako černice. Je z nich chutné víno, šťava, kompóty aj džemy, pričom najlepšie chutia čerstvé. Plody morušovníka prečisťujú organizmus a dodávajú mu množstvo vitamínu C.

Odporúčame aj: Ako sadiť cibuľoviny do zeme či nádoby? Presne TAKTO!

Muchovník

Muchovník je menší stromček či ker s okrasnou hodnotou, ktorého plody sú sladké bobule podobné čučoriedkam. 

Tie sú najlepšie čerstvé a je možné z nich pripraviť napríklad džem, sirup, kompót alebo aj víno.

Tip pre vás: Robotická kosačka do záhrady - podľa čoho si správne vybrať?

Aktinídia

Aktinídia je typickou lianou. Jej drevnaté výhony v závislosti od druhu a odrody môžu mať dĺžku od dvoch do niekoľko metrov. V krajinách Ďalekého Východu rastie asi 40 druhov aktinídie, z ktorých niektoré druhy a ich odrody rodia jedlé ovocie.

Aktinídia je značne otužilá, porastie aj v oblastiach do 650 m. n. m. Len potrebuje aspoň sčasti slnečné stanovište. Má veľké plody (mini kivi), ktoré majú vysoký obsah vitamínu C.

Pozor však – často ich žerú vtáky, preto chráňte rastlinu sieťou. Najlepšie je jesť plody čerstvé, ale môžete z nich pripraviť aj marmeládu alebo džem.

Zaujme vás: Netradičné druhy zeleniny - dopestujte si ačokču, lopúch či physalis!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní