Bezúdržbová záhrada: Existuje vôbec taká alebo je to len mýtus?

Bezúdržbová záhrada: Existuje vôbec taká alebo je to len mýtus?
  • 02.03.2023
  • Michaela Kožáková

Čo vám prvé napadane pri vyslovení spojenia bezúdržbová záhrada? Objaví sa vám pred očami zanedbaný pozemok s bujarou, prerastenou zeleňou? Alebo je to sen, po ktorom už dlhé roky túžite?

Bezúdržbový nie je vybetónovaný alebo vydláždený pozemok. Isto všetci tušíme, čo sa pod pojmom bezúdržbová záhrada skrýva. Jednoducho ide o uľahčenie si práce a minimalizovanie starostlivosti len na tú nevyhnutne potrebnú. Záhrada a akákoľvek zeleň je krásna, ale pravdou je, že starostlivosť o ňu je tiež často náročná.

V dnešnej hektickej dobe plnej stresu a napätia viacerí z nás hľadajú únik na svojich záhradách. Okrem toho aktívneho relaxu však často potrebujeme oddych namiesto toho, aby sme dlhé hodiny trávili okopávaním riadkov v úžitkovej záhrade alebo plienením buriny. Akým spôsobom obmedziť záhradníčenie a pritom si užiť pohľad na pekne upravenú zeleň? Ako si vytvoriť bezúdržbovú záhradu svojpomocne?

Neprehliadni: Skleník do záhrady: Čo by ste mali vedieť pred jeho kúpou?

Bezúdržbová záhrada nie je úplne bez práce

Dajte si ruku na srdce – koľkokrát ste si povedali, že budúci rok už nebudete toľko vysádzať? Podobné plány sme mnohí z nás určite už v hlave mali. 

Bez práce nie sú koláče – to je porekadlo, ktoré platí v prípade záhrady dvojnásobne. Žiadna záhrada totiž len tak prosperovať nebude. Nevystačí si len s dažďom. Občas ju dokonca budete musieť pokosiť alebo prerezať stromy, ktoré by inak počas rokov vytvorili nepristupnú džungľu. Aj krásna a milovaná záhrada je starosť, a to niekedy veľká. Je to záväzok, ktorý nás tiež obmedzuje.

K bezúdržbovej alebo nízkoúdržbovej záhrade sa môžete priblížiť správnym výberom rastlín a stromov. Namiesto nízko koseného trávnika, ktorý si vyžaduje hnojenie a zálievku, môžete založiť trávnik bylinný alebo dokonca kvetnatú lúku. Do kvetinových záhonov zase vyberte odolné trvalky. 

Čas, ktorý by ste venovali starostlivosti o vašu záhradu môžete využiť na oddych a príjemné chvíle strávené s rodinou. A to je hlavným zmyslom záhrady bez údržby.

Bezúdržbový trávnik

I keď mnohí záhradkári prechádzajú z výsadby úžitkovej či okrasnej záhrady na zatrávnenie väčšiny plochy pozemku, aj trávnik si vyžaduje svoju starostlivosť. Skúste však obmedziť trávnik na nevyhnutné minimum, prípadne zvážte, či je nutné ho každý víkend kosiť. A viete, že nie je? Trávnik môžete mať aj taký, ktorý budete kosiť na vysoko a menej často. Avšak, samozrejme, záleží na tom, kde je a na čo je trávnatá plocha určená. Trávniky, ktoré neužívate, môžete premeniť na lúku alebo inú plochu.

Pozri aj: Predzáhradka - ako z nej spraviť najkrajší priestor vášho pozemku?

Výber rastlín do bezúdržbovej záhrady

Polievanie, plienenie buriny, okopávanie, strihanie a stále dookola. Ak sa chcete vyhnúť hodinám práce vo vašej záhrade, netrápte sa s teplomilnými rastlinami, ktoré je nutné zimovať. Vyberajte na záhradu len také rastliny, ktoré sú viac-menej miestne, rastú bez problémov bez toho, aby ste sa museli o ne usilovne starať, nekonečne ich prihnojovať a také, ktoré sú adaptované aj na pôdu, ktorú máte na záhrade. 

Existuje množstvo druhov rastlín odolných proti mrazu, suchu a nešetrnému zaobchádzaniu, ktoré tiež vydržia roky a desaťročia. Medzi rastliny, ktoré sú vhodné do nízkoúdržbovej záhrady, patrí napríklad skalnica, poniklec či rebríček. Aj okrasné trávy majú miesto v našich záhradách a to najmä v tých nízkoúdržbových. Trávy skrášľujú záhradu po celý rok bez akejkoľvek opatery. Sú dostupné v rôznych farbách, tvaroch a veľkostiach.

Do svojej bezúdržbovej záhrady vysaďte i pôdopokryvné rastliny, ktoré vytvoria krásne rozkvitnuté koberce. Okrem toho, že sú veľmi pekné, pomôžu proti erózii pôdy a udržia lepšiu mikroklímu aj vlahu. Navyše tiež redukujú opätovný rast buriny, podobne ako mulč, ktorý sa do bezúdržbových záhrad rozhodne odporúča. Skombinujete trvalky rôznych farieb, ale aj vzrastu.

Kríky a stromy do bezúdržbovej záhrady

Kríky a stromy vyberajte také, ktoré netreba neustále prerezávať, pri ktorých dokážete žiť aj s tým, že budú mať prírodný tvar. Bezúdržbová záhrada neznamená, že už na nožnice nikdy nebudete musieť siahnuť. Pouvažujte však o tom, ktoré rastliny vás najviac tešia a ktoré sú nenáročné na pestovanie. Spomedzi odolných a ozdobných kríkov si môžete zvoliť napríklad orgován, rakytník, hortenziu, dráč či vajgeliu.

Pri stromoch a kroch berte do úvahy výšku, ktorú dosiahnu v dospelosti, aby ste sa vyhli zbytočnému strihaniu a orezávaniu. Stačí im vybrať vhodné miesto s dostatkom priestoru a ich tvarovanie už nechajte na prírodu. Existuje veľké množstvo kultivarov stromov a krov v rôznych tvaroch, farbách a veľkostiach vhodných pre naše klimatické podmienky. Vybrať si môžete dub, čerešňu, lipu, pagaštan, vŕbu, brezu či magnóliu.

Nenáročné sú aj výsadby drobného ovocia. Zamerajte sa skôr na druhy, ktoré bezpodmienečne nepotrebujú omladzovací rez vykonávaný na jar. Ideálny je muchovník, drienka alebo mišpula obyčajná.

U drevín dajte prednosť pomalšie či kompaktnejšie rastúcim druhom, ktoré obvykle nevyžadujú častý rez či zostrih. Tým sa do istej miery vyhnete ich časovo aj esteticky náročnému tvarovaniu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní