Sadenie paradajok - urobte to TAKTO a budete mať bohatú úrodu!

Sadenie paradajok - urobte to TAKTO a budete mať bohatú úrodu!
  • 28.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Paradajky sa ľahko pestujú zo semien zasiatych vo vnútri v teplých podmienkach. Vysievajte od konca februára do polovice marca, ak budete pestovať plodiny v skleníku, alebo od konca marca do začiatku apríla, ak budete paradajky vysievať vonku.

Pestovanie vlastných paradajok je jednoduché a iba niekoľko málo rastliniek sa vám počas leta odmení veľkým množstvom chutných plodov. Sú ideálne na pestovanie v nádobách, či už vonku na slnečnom mieste alebo v skleníku, pričom môžete vyskúšať pestovať celý rad rôznych druhov a odrôd – od malých sladkých cherry paradajok až po obrie paradajky.

Pestovanie paradajok začína začiatkom roka. Paradajky (Solanum lycopersicum) zbožňuje väčšina záhradkárov. V lete zdobia rastliny rajčiakov zeleninové záhony, skleníky a steny našich záhrad svojimi zelenými listami a živými plodmi. Ale, aby ste takto úspešne pestovali paradajky, musíte najprv uspieť v ich zasiatí!

Pestovať si vlastné paradajky sa oplatí nielen ak máte záhradu, ale aj na balkónoch a terasách. Dokonca aj s malým priestorom na parapete čoskoro uvidíte, ako malé sadenice klíčia smerom k slnku. Prečítajte si naše pokyny a užitočné tipy, ako úspešne zasiať semená paradajok.

Aké paradajky pestovať zo semien?

Pred nákupom skontrolujte balíčky semien alebo štítky rastlín, aby ste sa uistili, že si vyberáte správny typ, ktorý vyhovuje vašim potrebám. Na výber je tiež množstvo odrôd, ktoré ponúkajú paradajky rôznych veľkostí, tvarov, chutí a textúr. Farby siahajú od tradičnej červenej až po tmavofialovú, oranžovú, žltú alebo zelenú a dokonca aj pruhovanú.

Existujú dedičné odrody pestované po mnoho generácií, ako aj moderné druhy odolné voči plesniam. Poznáme aj miniatúrne okrúhle plody, podlhovasté odrody sliviek, hladké jednotné šalátové paradajky a obrovské paradajky. Všetky sú ale plné chuti a s vlastným individuálnym charakterom.

Odporúčame: Mrkva - TAKTO ju treba sadiť, aby ste mali bohatú úrodu!

Pestovanie paradajok

Paradajky majú vo všeobecnosti dva spôsoby pestovania:

  1. Rastlinky, ktoré sú obmedzené rezom zvyčajne na jednu hlavnú stonku, buď vzpriamenú alebo pod uhlom 45 stupňov, s krátkymi plodiacimi bočnými výhonkami. Tieto druhy paradajok rastú do výšky až 1,8 m a vyžadujú si vysoké podpery. Sú skvelé na pestovanie v skleníku, ale dobre sa im darí aj na slnečnom mieste vonku, či už v zemi alebo vo veľkých kvetináčoch na južne orientovanej strane. Sú užitočné, keď máte obmedzený priestor, pretože rastlinky rastú vertikálne, sú vysoké a úzke a prinášajú bohatú úrodu. 
  2. Kríkové paradajky sú kratšie a širšie a skvelé aj do menších záhrad a črepníkov. Menšie druhy sa dajú pestovať aj v závesných košíkoch, pričom stonky sa ťahajú cez boky. Jedná sa o najjednoduchší typ na pestovanie a okrem zavlažovania si vyžadujú nenáročnú údržbu. Stonky zvyčajne nepotrebujú oporu, s výnimkou prípadov, keď sú silne zaťažené plodmi paradajok.

Kedy zasiať semená paradajok?

Najlepší čas na siatie semien paradajok je od konca februára do konca marca. Do mája potom môžete presadiť zdravé mladé rastlinky do skleníka alebo záhradných záhonov.

Paradajky majú dlhé obdobie pestovania, pričom ich skorým výsevom poskytnete rastlinám „náskok" v interiéri. Pred májom je pre týchto milovníkov tepla vo všeobecnosti ešte príliš chladno.

Tiež nie je dobrý nápad zasiať paradajky príliš skoro, pretože pri obmedzenom slnečnom svetle majú tendenciu vytvárať vysoké výhonky a často sa prevracajú, nakoľko nedostávajú dostatok energie, aby sa uživili.

Neskoro zasiate paradajky produkujú plody, ktoré nemusia dozrieť alebo dozrievajú až neskoro na jeseň.

Výsev semien paradajok - teplota a umiestnenie

Na výsadbu semien paradajok je najlepšie zvoliť teplý a svetlý parapet. Svetlo a teplo sú nevyhnutné pre malé sadenice paradajok, nakoľko teplota klíčenia paradajok je 20 až 22 °C. Pri splnení týchto podmienok prvé semená vyklíčia už po niekoľkých dňoch.

Ak nemáte jasný teplý parapet, existujú alternatívne riešenia, ako napríklad:

  • LED pestovateľské svetlo pre rastliny, ktoré môže poskytnúť farebné spektrum a svetlo, ktoré paradajky potrebujú, 
  • vykurovacia podložka, ktorá môže udržať korene malých rastlín paradajky v teple počas chladnejších nocí a môže stimulovať semená, aby klíčili rýchlejšie.

Ako pestovať semená paradajok?

Na zasiatie semien paradajok by ste si mali najskôr vybrať vhodnú nádobu. Môžete použiť plastové misky na osivo alebo alternatívne nádoby na siatie.

Sadenice rastlín paradajok tak či tak budete mať v nádobkách len pár týždňov po zasiatí, takže sú vhodné akékoľvek malé pestovateľské nádoby, do ktorých sa zmestí pôda. Ideálna pôda na siatie paradajok musí byť priepustná, zadržiavajúca vodu a bohatá na živiny, aby podporila krehké korienky.

  • Kompost do pestovateľskej nádoby zľahka spevnite prstami a navrch poukladajte semienka paradajok.
  • Potom semená zasypte asi 0,5 cm zeminy.
  • V tejto chvíli je dobré si sadenice označiť, aby ste neskôr vedeli, akú odrodu paradajok ste siali.
  • Po umiestnení semien na pôdu ich zalejte vodou, aby ste stimulovali klíčenie.
  • Odvtedy udržiavajte pôdu mierne vlhkú, ale nikdy nie mokrú.
  • Mladé korene v tomto štádiu neznášajú vysychanie.
  • Ak je však pôda príliš mokrá, semená a korene môžu hniť alebo „zvlhnúť“. Preto je dôležité nájsť rovnováhu medzi suchou a premočenou pôdou.
  • Aby sa voda z pôdy príliš rýchlo neodparovala, prikryte črepníky alebo nádoby potravinovou fóliou, alebo plastovou či sklenenou pokrievkou. Tým sa zníži množstvo potrebného zalievania a semiačkam sa uľahčí klíčenie.

Vhodný je aj malý rozmnožovač alebo podomácky vyrobený mini skleník. Už po 3 až 10 dňoch, v závislosti od odrody a veku semien, sa objavia prvé rastlinky.

Neprehliadnite: Semienka na sadenie: Ako si správne vybrať a čo všetko si treba všímať na obale?

Siatie paradajok - krok za krokom

  1. Nádobu na výsev (podnosy na osivo, črepníky alebo inú nádobu, ako je kartón od vajec) naplňte pôdou na výsev bohatou na živiny a pôdu zľahka spevnite kompostom.
  2. Na povrch rozložte semienka, prikryte približne 0,5 cm pôdy a utlačte.
  3. Pôdu a semená zľahka zavlažte a odvtedy udržiavajte pôdu vlhkú.
  4. Umiestnite na teplé a svetlé miesto (najlepšie na parapet), prípadne osvetlite pestovateľskými LED svetlami.
  5. Priehľadný kryt, miniskleník a/alebo tepelná podložka pomáhajú urýchliť klíčenie semien paradajok.
  6. Po krátkej chvíli sadenice paradajok vyrastú, potom ich treba presadiť do pôdy bohatšej na živiny.

Odporúčame aj: Záhradkári, pozor! Týchto 12 druhov zeleniny vysievajte rovno do záhonov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní