8 divov záhrady: Základné prvky záhrady, ktoré u vás nesmú chýbať

8 divov záhrady: Základné prvky záhrady, ktoré u vás nesmú chýbať
  • 27.08.2023
  • Kristína Vait

Svoju záhradu si môžete navrhnúť sami alebo to nechať na architektov, či záhradnícku firmu. Základné prvky, ktoré tam patria vám však zabezpečia to, že z vašej záhrady bude každý hotový. Nemala by byť pre vás iba miesto, o ktoré sa musíte starať, ale najmä miestom pre pokoj a relax. 

Všetko záleží od veľkosti vašej záhrady, vašich finančných možností, vašich zručností, ale od toho, aký má plniť účel. Ak chcete mať záhradu so všetkým, čo k tomu patrí, mali by ste určite zakomponovať týchto pár prvkov.

Základné prvky záhrady

Štýl záhrady bude vždy vo vašej réžii. Môžete ju mať rozdelenú na sekcie a časti alebo proste iba jeden krásny veľký chaos, ktorý vytvára úžasný harmonický celok. Oddych a relax je pre väčšinu z nás na prvom mieste, takže začnite asi tým, čo všetko k svojmu relaxu na záhrade potrebujete.

či to bude záhrada v stredomorskom štýle, bude pripomínať dovolenku v Toskánsku, alebo sa vydáte eko cestou a permakultúrna záhrada je tá pravá pre vás, veríme, že sa z nej budete tešiť a tráviť na nej veľa času. 

Pozrite aj: Najčastejšie chyby pri zalievaní záhrady: Pozor, týchto 5 určite robíte aj vy

1. Stavebné prvky

Zasahovanie stavebnými prvkami do záhrady si vyžaduje trochu predstavivosti a odporúčame nimi začať. Je to preto, aby ste si potom nemuseli presádzať záhony alebo ničiť nejakú krásnu hriadku iba kvôli tomu, že ste prišli na to, že vám napríklad chýba dlažba pod záhradné sedenie. Skúste teda ako prvé rozvrhnúť všetky stavebné zásahy, aby sa vám s ostatnými vecami lepšie pracovalo.

2. Prírodné jazierko alebo iná vodná plocha

Medzi jeden z hlavných záhradných prvkov patria vodné plochy. Či už sa rozhodnete pre prírodné jazierko alebo iba mini fontánu, vodný prvok by mal zostať zachovaný.

Neplní iba estetickú funkciu, prináša aj pokoj a vodu okolitým rastlinám, či hmyzu alebo vtáčikom. Plán záhrady by mal s jazierkom rátať hneď na začiatku, keďže je potrebné ho vykopať. Nemusí byť obrovské.

Odporúčame: Doprajte rastlinám v kvetináčoch luxus formou správneho hnojenia

3. Chodníky a dlažby. Snažte sa použiť prírodný kameň

Samozrejme nemusíte, ak nechcete, ale bude to také prírodné a také prirodzené. Môžete ho použiť v skalke, ako nášľapné kamene, ale aj na chodníky a dlažby. Možno to miestami vychádza finančne trocha viac, ale finálny výsledok bude stáť za to. Kameň do záhrady je vždy dobrá voľba.

4. Trávnik alebo lúčne kvety?

Trochu trávičky by sa ani hodilo, ale nemusíte si ju dávať. Je to síce zvláštne ukľudňujúce pozerať sa na zelený trávnik, ale v poslednej dobe sú trendy trochu inde a čím ďalej, tým viac prevládajú prírodné záhrady, kde nie je dominantou trávnik, ale skôr biodiverzita rastlín a ľudia si dávajú na záhradu lúku plnú lúčnych kvetov.

Je to niečo ako včelí a motýlí záhon, iba na väčšej ploche. Do takéhoto konceptu sa určite hodí aj hmyzí hotel, kamenný a štrkový chodník a miesto pre divočinu. Tým myslíme, že vám tam budú hodiť aj iné prirodzené rastliny, ktoré geniálne doplnia tento komplex. Budete sa potrebovať postarať aj o lúku aj o trávnik. Kvapková závlaha vám s tým určite pomôže.

Klasické závlahy a záhrada k sebe neodmysliteľne patria. Nejde o to, že by ste boli leniví, ale pravidelné a rovnomerné zalievanie je cesta k požadovanému úspechu.

5. Kvetinové a zeleninové záhony

Nie nič krajšie, ako si odtrhnúť vlastnú dopestovanú rajčinu, či uhorku. Môžete pestovať v podstate čokoľvek, pre čo sa rozhodnete. Veľmi moderné a praktické sú aj vyvýšené záhony, ktoré formálne aj prakticky oddelia vaše pestovanie od zvyšku záhrady. Husté vysadenie rastlín do vyvýšených záhonov však nemusí byť ideálne, preto dbajte na pokyny sadby. Úžitková záhrada by mala obsahovať aj bylinky a ovocie. Krásna bylinková špirála vám dotvorí v záhrade akýkoľvek kút. Vypestovať bylinky na vlastnom záhone, je snom mnohých. 

Ovocie zase môžete na kríkoch a pestovať si tak jedlý živý plot alebo na stromoch, ktoré môžete tiež tvarovať a zastrihávať tak, že budú plniť aj oddeľovaciu funkciu. Úžitkové rastliny potom môžete spracovávať ďalej a mať veľa svojich domácich produktov. Keďže záhrada má slúžiť aj na oddych a relax, potrebujete zakomponovať aj kvety, ktoré potešia oko aj dušu a dotvoria tak celkovú atmosféru záhrady. Či už to budú záhony, skalka alebo iba letničky v kvetináčoch, určite si nejaké kvety na záhradu dajte.

6. Relaxačná zóna a sedenie

Výber správneho miesta pre relaxačnú zónu je presne taký dôležitý, ako si vybrať správny záhradný nábytok. Mala by byť umiestnená podľa toho, či máte radšej slnko alebo tieň. Či budete túto zónu využívať aj na záhradné párty a grilovačky alebo nie.

Hlavne sa tam musíte cítiť dobre vy. Ak nemáte dokonalé miesto pre takúto zónu, tak si môžete postaviť altánok. Oddychová zóna, ale môže spočívať aj v obyčajnej lavičke niekde pod stromom alebo pri záhone, kde sa budete dobre cítiť.

Relaxačne pôsobí aj vertikálna zeleň. Vertikálne pestovanie v poslednej dobe veľmi v móde a oproti prirodzenej záhrade vám to pomôže vytvoriť pekný kontrast s modernou dobou

7. Stromy a ihličnany

Dôležitým prvkom každej záhrady a domu, je krásny, majestátny strom. Ak taký na začiatku nie je, predstavte si, aký bude úžasný o pár rokov. Čím viac stromov na záhrade budete mať, tým lepšie sa vám bude dýchať, tým viac tieňa budete mať a vaša mikroklíma bude o niečo lepšia.

Stromy plnia aj ochrannú funkciu a je to ochrana proti vetru, zosunom pôdy alebo už spomínaným slnkom. Tak budete mať na výber a budete môcť pestovať aj tieňomilné rastliny, lebo vďaka stromom ho budete mať na záhrade dostatok.

Bude vás zaujímať: Záhrada šitá na mieru alergikom - tieto rastliny určite do nej nasaďte!

8. Máte deti alebo vnúčatá? Herná zóna ich poteší

Nemusíte svoju záhradu hneď pretvárať na detské ihrisko. Ale ak myslíte dopredu a necháte priestor na hojdačku, či prenosné pieskovisko, bude to pre deti super. Ale nemusí to byť iba pre deti. Môžete mať predsa aj zábavné prvky pre dospelých.

Záhradná sprcha môže byť pri grilovačke veľká sranda. A ešte je aj praktická. V hernej zóne sa môže nachádzať ping pongový alebo biliardový stôl alebo premietačka s bielym plátnom na filmy.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní