Liečivé stromy v našich parkoch a záhradách: Ktorý z nich lieči vorkoholizmus a ktorý zvyšuje krvný tlak?

Liečivé stromy v našich parkoch a záhradách: Ktorý z nich lieči vorkoholizmus a ktorý zvyšuje krvný tlak?
  • 06.04.2023
  • Michaela Kožáková

Nielen naše babičky, ale aj my poznáme účinky liečivých rastlín a bylín. Mnohé z nich si sami za týmto účelom pestujeme v našich záhradách. Vedeli ste však, že i niektoré stromy pôsobia priaznivo na naše zdravie?

Chodíme okolo nich každý deň. Často sa skrývame v tieni listnatých stromov pred horúcim slnkom. Cez zimu obdivujeme husté ihličnany zdobené pokrývkou snehu. Málokto z nás asi tuší, že tie najbežnejšie stromy v našich záhradách, parkoch či pri domoch nám môžu pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Objavte s nami ich liečivú silu.

Neprehliadni: Najodolnejšie trvalky, ktoré sú krásne aj bez starostlivosti

Borovica

Borovica patrí medzi obľúbené vianočné stromčeky. Vyniká však aj svojimi liečivými účinkami. Už Hippokrates odporúčal použitie borovice pri respiračných problémoch a infekciách dýchacích ciest.

Borovica má tiež močopudné a žlčopudné vlastnosti. Používa sa na odčervovanie, proti všiam, svrabu, pri zápale prostaty, čistí vzduch pri fajčení a takisto zvyšuje krvný tlak. Pitím odvaru z kôry alebo ihličia borovice dostanete do tela výnimočne vysoké množstvo vitamínu C.

Z mnohých druhov borovíc sa vyrába aj terpentínový balzam. Terpentín predstavuje tekutinu získanú destiláciou živice z dreva borovice. Balzam sa potom pridáva do rôznych mastí či krémov, ktoré sa používajú pri silnom kašli, nádche, únave, strese, prechladnutí, obličkových problémoch, zápale priedušiek i chorobách horných dýchacích ciest.

Breza

Neprehliadnuteľné brezy s bielou popukanou kôrou zdobia naše parky a záhrady. Aj keď mnohí poznajú jej účinky, liečivá sila tohto stromu býva často nedocenená. Listy brezy obsahujú organické kyseliny, saponiny, flavonoidy, zinok, karotén, vitamín C a triesloviny. Púčiky sú bohaté na široké spektrum enzýmov, aj ďalších liečivých látok, kôra zase obsahuje biely pigment betulín, ktorý je známy ako antiseptikum.

Z brezových listov si môžete pripraviť čaj, zábal na vlasy či olej. Čaj z listov a púčikov brezy sa používa pri opuchlinách srdcového a obličkového pôvodu. Čerstvá brezová voda dokáže omladzovať a má močopudné účinky. V ľudovom liečiteľstve sa využíva na ochorenie pľúc, obličiek vrátane obličkových kameňov, artritídu, rakovinu či reumatizmus.

Brezový cukor (xilitol) sa používa ako prírodná alternatíva bieleho cukru.

Brezová voda tiež prospieva vlasovej pokožke, zabraňuje tvorbe lupín, znižuje mastnotu a podporuje rast vlasov, ich pružnosť a lesk. 

Dub

Majestátne duby dokážu dorásť až do výšky 40 metrov. I tento strom patrí medzi liečivé rastliny. Mladá dubová kôra je bohatá na triesloviny, flavonoidy a horčinu. Má protizápalové účinky a tiež pomáha pri poraneniach. Jej využitie je prevažne vonkajšie, ale môže byť aj vnútorné v kombinácii s inými bylinami pri problémoch s hnačkou a pri rôznych žalúdočných alebo črevných kataroch.

Kloktanie odvaru z dubovej kôry ničí baktérie v zapálenom hrdle a podporuje aj hojenie rany v ústach po vytrhnutom zube. Bachove esencie liečia nenapraviteľných vorkoholikov, pomáhajú obnoviť stratenú vitalitu a chránia pred skolabovaním z prepracovania. 

Vedeli ste, že dub sa môže dožiť aj niekoľko sto rokov, avšak kôra je použiteľná len vtedy, keď je ešte mladá a nie je rozpukaná? 

Smrek

Smrek patrí medzi najkrajšie ihličnaté stromy. Okrem toho, že je atraktívny, obsahuje tiež niekoľko prospešných látok. Vylúhovaním zeleného ihličia vo vriacej vode si môžete pripraviť aromatický čaj, ktorý upokojuje nervy, znižuje nervozitu a stres, stimuluje aj mozgovú kôru, čím podporuje našu schopnosť sústrediť a učiť sa. Pomáha tiež uvoľniť boľavé kĺby a svaly. Čaj zo smrekového ihličia môžete použiť i na pokožku hlavy pri nadmernej tvorbe lupín.

Ak pozbierate svetlozelené mladé ihličie môžete ho použiť do šalátov či smoothies. Pripraviť si tiež môžete sirup zo smrekových výhonkov, ktorý rozpúšťa hlieny, uľahčuje vykašliavanie, lieči dýchacie cesty, zmierňuje reumu a tíši bolesť. Esenciálne oleje a výťažky z ihličia a výhonov smreka sa využívajú v aromalampách, v saune, kúpeli, pri masáži aj na inhalovanie.

Jelša

Jelša patrí medzi bežné dreviny do záhrady. Počuli ste však o jej liečivých účinkoch? Na liečebné kúry sa využíva hlavne jej kôra, púčiky a mladé listy. Kôra a lístie pôsobia ako antibiotikum, odvary z listov sa zase používajú pri nachladnutí a zápaloch dýchacích ciest.

Tinktúra z púčikov pomáha pri silných bolestiach chrbta, svalov, kĺbov, pri vnútorných zápaloch a pri vysokej zrážanlivosti krvi v žilách. Listy môžete použiť na popraskanú kožu, bradavice, vredy, popraskané prsné bradavky. Kúpeľ a obklady pomáhajú pri popáleninách, vredoch a ranách. Kúpeľ nôh vo vode s jelšovými konárikmi pôsobí proti reume a výťažky sa pridávajú aj do prípravkov na vlasy.

Pozri aj: Ako sa postarať o hortenzie po zime?

Topoľ

Topole nepatria medzi stromy do záhrady, skôr lemujú cesty a polia. Asi málokto z nás vie, že topoľ je bohatý na vitamín C. Púčiky tohto stromu obsahujú silicu, živice, triesloviny, populín, glykozidy a vosky. Kôra je zase bohatá na triesloviny, horčiny a populín.

Z kôry topoľa sa dá pripraviť čaj, ktorý sa používa na liečbu horúčky a kožných problémov. Pomáha tiež pri infekciách močových ciest, hnačke a žltačke. 

Topoľ čierny sa odporúča na doliečenie lymskej boreliózy, pri zápaloch dýchacích ciest, pri kašli, zápale a rozdutí pľúc, pri zápale močových ciest a prostaty a pri kĺbovom reumatizme. Je tiež účinnou prevenciou proti rakovine prsníka a svalovým kŕčom. 

Pri vonkajšom použití je účinný pri ťažko sa hojacich ranách, vredoch a hemoroidoch. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní