Ako správne zbierať a skladovať semená? S našimi radami vám vyklíčia o stošesť!

Ako správne zbierať a skladovať semená? S našimi radami vám vyklíčia o stošesť!
  • 26.09.2023
  • Michaela Kožáková

Ak ste vášnivým záhradkárom alebo pestovateľom rastlín, určite viete, že kvalitné a zdravé semená sú základom pre úspešný rast vašich plodín. Avšak často zanedbávame dôležitý krok v procese - ich správne skladovanie. Nielen rozmnožovanie rastlín či skladovanie úrody, ale aj prezimovanie semienka a klíčenie semien je kľúčovým faktorom k tomu, aby ste sa mohli tešiť zo zdravých a rodiacich rastlín.

V našom článku sa pozrieme na to, prečo je dôležité venovať pozornosť správnemu skladovaniu semien a ako môžete zachovať životnosť semien a ich vitalitu. Bez ohľadu na to, či máte záhradu plnú zeleniny, kvetov alebo bylín, správne skladovanie semien vám pomôže dosiahnuť bohatú a zdravú úrodu každú sezónu.

Ako skladovať semená zeleniny? Ako skladovať semená paradajok? A na čo si dať pozor pri skladovaní semien?

Neprehliadni: Nevyhadzujte staré hlinené kvetináče - TAKTO ich ešte využijete

Ako na zber semienok - príprava semien?

Zber semien rastlín je dôležitý proces, ak chcete zachovať genetickú rozmanitosť rastlín a mať vlastné semená na budúci rast alebo výmenu s inými záhradkármi. Dôkladný zber a úložisko semien vám umožnia tiež zachovať kvalitu, klíčivosť vašich rastlín na nasledujúcu sezónu, ale aj životaschopnosť semien. Tu sú kroky, ako správne zbierať semená rastlín:

  1. Správny čas: Semená by mali byť zozbierané vo vhodný čas. To znamená, že by mali byť zrelé na zber, ale nie príliš dozreté, pretože by sa mohli rozsypať alebo byť neschopné klíčiť.
  2. Príprava náradia: Pripravte si náradie, ako sú nožnice, nádoby či vrecúška na semená.
  3. Výber rastlín: Na zber semien vyberajte len rastliny, ktoré sú zdravé a ich semená sú zrelé.
  4. Zber semienok: Zrežte alebo odstráňte časti rastliny, kde sú semená. Na zber semien paradajok či paprík potrebujete zdravé plody, z ktorých semienka vyberiete.
  5. Vysušte semená: Sušenie semien je dôležitým krokom. Nechajte ich niekoľko týždňov na vzduchu na suchom mieste. Uistite sa, že sú úplne suché, pretože vlhkosť môže spôsobiť pleseň alebo hnilobu.
  6. Čistenie a triedenie: Semená dôkladne vyčistite od rastlinného materiálu, ako sú listy alebo stonky. Skontrolujte ich a vyberte nezrelé, poškodené alebo znehodnotené semená.
  7. Označenie: Nezabudnite označiť zozbierané semená. Uveďte druh rastliny, dátum zberu a iné relevantné informácie.
  8. Úložisko semien: Uskladnite semená na suché a chladné miesto vo vzduchotesných nádobách alebo vreckách.
  9. Ochrana pred škodcami: Správne uskladnenie semien môžete podporiť aj prírodnými prostriedkami, ako sú vrecká so sušenou levanduľou alebo borovicovými šiškami, ktoré ich ochránia od škodcov.

Skladovanie semien - ako správne skladovať semená?

Skladovanie semienok je dôležitým krokom k tomu, aby sa ste sa mohli ďalší rok tešiť z úrody. Ako skladovať vlastné semená?

1. Tmavé, suché a chladné miesto

Semená by mali byť uložené na suchom a chladnom mieste. Optimálna teplota skladovania sa pohybuje okolo 5 až 10 °C. Semená tiež skladujte na tmavom mieste, pretože svetlo môže ovplyvniť ich životnosť. 

2. Vzduchotesné obaly

Semená by mali byť uložené v vzduchotesných obaloch, aby sa minimalizoval prístup vzduchu a vlhkosti. Skladovanie v pohári je tiež výbornou možnosťou, ako zachovať vitalitu, kvalitu a životaschopnosť semien.

3. Označte semená

Nezabudnite označiť každú nádobu alebo vrecko s informáciami o druhu semien a dátume zberu. Takto budete mať prehľad o vašich zásobách semien.

4. Kontrolujte a trieďte

Pravidelne kontrolujte svoje semienka a odstraňujte akékoľvek znehodnotené, plesnivé alebo poškodené kusy. Dobré semená znova uskladnite a tie poškodené, staré semená vyhoďte. Zabránite tak šíreniu chorôb.

5. Kvalita vzduchu

Skladujte semienka na mieste, kde nie je prítomný prenikavý zápach, pretože semienka môžu absorbovať vône z okolia.

6. Skladujte rôzne druhy oddelene

Držte rôzne druhy semien oddelene od seba, aby ste zabránili kríženiu opeľovania a miešaniu semien.

7. Vlhkosť pri skladovaní

Semená majú svoju optimálnu vlhkosť pre skladovanie, ktorá sa pohybuje medzi 8% až 12%. Ak sú semienka príliš vlhké, môžu začať plesnivieť a znehodnocovať sa. Ak sú príliš suché, môžu stratiť svoju klíčivosť.

Pozri aj: Pripravte sa na prácu v chladných podmienkach už teraz

Ako dlho skladovať semená?

Od čoho závisí dĺžka skladovania semien:

  • Typ semien: Niektoré druhy semien majú dlhšiu životnosť ako iné. Napríklad ľanové semienka majú tendenciu byť dlhodobo životaschopné, zatiaľ čo niektoré kvetinové alebo zeleninové druhy semien môžu mať kratšiu životnosť.
  • Dátum zberu: Semená majú obvykle označený dátum zberu. Čím novšie sú semienka, tým pravdepodobnejšie budú klíčiť. Staré semená nemusia mať tak vysokú klíčivosť.
  • Skladovacie podmienky: Správne skladovanie je kľúčové. Ako sme už spomenuli vyššie, semená by mali byť skladované v suchom, tmavom a chladnom prostredí. Nemali by byť vystavené nadmernému teplu, vlhkosti alebo svetlu, pretože to môže ovplyvniť ich životnosť.
  • Typ balenia: Semená by mali byť uložené vo vhodných vzduchotesných obaloch alebo nádobách.
  • Kvalita semien: Semená, ktoré boli zbierané zdravé a zrelé, majú väčšiu šancu na dlhšiu životnosť. Semená z nezdravých alebo infikovaných rastlín môžu byť menej životaschopné.
  • Triedenie a čistenie: Semená by mali byť pred skladovaním dôkladne vyčistené a triedené.

Vo všeobecnosti platí, že väčšina semien rastlín môže zostať životaschopná počas niekoľkých rokov, ak sú správne skladované. Niektoré druhy semien, ako napríklad niektoré tropické alebo exotické rastliny, môžu mať kratšiu životnosť. Je vždy dobré mať na pamäti, že čím staršie sú semená, tým menšia je pravdepodobnosť ich klíčenia.

A čo skladovanie v mrazničke?

Skladovanie semien v mrazničke môže byť efektívnym spôsobom predĺženia ich životnosti, ak sú splnené určité podmienky. Podmienky, ako je uloženie v vzduchotesných obaloch, balenie po menších množstvách či optimálna teplota v mrazničke, ktorá by mala byť nastavená na teplotu okolo -18 °C.

Zo zeleniny môžete v mrazničke skladovať napríklad semená paradajok, paprík či baklažánov. Z byliniek je to bazalka, petržlen, koriander a mäta. Semená kvetín, najmä tých druhov, ktoré majú krátku životnosť alebo sú citlivé na teplotu, môžu byť tiež skladované v mrazničke.

Zaujme Ťa: Životnosť plota je veľmi dôležitá. Rozhodnite sa správne a vyberte si ten najlepší pre vás

Ako skontrolovať klíčivosť semien?

Klíčivosť semienok je nezanedbateľným faktom, pretože nevyklíčené semená vám nezabezpečia úrodu na ďalší rok. Skontrolovať klíčivosť starších semien či tých práve zozbieraných je dôležitým krokom, ak chcete vedieť, či sú vaše semená stále životaschopné a schopné klíčiť. Určenie klíčivosti semien môžete vyskúšať jednoduchým testom.

Ako určiť klíčivosť semien?

  • Vyberte si vzorku semien, ktoré chcete skontrolovať.
  • Semienka uložte na navlhčenú papierovú utierku v dostatočnom rozostupe a prekryte ich ďalšou utierkou. Vložte ich do plastového uzatvárateľného vrecka alebo uzatvárateľnej nádoby.
  • Vrecko so semienkami umiestnite na teplé miesto a udržujte v ňom optimálnu vlhkosť.
  • Po niekoľkých dňoch skontrolujte, či semená začali klíčiť. Zaznamenajte si vývoj semien a hodnoty klíčivosti.

Ďalšou metódou pre určenie klíčivosti semien je tzv. plávajúci test. Tento test sa používa najmä pre semená, ktoré majú šupku alebo obal, ktorý môže ovplyvniť ich klíčivosť. Postačí vám pohár s vodou, do ktorého dáte semená. Semená, ktoré plávajú na hladine, sú často menej životaschopné, zatiaľ čo semená, ktoré zostanú na dne sú kvalitné a schopné vyklíčiť.

Časy skladovania semien

Ako dlho možno skladovať semená rastlín? Aké je obdobie použiteľnosti semien? Semená zeleniny tradične pestované v našich zeleninových záhradách a obľúbené kvety majú rôzne dátumy spotreby a klíčivosti.

Skladovanie cez 5- 6 rokov:

  • melón
  • fazuľa
  • repa
  • uhorky
  • paradajky

Skladovanie menej ako 4- 5 rokov:

  • baklažán
  • tekvica
  • kukurica
  • hrach

Skladovanie 3- 4 rokov:

  • listové a hlávkové šaláty
  • pór

Skladovanie 2- 3 roky:

  • petržlen
  • čierna cibuľa, cibuľa
  • kôpor

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní