Najčastejšie chyby, následkom ktorých končí drahá pitná voda v septiku

Najčastejšie chyby, následkom ktorých končí drahá pitná voda v septiku

Život v domácnosti prichádza s mnohými zodpovednosťami, medzi ktorými je dôležitá aj efektívna správa vodných a dnes aj veľmi drahých zdrojov. Bohužiaľ, niektoré chyby môžu viesť k neefektívnemu využívaniu pitnej vody a nečakane zvýšiť účty za vodu a spôsobiť tak nepríjemné prekvapenie pri ročnom vyúčtovaní. Aby sa vám to nestalo, je vhodné sa vyhnúť chybám, vďaka ktorým končí značná časť vzácnej pitnej vody v septiku.

Ktoré kroky vedú k plytvaniu týmto drahocenným zdrojom?

Odporúčame: Zlá klíma autu neprospieva. Jednoduché tipy, ako zlepšiť vetranie garáže

Nedostatočné tesnenie a úniky

Jednou z najčastejších chýb veľkých strát pitnej vody je nedostatočné tesnenie vodovodných inštalácií alebo staré ventily. Čas a intenzívne používanie týchto systémov spôsobujú ich opotrebovanie, čo vedie k nemalým únikom. Dokonca už otvor v potrubí o veľkosti 3 mm môže viesť k strate až 340 litrov vody za deň, čo je zhruba spotreba pitnej vody na jednu domácnosť za 24 hodín.

Aj drobné úniky tak môžu spôsobiť stratu veľkého množstva vody. Preto pravidelná kontrola prípadných netesností systémov a rýchle opravy môžu výrazne znížiť stratu vody vo veľkom betónovom septiku.

Pozri aj: Záhradný domček na náradie: Skvelé triky, ako v ňom udržať poriadok

Nekontrolovaná spotreba vody

Mnohí ľudia nevedomky plytvajú vodou svojou nekontrolovanou spotrebou. Dlhé sprchy, neustále pranie, čistenie riadu pod tečúcou vodou alebo spúšťanie vody počas „mydlenia“ sú len niektoré príklady.

Kontrolovanie spotreby a vytváranie zodpovedného vodného správania môže pomôcť spotrebu drahej pitnej vody znížiť a ušetriť si ju na dôležitejšie veci.

dlhé sprchy

Zdroj: Shutterstock

Nesprávne nastavené ohrievacie teleso

V prípade nákladovosti pri spotrebe vody v domácnosti predstavuje problém aj jej ohrev. Príliš vysoká teplota vody nielenže predstavuje riziko popálenia, ale aj zvýšenú spotrebu energie. Nastavte preto teplotu ohrevu vody tak, aby bola dostatočná pre vaše potreby, ale nie vyššia, ako je nevyhnutné, v čom vám môže pomôcť aj nové ohrievacie teleso Gorenje s výkonom 2000 W.

Ak si na tieto chyby a nie práve ideálne správanie dáte pozor, efektivita využívania pitnej vody v domácnosti sa môže zlepšiť. Pre hospodárenie s vodou je rovnako dôležité aj zodpovedné správanie a pravidelná údržba vodných zariadení.

Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní