Záhradkári, pozor! Týchto 12 druhov zeleniny vysievajte rovno do záhonov!

Záhradkári, pozor! Týchto 12 druhov zeleniny vysievajte rovno do záhonov!
  • 18.03.2024
  • Lenka Biba Slovak

Niektorí záhradkári, tí šikovnejší z nás, si začnú siať semená na výsadbu v interiéri alebo si kúpia sadenice zeleniny na výsadbu určené do skleníka. Práve tie môžu byť neskôr, keď sa vonku dostatočne oteplí, presadené do záhrady.

V tomto prípade však pozor ešte na výskyt prízemných mrazov, najmä vo vyšších oblastiach. Priame siatie semien v záhrade znamená zasiať ich von do záhrady, kde budú rásť priamo vo vašom zeleninovom záhone. A to namiesto toho, aby ste z nich najskôr vypestovali sadenice v domácom prostredí.

Tie rastlinky, ktoré sa ťažko presádzajú alebo nepotrebujú viac času na začatie svojho rastu, môžete zasiať priamo do vonkajšieho zeleninového záhonu. Prinášame vám 12 druhov zeleniny, ktoré môžete skoro na jar vysievať priamo von do záhonov. O ktoré druhy zeleniny ide?

Ako sadiť semienka a čo všetko sa dá vypestovať zo semienka?

Dnes vám poradíme, ako sadiť semená na sadenie do záhonov a čo všetko sa dá vypestovať zo semienok.

Ako na výsev semien?

  • Pripravte si vhodný substrát (napríklad záhradnú zem alebo substrát určený na pestovanie semienok - zeleninové semienka, semená kvetov, semená bylín, semená letničiek, semená lúčnych kvetov, jarný výsev trvaliek, semená paradajok, semená papriky a podobne).
  • Zasaďte semienka do substrátu podľa pokynov na obale semienok (hĺbka závisí od konkrétneho druhu semienok - či ide o pestovanie zeleniny, výsev kvetov, výsev letničiek, výsev papriky, výsev rajčín a podobne).
  • Zalejte semienka vodou a udržujte ich vlhké počas celého procesu klíčenia - správny výsev rastlín či výsev zeleniny je základ úspechu.
  • Dávajte pozor na teplotu a svetlo, každý druh semienok potrebuje iné podmienky na klíčenie - sledujte preto aj balenie semienok.

Čo sa dá vypestovať zo semienok?

  • Rôzne druhy zeleniny - obľúbené sú semená zeleniny ako rajčiny, papriky, uhorky, tekvice, fazuľa, cibuľa, mrkva, šalát a podobne.
  • Bylinky - bazalka, petržlen, mäta, koriander, rozmarín, šalvia, tymian, oregano a podobne.
  • Kvety - slnečnice, tulipány, ruže, levanduľa, pivonky, fialky a podobne.

Dôležité je, aby ste pri výseve a pestovaní semienok dodržiavali správne podmienky a starostlivosť, aby ste zabezpečili úspešný rast rastlín z semienok. To platí predovšetkým pre semienka zeleniny.

Bio semienka na sadenie

Bio semienka na sadenie sú prírodné semienka, ktoré nie sú chemicky ošetrené a sú určené na ekologické pestovanie rastlín. Tieto semienka sú vyrobené bez použitia pesticídov a chemických hnojív, čo znamená, že sú šetrné k životnému prostrediu a zdraviu ľudí.

Výhody bio semienok na sadenie sú mnohé. Okrem toho, že sa jedná o ekologický spôsob pestovania rastlín, tieto semienka majú často lepšiu chuť a vôňu. Okrem toho podporujú biodiverzitu a zachovávajú genetickú rozmanitosť rastlín.

Bio semienka na sadenie sa dajú použiť na pestovanie všetkých druhov rastlín, ako sú zelenina, bylinky, kvety a ovocie. Pri ich výbere je dôležité zabezpečiť, aby boli certifikované organické a pochádzali od spoľahlivého dodávateľa.

Ak sa rozhodnete použiť bio semienka na sadenie, môžete si byť istí, že vaše rastliny budú pestované bez použitia škodlivých chemikálií a budete tak konzumovať čisté a zdravé plody svojej práce.

1. Fazuľa

Fazuľu poznáme ťahavú a kríčkovú, kým:

  • biela fazuľa produkuje svoje plody až dlho do obdobia mrazu,
  • kríčková fazuľa produkuje svoju úrodu približne v rovnakom čase, ale rýchlejšie.

Fazuľu je dobré siať postupne s odstupom niekoľkých týždňov, aby ste si zaistili nepretržitý zber svojej úrody. Semiačka fazule klíčia veľmi rýchlo. Ale pozor – v teplej pôde. Môžete ju vysievať koncom jari, keď sa pôda zohreje a nebudú hroziť prízemné mrazy.

Fazuľu je dobré siať približne 3 cm hlboko do záhonu a aspoň 10 cm od seba.

2. Mrkva

Semená mrkvy sú malé a je ťažké ich jednotlivo rozmiestniť – ich výsadbu do značnej miery preto môžu uľahčiť takzvané výsevné pásiky. Mrkvu môžete pokojne vysiať aj v chladnejšom období, pretože znesie aj prízemné mrazy.

Semiačka mrkvy sejte plytko a blízko seba, pričom pôdu je dobré udržiavať rovnomerne a pravidelne zalievanú. Keď sú sadenice mrkvy vysoké približne 5 cm, prerieďte ich, aby mali dostatok miesta na svoj ďalší rast.

Neprehliadnite: Medvedí cesnak - ani vy sa ho už neviete dočkať? Takto ho použite!

3. Repa

Repa je dvojúčelová plodina, ktorá produkuje čerstvú zeleň, ako aj buľvy. V prípade repy sú jej semená vlastne strúčiky, ktoré obsahujú niekoľko semien.

Repa má rada chladnejšie počasie, takže ju môžete vysiať ihneď, ako sa dá pracovať s pôdou. Ak chcete dosiahnuť pravidelný zber, vysievajte repu do záhonov každé tri týždne počas chladnejších mesiacov.

Repu sejte plytko a taktiež blízko pri sebe. Keď je repa vysoká približne 13 cm, prerieďte ju – na jednu rastlinu potrebujete 7 až 15 cm. Zabezpečíte jej tak ideálne podmienky pre ďalší rast.

4. Kukurica

Kukurica patrí medzi plodiny, ktoré sú opeľované vetrom. Práve preto by sa mala vysievať v blokoch alebo aspoň minimálne v štyroch krátkych radoch vedľa seba.

Semená kukurice vysievajte priamo vonku, keď je teplota pôdy okolo 15 °C, a asi dva týždne po poslednom prízemnom mraze.

5. Šalát

Šalát má rád chladné počasie a po jeho vysadení toleruje aj mráz. Semená šalátu preto pokojne zasejte hneď, keď sa bude dať pracovať s pôdou.

  • Odrody hlávkového šalátu s tenkými listami vysádzajte 10 cm od seba.
  • Kosoštvorcové a voľne hlávkové odrody by sa mali vysádzať 20 cm od seba.
  • Odrody s pevnou hlávkou vysádzajte až 40 cm od seba.

6. Hrach

Niektoré odrody hrachu rastú na kratších stonkách, niektoré na dlhých ťahavých výhonoch, ale všetky odrody hrachu profitujú z mriežkových podpier, ktoré podporia ich popínavý rast. Takisto sa neskôr aj struky hrachu budú ľahšie zbierať pozdĺž tejto mriežky.

Hrach má rád chladné počasie, pričom po výsadbe rastlín toleruje aj trochu mrazu. Semená hrachu zasejte na začiatku jari vtedy, keď sa už dá pracovať s pôdou.

7. Uhorky

Uhorky je dobré pestovať v kopcoch a ponechať im dostatok miesta pre šľahúne, aby sa mohli natiahnuť alebo rásť pozdĺž mriežky, vďaka čomu ušetríte miesto a plody uhoriek sa neskôr budú aj lepšie zbierať.

  • Pokiaľ pestujete uhorky na kopcoch, vysejte tri rastliny na kopu a kopčeky rozmiestnite vo vzdialenosti 45 cm až 90 cm od seba.
  • Ak pestujete uhorky pozdĺž mriežky alebo v spomínaných kopcoch, nie je potrebné žiadne riedenie.

Semená uhoriek vysaďte na jar, akonáhle sa bude dať dobre pracovať s pôdou.

Neprehliadnite: Semienka na sadenie: Ako si správne vybrať a čo všetko si treba všímať na obale?

8. Jarná cibuľka

Jarná cibuľka patrí medzi mrazuvzdorné plodiny a mnohé jej odrody dokonca aj prezimujú a pokračujú v raste nasledujúcu sezónu.

Semená jarnej cibuľky zasejte ihneď, ako sa dá pracovať s pôdou. Jej semiačka saďte plytko a blízko pri sebe.

9. Špenát

Špenát má rád aj chladné počasie a dokonca aj mladé rastlinky dobre tolerujú mráz. Ak chcete získať pravidelný zber špenátu, vysievajte ho pravidelne približne každé dva týždne. Znovu ho potom môžete zasiať v polovici až koncom leta, a to pre jeho jesenný zber.

Semená špenátu zasejte hneď, ako sa dá spracovať pôda. Pri väčšine odrôd špenátu jeho semená zasejte 1 cm hlboko a 2,5 cm od seba, neskôr ich zrieďte na vzdialenosť 5 až 15 cm.

10. Reďkovka

Reďkovky sú fantastickou zeleninou, ktorá má rada aj chladné počasie a veľmi rýchlo rastie. Semená reďkovky zasejte, keď sa už dá spracovať pôda a u väčšiny odrôd vysievajte 1 cm hlboko a 5 – 8 cm od seba.

Ich riedenie vo všeobecnosti neskôr už nie je potrebné.

11. Mangold

Mangold patrí medzi tú zelenú zeleninu, ktorej sa dobre darí ako v chladnom, tak aj v teplom počasí. Semená mangoldu zasejte plytko – približne 1 cm hlboko a 5 cm od seba.

Podobne ako repa, aj tobolky mangoldu obsahujú veľké množstvo semien.

12. Tekvica

Poznáme dva hlavné typy tekvice, a to:

  • tekvica zimná 
  • tekvica letná.

Rozdiel je v čase ich zberu – letná tekvica sa zbiera mladá, kým je ešte šupka jemná. Zimné tekvice dozrievajú oveľa dlhšie a zberajú sa, keď sú úplne zrelé.

Pre väčšinu odrôd tekvice je dobré použiť metódu kopcovitého pestovania – kopce umiestnite vo vzdialenosti 1,2 až 2 m od seba, a to v závislosti od veľkosti plodov.

Tekvicu zasejte 2,5 cm hlboko a rastliny umiestnite 15 – 20 cm od seba. Neskôr prerieďte na tri rastliny na jeden kopec.

Odporúčame aj: Zakladanie záhrady: Aké otázky si treba položiť pri jej plánovaní?

Aktualizované na 18.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní