O slovo sa hlásia muškáty: Ako ich pripraviť po zime na prichádzajúcu jar?

O slovo sa hlásia muškáty: Ako ich pripraviť po zime na prichádzajúcu jar?
  • 10.03.2024
  • Michaela Krivdová

Muškáty hýriace farebnými kvetmi sú obľúbenými rastlinami, ktoré zdobia balkóny a záhrady počas celého leta. Máte ich doma aj vy? Ak ste sa rozhodli prezimovať ich, teraz je vhodný čas postarať sa o to, aby opäť bohato zakvitli.

Neviete, ako? Nechajte si poradiť! Pripravili sme si pre vás všetky užitočné rady a informácie.

Ako muškáty pripraviť na sezónu?

Hoci sa muškáty pestujú ako jednoročné rastliny, ich trvanlivosť je oveľa dlhšia. Ak ste ich po sezóne zbavili suchých kvetov, ostrihali a odložili na vhodné miesto, onedlho sa vám za správnu starostlivosť odmenia. Práve jar je vhodným obdobím zobudiť ich zo zimného spánku.

Ako muškáty pripraviť na prichádzajúcu jar? TOTO treba dopriať muškátom!

Kvetináče, v ktorých muškáty zimovali, môžete postupne preniesť na svetlejšie miesto. Dajte však pozor na posledné prízemné mrazy, aby ich nezničili.

Rastliny zbavte suchých častí a dlhé výhony môžete skrátiť rezom. Tie, ktorú sú zdravé a pri sile, vložte do pohára s vodou alebo použite práškový stimulátor a zasaďte ich do zeme. Takýmto spôsobom ich rozmnožíte a získate ďalšie rastliny do zbierky.

Presádzanie muškátov na jar

Takto pripravené muškáty je vhodné presadiť a dopriať im novú pôdu. Opatrne ich vyberte z pôvodného kvetináča tak, aby ste neporušili koreňový systém. Ten zbavte prebytočnej zeme a presaďte rastliny do nového substrátu. Použite ten, ktorý je určený pre kvitnúce balkónové rastliny. Na dno môžete nasypať trochu štrku alebo keramzitu. Presadené muškáty v tomto čase polievajte veľmi opatrne, aby dôkladne zakorenili.

Kedy s muškátmi do záhrady? A prečo je dôležité nechať správne prezimovať muškáty?

Všetko chce svoj čas. Aj pri prenášaní muškátov do vonkajších podmienok myslite na to, že rýchly prechod im môže uškodiť. Rovnako, ako prehnaná vlaha či hnojenie. Ak je počasie priaznivé, rastliny otužujte vetraním miestnosti. Do záhrady ich môžete premiestniť v čase, keď teplota vzduchu dosahuje aspoň 15-18 °C.

Odporúčame aj: Muškáty - najznámejšie druhy a prenádherné inšpirácie do záhrady!

Ako podporiť ich kvitnutie?

Jarná starostlivosť o muškáty je mimoriadne dôležitá. Pripraviť muškáty po zime na jar môžete aj nasledovne, aby ste mali krásne muškáty:

  • dôležité je ošetriť muškáty,
  • presadiť muškáty - pozor na koreňový bal,
  • odstrániť listy, ktoré sú suché
  • nezabudnite na prerezávanie muškátov,
  • starajte sa o nové výhonky a nové prírastky muškátov,
  • doprajte muškátom dostatok času.

Starostlivosť o muškáty na jar nepodceňujte. Inak sa môže veľmi ľahko stať, že hoci prezimovali, bohatou záplavou kvetov vás neodmenia. Ak dodržíte všetky dôležité kroky a vo vegetačnom období im doprajete pravidelnú dávku hnojiva na kvitnúce rastliny, máte po starostiach.

Najčastejšie choroby muškátov

  • hrdza – na spodnej časti listov sa objavujú pľuzgiere sfarbené do oranžova
  • botrytída – postihnuté oblasti hnijú a pokrýva ich pleseň
  • múčnatka – hubou postihnuté miesta zožltnú a vyschnú

PREČITAJTE SI TIEŽ: Ako pestovať muškáty? Vďaka tejto zálievke porastú ako divé!

Aktualizované na 10.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní