Ako vybrať správny fukár pre vašu záhradu? Venujte pozornosť týmto parametrom!

Keď sa povie jeseň, tak každému z nás sa pred očami objavia chodníky s kalužami, stromy ohýbajúce sa v studenom vetre a dlhé kabáty. Všetkým záhradkárom však prebehne hlavou obraz ich záhrady, dvora či terasy, ktoré sú zafúkané farebným lístím. 

Pri veľmi malých pozemkoch vám na záhradný odpad a upratanie lístia postačí klasické záhradné náradie ako hrable, prípadne metla. Ak však vlastníte záhradu väčších rozmerov, je dobré si zaobstarať záhradný fukár alebo výkonný elektrický vysávač na lístie. Vysávač a fukár na lístie je tiež vhodný pre malé záhrady, ak chcete ušetriť čas a energiu.

Aké typy fukárov lístia existujú? Ako vybrať vybrať fukár a vysávač lístia? 

Neprehliadni: Robotická kosačka do záhrady - podľa čoho si správne vybrať?

Ako fungujú vysávače lístia?

Či už benzínové vysávače lístia, akumulátorové vysávače lístia alebo rôzne profesionálne vysávače lístia vzduch nevyfukujú, ale naopak ho nasávajú. Týmto spôsobom je schopný vysávač lístie nasať a zhromaždiť v zbernom vaku. Sací výkon je možné spravidla jednoducho ovládať. 

Funkcie vysávačov lístia

Vysávače lístia disponujú rôznymi funkciami ako regulácia výkonu, drviace zariadenie či fúkanie vzduchu. Kvôli ľahšej manipulácii sú vybavené aj koliečkami či popruhmi na nosenie.

Záhradná technika - fukár na lístie

Fukár na lístie sa používa na hromadenie lístia na jednu kopu. Predstavuje skvelé riešenie, ako efektívne odstrániť opadané lístie bez toho, aby ste si zničili trávnik. Čistenie trávnika od listov je dôležité, pretože môžu blokovať svetlo a prenášať choroby, ktoré ovplyvňujú zdravie trávnika.

Typy fukárov lístia

Fukáre lístia sa rozdeľujú podľa funkcie a podľa druhu pohonu. Podľa funkcie ide o fukáre, vysávače a kombinované fukáre s vysávačmi. Podľa druhu pohonu rozlišujeme elektrický fukár lístia, motorový fukár (benzínový fukár) a akumulátorový fukár.

Fukár do záhrady dokáže opadané lístie len sfúknuť na kopu. Upratovanie lístia zostáva na vás, likvidáciu musíte vykonať manuálne. Vysávače zase vedia lístie iba vysať. Kombinovaný stroj opadané lístie nielen sfúkne na kopu, ale ho aj vie vysať a spracovať.

Elektrické fukáre a vysávače lístia

Elektrické fukáre lístia poháňa elektrický pohon napájaný zo siete 230V. Na to, aby ste s nimi dokázali obriadiť celú záhradu, potrebujete dostatočne dlhú predlžovačku. Ak premýšľate nad kúpou elektrického modelu, vsaďte na kvalitný vysávač lístia či fukár minimálne s príkonom 2000W. Nie je však pravidlom, že čím väčší je príkon, tým je aj výkon fukára vyšší.

Konštrukcia vysávačov lístia a fukárov, tvar lopatiek ventilátora, priemer a tvar fúkacích a vysávacích trubíc, dĺžka trubice, rýchlosť prúdenia vzduchu - pri kúpe náradia venujte pozornosť aj týmto parametrom. Ručné elektrické fukáre na lístie alebo vysávače sú cenovo dostupným zariadením.

Pozri aj: Záhradný fúrik: Podľa čoho sa riadiť pri jeho kúpe?

Fukár

Zdroj: Depositphotos

Motorové fukáre a vysávače lístia

Vysávače lístia a záhradné fukáre môžu byť poháňané i benzínovým motorom. Benzínový motor môže byť dvojtaktový alebo štvortaktový. Pri dvojtaktovom sa benzín mieša s olejom. Štvortaktový má vlastný mazací systém a vyznačuje sa tým, že je tichší.

Podľa rád odborníkov je vhodné kupovať motorový fukár alebo vysávač lístia s benzínovým motorom s minimálnym výkonom 1 HP. Ako už bolo spomenuté vyššie, nie vždy je vysoký výkon smerodajný uvedenou hodnotou. Všímajte si tiež lopatky ventilátora a fúkacie a vysávacie trubice, objem zberného vaku pri kombinovaných modeloch.

V porovnaní s akumulátorovými alebo elektrickými modelmi sú spaľovacie motory náročnejšie na údržbu a sú o niečo hlučnejšie. Vyznačujú sa tiež vyššiou obstarávaciou cenou.

Akumulátorové fukáre lístia, vysávače - fukár na batériu

Akumulátorové fukáre lístia poháňa elektrický motor, ktorý je napájaný batériou. Pri týchto modeloch by malo platiť - čím silnejšia je batéria, tým silnejší je výkon fukára. Plusom týchto modelov záhradnej techniky je žiadny napájací kábel a menej náročná údržba než spaľovacie motory.

Akumulátorové fukáre na lístie však majú jedno obmedzenie. Je ním dĺžka prevádzky na jedno nabitie batérie. Menšou nevýhodou sú aj pomerne vysoké ceny náhradných akumulátorov. Ak však používate viac akumulátorových strojov od jedného výrobcu, kúpa tohto typu fukára lístia sa určite vyplatí. 

Zaujme Ťa: Ako zazimovať ruže a udržať ich krásne? Máme pre vás 5 najdôležitejších krokov!

Vysávač

Zdroj: Depositphotos

2 v 1 záhradné vysávače a dúchadlá

Kombinovaný stroj - vysávače a dúchadlá je záhradná technika, ktorá slúži na čistenie a údržbu záhrady. Sú ideálne pre údržbu trávnikov, lístia, vysávanie nečistôt v záhrade, ale aj na odstránenie pilín, čerstvo napadaného snehu alebo prachu na zámkovej dlažbe. Tento záhradný stroj umožňuje fúkať odpad na hromady a potom ho nasať do pripevnených vriec, pričom sa pri tomto procese listy zhutnia a rozdrvia.

Ako vybrať fukár a vysávač na lístie?

Ako vybrať záhradný vysávač? Na čo si dať pozor pri kúpe fukára na lístie? V prvom rade zvážte veľkosť vašej záhrady, ale tiež množstvo opadaného lístia, ktoré potrebujete upratať. Na menšiu záhradu vám postačí elektrický či akumulátorový fukár a vysávač lístia. Na väčšie plochy alebo pozemky s väčším počtom stromov sa určite uplatní motorový fukár a vysávač.

Všímajte si nasledovné parametre:

  • Príkon a výkon - rozumná hodnota pre bežné využitie je na úrovni 2 000 W
  • Rozmery a hmotnosť zariadenia - aby sa vám pohodlne so strojom pracovalo, nemala by jeho váha prekročiť 5 kg
  • Rýchlosť vzduchu (sací výkon, výkon sacej trubice) - akceptovateľné minimum je cca 400 m³/h
  • Vysávacia trubica vysávača - trubica mala mať kruhový prierez s priemerom minimálne 15 centimetrov, čím bude dlhšia, tým vyšší by mal mať vysávač výkon
  • Rýchlosť prúdenia vzduchu - aspoň 200 km/h
  • Materiál ventilátoru - lacné vysávače lístia alebo fukáre sú vyrobené z menej odolných plastov, vsaďte radšej na špeciálne tvrdené plasty
  • Objem zberného koša - ideálne je, ak má vak aspoň 30 až 45 litrov, takto pojme väčší objem lístia

Údržba záhradného vysávača, čistenie a skladovanie fukára na lístie

Po každom použití by ste mali vysávač a fukár očistiť od prírodného materiálu, aby nedošlo k zanášaniu alebo znehodnoteniu motora. Nezabudnite ani na zberný vak vysávača na lístie. Pri akumulátorových modeloch je potrebné naviac dobíjať batérie. Pri benzínových strojov je údržba trošku náročnejšia, no nie je to nič, čo by nezvládol každý záhradkár. Okrem dopĺňania benzínu je potrebné u štvortaktných motorov kontrolovať a dopĺňať hladinu oleja, občas vymeniť sviečku či filter.

Fukáre, vrátane všetkých modelov vysávačov lístia, vždy skladujte na suchom mieste, ideálne tak, aby sa k nim nemohol dostať benzín, olej alebo iné chemické látky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE