Ako realizovať chodníky v záhrade? Od návrhu, cez materiály, funkčnosť, estetiku až po dizajnové vychytávky.

Ako realizovať chodníky v záhrade? Od návrhu, cez materiály, funkčnosť, estetiku až po dizajnové vychytávky.
  • 05.10.2023
  • Kristína Vait

Chodníky v záhrade sú príjemným prepojením celkového priestoru záhrady. Záhradné chodníky sa dnes vyrábajú takmer zo všetkého, takže môžete si vybrať presne to, čo vám najviac sedí, alebo po čom vám srdce piští. Betónový záhradný chodník je klasika, sála však z neho v lete teplo.

Modernejšie sú prírodné materiály drevo, či dlaždice z recyklovaného skla. Voľba je samozrejme na vás. Určite si zvolíte správne a vaša záhrada tak bude kompletná.

Bude vás zaujímať: Zazimovanie muškátov - TOP rady a postup, ako na to!

Záhradné chodníky v kocke - Na čo dbať najviac?

Je zopár rád, na ktoré je pri výbere alebo plánovaní chodníka prihliadať. Skúste sa najskôr zamerať na to, na čo má vlastne chodník slúžiť. My vám základné vlastnosti chodníka pripomenieme:

Potrebujete funkčný prístup

Jednou z hlavných funkcií chodníkov v záhrade je zabezpečiť praktický prístup k rôznym oblastiam. Chodníky uľahčujú prechod cez trávnaté plochy, záhony, kvetinové záhony a ďalšie časti záhrady. Správna výstavba záhradného chodníka tak musí spočívať najmä v jeho správnom rozložení. Chodníky môžu byť tiež využívané na oddelenie rôznych oblastí záhrady, čím sa zabezpečí prehľadnosť a organizácia priestoru.

Estetika musí ostať zachovaná

Chodníky v záhrade pridávajú do dizajnu estetický rozmer. Môžete vybrať rôzne materiály a vzory chodníkov, ktoré oživia vašu záhradu a pridajú jej charakter. Napríklad kamenné chodníky môžu dodávať rustikálny vzhľad, zatiaľ čo dláždené chodníky pridávajú klasickejší štýl. Možnosti sú neobmedzené, a tak môžete prispôsobiť chodníky štýlu a atmosfére svojej záhrady.

Bezpečnosť záhradného chodníka

Chodníky tiež prispievajú k bezpečnosti v záhrade. Poskytujú jasnú cestu pre návštevníkov a obyvateľov záhrady, čím sa minimalizuje riziko úrazov, ktoré by mohli nastať pri chôdzi po nerovnom povrchu. Okrem toho môžu chodníky pomôcť chrániť rastliny pred poškodením, keď sa na ne náhodou nepošliapava.

Drenáž a Údržba

Správne umiestnená a zvolená konštrukcia záhradného chodníka môže pomôcť pri drenáži v záhrade. Záhradný chodník okolo domu pomáha odvádzať vodu preč od rastlín a chráni tak trávnaté plochy pred eróziou. Okrem toho umožňuje ľahký prístup. 

Inšpirácie záhradné chodníky prinášajú všetkým

Chodníky v záhrade ponúkajú nekonečné kreatívne možnosti. Môžete experimentovať s rôznymi farbami, vzormi a materiálmi. Vytvorenie krásnych zákrut a oblúkov alebo umiestnenie kamienkov či štrku okolo chodníkov môže pridať záhrade osobitý šarm. Tvar záhradného chodníka - a či to bude lacný chodník alebo netradičný chodník - to si už musíte zvoliť sami.

Odporúčame: Záhradnícke triky - 1. časť. Ušetri si s nami čas, námahu a peniaze.

Netradičné záhradné chodníky, ale aj klasika

Existuje mnoho rôznych typov z chodníkov, ktoré môžete použiť na ozvláštnenie a zvýraznenie vášho záhradného dizajnu. Nenáročné chodníky, dlažobné kocky či kľukatá cestička - to všetko záleží od veľkosti vašej záhrady, vašich finančných možností a od toho, čo sa vám páči. 

Typy záhradných chodníkov:

  • Kamenné záhradné chodníky
  • Dláždené plochy
  • Drevené záhradné chodníky
  • Kamienkové chodníky
  • Betónové chodníky
  • Kamenné aleje
  • Cestičky z malých kamienkov (kamenná mulčovacia cesta)
  • Skleníkové chodníky
  • Jednoduchý chodníček s obkladom
  • Záhradné, nenápadné cestičky z rastlín (trávnaté chodníky)
záhradný chodník materiál

Zdroj: pinterest.com/youtube.com

Tipy materiálu na záhradný chodník

Vhodné záhradné chodníky sa vyberajú najmä na základe materiálu. Musíte zohľadniť životnosť jednotlivých materiálov, ale aj finančnú náročnosť. Chodníky s povrchmi z týchto materiálov sa požívajú najviac:

1. Kamenné záhradné chodníky

Jednoduché záhradné chodníky sú tradičným a obľúbeným výberom pre záhrady. Či už to je tesaný kameň alebo iný, kameň má dlhú životnosť. Kamene môžu byť rôznych druhov, vrátane tehál, žuly, štrku alebo dosiek. Tento materiál je trvanlivý a odolný voči poveternostným vplyvom. Kamenné chodníky pridávajú prirodzený a rustikálny vzhľad do záhrady.

Inšpiruj sa: Vieme ako správne zazimovať muškáty

kamenné chodníky

Zdroj: pinterest.com/JosuéMeneses

2. Dláždené chodníky

Dláždené chodníky sú populárnou voľbou pre formálny alebo klasickejší vzhľad. Dlaždice môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, vrátane betónu, kameňa, tehál alebo keramiky. Dláždené chodníky sú trvanlivé a poskytujú rovnomerný a elegantný povrch.

dláždené chodníky

Zdroj: pinterest.com/polbruk.pl

3. Drevené záhradné chodníky

Drevené chodníky pridávajú do záhrady teplý a prírodný vzhľad. Môžu byť vyrobené z drevených dosiek, debnín alebo kompozitných materiálov. Drevené chodníky sú ideálne pre záhrady s prírodnou alebo rustikálnou atmosférou.

drevené záhradné chodníky

Zdroj: pinterest.com/ArtaGrădinilor

4. Kamienkové chodníky

Kamienkové chodníky pozostávajú z kamienkov alebo štrku, ktoré sú zhutnené na rovnej ploche. Tento typ chodníka je jednoduchý na vytvorenie a môže byť veľmi dekoratívny. Použite k nemu napríklad aj farebný piesok. Kamienkové chodníky sú vhodné pre záhrady s uvoľneným a prírodným vzhľadom.

kamienkový chodník

Zdroj: pinterest.com/Murator

5. Betónové chodníky

Betónové chodníky sú trvanlivé a odolné voči poveternostným vplyvom. Môžu byť odlievané do rôznych foriem a textúr, čo umožňuje variabilitu vo vzhľade. Betónové chodníky sú vhodné pre moderné záhrady.

 

Betónový chodník

Zdroj: pinterest.com/pdiyncrafts.com

6. Mramorové aleje

Mramorové aleje sú luxusným výberom pre záhrady. Mramorové dosky pridávajú eleganciu a štýl do exteriéru. Sú však nákladné a vyžadujú starostlivú údržbu.

7. Keramické dlaždice

Keramické dlaždice sú ľahké a môžu pridať farebný a živý vzhľad do záhrady. Sú ideálne pre moderné a kreatívne záhradné dizajny.

keramické dlaždice chodník

Zdroj: pinterest.com

8. Dlaždice z recyklovaného skla

Dlaždice z recyklovaného skla sú ekologicky priateľnou voľbou. Sú dostupné v rôznych farbách a tvaroch a môžu byť použité na vytvorenie jedinečných vzorov.

Pozrite aj : Čo vysadiť k plotu? TIETO stromy, kríky, trvalky či letničky sú najvhodnejšie

recyklované sklo

Zdroj: pinterest.com/pasadenacraftsmantile.com

Trendy materiály, záhradné chodníky a moderný záhradný chodník

Módne trendy sú v záhradách tiež veľmi dôležité. Vo finále je jedno, či má vaša záhrada 15 alebo 50 rokov. Musí sa páčiť hlavne vám a ostatné ide bokom. A ak vás naopak niečo oslovilo, hor sa do prerábania:

  • Prírodné materiály
  • Ekologické materiály
  • Minimalistický dizajn
  • Kontrastné vzory a farby
  • Kamenné aleje a obruby
  • Kvetinové chodníky
moderný chodník

Zdroj: pinterest.com/КапраловаНаталья

Osvetlenie chodníkov: Osadenie osvetlenia na chodníky pridáva do záhrady estetiku a funkčnosť. Solárne svietidlá, in-ground LED osvetlenie alebo lanové svetlá môžu ozvláštniť vaše chodníky v noci.

Záhradné cesty v organickom štýle: Organické cesty s kruhmi, oblúkmi a zakrivenými časťami pridávajú do záhrady hravý a prirodzený vzhľad.

Voda a chodníky: Chodníky vedúce k vodným prvkom, ako sú fontány alebo rybníky, sú veľmi štýlovým trendom. Voda pridáva do záhrady pôvab a relaxáciu.

Trávnaté chodníky: Chodníky vytvorené z trávnika sú originálnym trendom. Trávnaté chodníky vytvárajú zelený koridor a zapadajú do prírodného prostredia.

osvetlenie chodníkov

Zdroj: pinterest.com/NewIdeas

Ako urobiť záhradný chodník svojpomocne?

Vytvorenie záhradného chodníka svojpomocne môže byť zábavným projektom a môžete tak dosiahnuť želaný pokoj nielen z krásneho výsledku, ale aj dobre vykonanej práce. 

Stále si však ešte lámete hlavu, ako vytvoriť záhradný chodník? Tu je postup, ako si urobiť záhradný chodník svojpomocne a jednoducho:

diy záhradný chodník

Zdroj: pinterest.com/mail.google.com

1. Materiál na záhradný chodník a nástroje:

Predtým, ako začnete, budete potrebovať niekoľko základných materiálov a nástrojov:

  1. Materiál pre chodník (napríklad tehly, kamene, dlaždice, štrk, drevo a podobne)
  2. Geotextíliu (na kontrolu buriny a erózie)
  3. Piesok alebo štrk (na podklad chodníka)
  4. Betónovú maltu alebo cement (ak plánujete betónový chodník)
  5. Hrable, lopaty, kliešte (podľa potreby)
  6. Vodováha (na kontrolu rovnosti)
Drevo je fajn aj na chodník, či na stupienky

Zdroj: Pinterest/ Pinterest.de

2. Návrh a rozmery záhradného chodníka

Rozmýšľajte o trase chodníka a označte ju. Uistite sa, že trasa je dostatočne široká na pohodlnú chôdzu. Šírka záhradného chodníka je dôležitá. Odstráňte trávu, korene a iné prekážky z trasy. Ak plánujete dláždený alebo kamenný chodník, pripravte podklad tým, že odstránite vrstvu pôdy a vyhladíte povrch.

Inštalácia Geotextílie 

Položte geotextíliu na pripravený podklad. Toto pomôže kontrolovať burinu a chrániť chodník pred eróziou.

diy záhradný chodník

Zdroj: pinterest.com/familyhandyman.com

3. Príprava podkladu pre chodník

Ak chcete spevniť povrch záhradného chodníka, musíte mať dobrý podklad. Pokiaľ budete mať betónový chodník, vytvorte zmes betónovej malty alebo cementu podľa návodu na obale. Potom zalejte podklad na pripravenú plochu a hladinu ho tak, aby bol rovnomerný. Pre kamenné chodníky môžete vytvoriť podklad zo štrku alebo piesku a zhutniť ho.

4. Prepojenie záhrady do jedného celku

Záhradný chodník spojí záhradu v jeden celok. Položte vybraný materiál pre chodník na podklad. Ak ide o tehly, kamene, alebo dlaždice, dávajte pozor na správny vzor a usporiadanie. Pre štrkové chodníky rozotrite štrk na požadovanú hrúbku a zhutnite ho.

5. Správne ukončenie chodníka

Dokonalý záhradný chodník tkvie v správnom ukončení. Ak máte betónový chodník, povrch môžete vyhladiť a zdobiť rôznymi vzormi alebo textúrami, kým betón ešte stvrdne. Pre ostatné typy chodníkov usporiadajte materiál do požadovaného vzoru a usaďte ho do podkladu.

6. Potrebná pravidelná údržba

Vytvoriť záhradný chodník je jedna vec, ale potrebuje aj údržbu. Zavlažte chodník, aby ste upevnili materiál do podkladu, a potom ho nechajte vyschnúť. Pravidelne udržujte chodník tým, že odstraňujete burinu a udržujete jeho čistotu.

záhradný chodník

Zdroj: pinterest.com/hubpages.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní