Muškáty - najznámejšie druhy a prenádherné inšpirácie do záhrady!

Muškáty sú nekorunované kráľovné kvetov, pričom ich husté a rozkvitnuté porasty vytvárajú v lete na nejednom balkóne či terase nádhernú atmosféru. Pre mnohých z nás sú neodmysliteľnou súčasťou dekorácie domu a tradíciou, ktorá sa jednoducho NIKDY neopozerá.

Muškáty patria medzi jedny z najobľúbenejších kvetov a okrasných rastlín, ktoré sa väčšinou pestujú ako balkónové kvety, no svoje uplatnenie si nájdu aj v záhrade a aj ako izbové rastliny.

Na to, aby sa muškátom dobre darilo, potrebujú teplejšiu klímu, dostatok svetla a vlahy a pravidelnú zálievku.

Ťahavé muškáty (pelargonium peltatum)

Ťahavé muškáty sú vyšľachtené väčšinou z pelargónií štítovitolistých (pelargonium peltatum), pre ktoré sú charakteristické:

  • dlhými úzkymi stonky s hrubými kožovitými listami (pripomínajú brečtan),
  • sú prispôsobené na zadržiavanie vody počas dlhších období sucha.

Vďaka svojmu ťahavému rastu je tento typ muškátov vyhľadávaný na pestovanie vo visutých kvetináčoch a na slnečných balkónoch.

Známe sú stovky kultivarov, z ktorých majú niektoré dvojfarebné listy v rôznych veľkostiach alebo jednoduché či krásne dvojité kvety.

Odporúčame: Kvitnúce stromy - nechajte sa očariť týmito menej známymi druhmi!

Muškáty krúžkované (pelargonium zonale)

Muškáty krúžkované (pelargonium zonale) dostali svoje pomenovanie po zónach - nazývaných aj kruhových vzoroch, ktoré majú na svojich listoch.

Táto skupina muškátov je typická vzpriameným rastom a dlhými stonkami, ktoré nesú jednoduché alebo dvojité kvety usporiadané v guľovitých zhlukoch (niekedy pripomínajú hortenzie), vo farbách červená, fialová, lososová, ružová alebo biela.

Existujú stovky kultivarov muškátov zonale v rôznych veľkostiach a farebných kombináciách.

muškáty

Zdroj: pinterest.com

Veľkokveté muškáty (pelargonium regal)

Veľkokveté muškáty - nazývané niekedy aj ako anglické alebo kráľovské muškáty, pocházdajú z kríženia viacerých druhov muškátov. Medzi pestovateľmi sú obľúbené pre ich veľké a jasnofarebné kvety rôznych tvarov - majú najväčšie kvety spomedzi všetkých muškátov.  

Veľkokveté muškáty sú kompaktné krovité rastliny, ktoré veľmi rýchlo drevnatejú a dozrievajú, vďaka čomu  začínajú kvitnúť veľmi skoro a sú vhodné aj pre začínajúcich pestovateľov.

Patria k tým druhom, ktoré sa dajú ľahšie prezimovať a nevadí im ani menej svetla počas zimných mesiacov. Tento druh muškátov je vhodný na tradičné letné pestovanie na balkóne či v záhrade, avšak uplatní sa aj ako izbová rastlina.

Muškát voňavý

Voňavé muškáty sú skupina pelargónií, ktorá sa pestuje najmä kvôli ich listom, ktoré pri dotyku uvoľňujú vôňu. Voňavé muškáty môžu byť hybridmi rôznych druhov, pričom škála vôní ktorú uvoľňujú je naozaj bohatá.

Medzi najobľúbenejšie vône patria:

  • citrónová,
  • škoricová,
  • jablková,
  • kokosová,
  • ružová,
  • levanduľová,
  • jahodová a ďalšie.

Muškát voňavý má schopnosť čistiť cievy od sklerotických usadenín, posilňuje srdce a pôsobí aj relaxačne a zlepšuje spánok. Využíva sa aj pri dýchacích ťažkostiach a tlmí aj reumu či kožné problémy, v takýchto prípadoch sa používa vo forme obkladov.

muškáty

Zdroj: pinterest.com

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE