Sadenie pomocou formy na muffiny? Tento trik si zamilujete!

Ako pripraviť pôdu na sadenie? Ako sadiť hrach? Ako sadiť papriku? Ako sadiť uhorky? Kam tento rok nasadiť zemiaky? Kde kúpiť najlepšie semienka na sadenie? Každý rok sa záhradkári stretávajú s množstvom otázok a úloh za cieľom získania väčšej úrody, krajšieho vzhľadu záhrady a zefektívnenia výsadby.

Všetci záhradkári majú svoje overené spôsoby sadenia. Niektorí sa riadia svojimi skúsenosťami, iní zase skúšajú nové či zaužívané postupy, ako sadenie podľa mesiaca či sadenie do vyvýšených záhonov

Záhradníčenie je radosť a koníček, za ktorým sa skrýva veľa námahy a času. Možno ste skúseným záhradkárom, ktorý roky zdokonaľuje svoje načasovanie a techniku. Alebo ste v tejto oblasti nováčikom a hľadáte tipy a triky, ktoré by ste mohli zužitkovať?

Bez ohľadu na úroveň vašich skúseností, ak sa vám páči myšlienka úhľadne usporiadanej záhradnej plochy na sadenie, forma na muffiny sa stane vašim najnovším pomocníkom a obľúbenou záhradnou pomôckou.

Neprehliadni: Vŕtaná studňa v záhrade: 5 rád, ktoré vám pomôžu pri jej plánovaní!

Prečo používať formu na muffiny v záhrade?

Aby rastliny vo vašej záhrade dobre rástli, musia byť rozmiestnené správne. Ak ich nasadíte príliš blízko, budú „súťažiť" o zdroje a živiny, vďaka čomu môžu niektoré z nich uhynúť. Ak ich, naopak, zasadíte ďaleko od seba, strácate priestor, ktorý by ste mohli využiť inak. 

Forma na muffiny má košíčky rovnakej veľkosti, ktoré sú pravidelne rozložené. Zatlačením do pôdy môžete vytvoriť otvory, ktoré sú od seba rovnako vzdialené, čo uľahčuje rozmiestnenie vašich sadeníc bez toho, aby ste museli niečo premeriavať.

Forma na muffiny predstavuje šikovný spôsob, ako byť precízny a rýchly. Vďaka tomuto jednoduchému triku je práca v záhrade oveľa jednoduchšia a zároveň poskytuje rastlinám tie správne podmienky pre zdravý rast. Okrem toho rozloženie rastlín má tiež vplyv na celkový dizajn záhrady.

 

Ako sadiť pomocou formy na muffiny?

Predtým, ako sa chystáte sadiť, pôdu poriadne prekopte. Sadenie pomocou formy na muffiny najlepšie funguje v prevzdušnenej pôde, ktorá nie je kamenistá, tvrdá alebo ílovitá.

Vezmite formu na muffiny a položte ju na pôdu alebo miesto, kde sa chystáte sadiť. Rukami pritlačte dno formy do pôdy. Pokračujte po celej ploche. Takýmto spôsobom si vytvoríte dokonale rozmiestnené otvory. Nakoniec do otvorov nasaďte semienka alebo cibuľky. 

Tip: Semienka zatláčajte do hĺbky, ktorá je dvojnásobkom priemeru otvorov, ktoré ste si vytvorili pomocou formy na muffiny.

 

Aké rastliny sadiť pomocou formy na muffiny?

Samozrejme, vždy si prečítajte návod na použitie na obale, pretože každá rastlina má iné podmienky pestovania. Podľa toho môžete použiť klasické formy na muffiny, mini formy na muffiny či veľké formy.

Plechová forma na muffiny bežnej veľkosti vám skvele poslúži na sadenie reďkovky, cesnaku, póru, paštrnáku, cibule, fazule, listového šalátu či repy.

Pomocou menšej formy na muffiny vytvoríte optimálny priestor pre semená hrášku, mrkvy, brokolice, žeruchy či hrachu.

Pozri aj: Ako vybrať sud na dažďovú vodu? Na aké parametre sa zamerať?

Forma na muffiny ako kvetináč

Starú formu na muffiny, ktorú už v kuchyni nepoužívate môžete využiť aj ako kvetináč pre sukulenty či iné rastliny. Môžete ju umiestniť do interiéru alebo si ňou ozdobiť vašu záhradu.

Formu na muffiny môžete tiež namaľovať alebo do jej rohov vyvŕtať otvory a vašu sukulentnú mini záhradku si zavesiť.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE