Evódia - TÝMTO je tento listnatý okrasný strom výnimočný!

Evódia - TÝMTO je tento listnatý okrasný strom výnimočný!
  • 29.08.2023
  • Lenka Biba Slovak

Okrasný listnatý strom evódia patrí medzi nádherné kvitnúce stromy a je typický pre svoje voňavé kvety, ktoré priťahujú veľké množstvo včiel. Evódia tak patrí medzi významné medonosné rastliny a je to zároveň aj mrazuvzdorný strom.

U nás zatiaľ stále menej známy a exotický strom s menom evódia hupehenská (Evodia hupehensis, syn. Tetradium daniellii) sa ale udomácňuje u záhradkárov čím ďalej, tým viac. Medzi včelármi je tento strom pochádzajúci z východnej Ázie, ktorý kvitne veľmi intenzívne, obľúbený aj pod označením „včelí strom“. Rastlina evódia má malé kvietky a medonosné plody.

Evódia hupehenská - včelí strom

Rýchlorastúci strom evódia je vhodný ako solitér, ktorý dorastá do výšky 10-12 m.

  • Koruna stromu je polootvorená, široko vejárovitá. Kôra je hladká, tmavosivá.
  • Listy sú zelené, vajcovitého tvaru a zužujú sa do špičky. Vrchná strana je tmavozelená, spodná strana je svetlozelená, pričom na jeseň sa sfarbujú do žlta.
  • Kvety sú biele, zoskupené v latách, niekedy môžu byť sfarbené do žlta alebo ružova. Sú voňavé. Objavujú sa od júla do augusta.
  • Evódia je plná malých bielych kvietkov, ktoré milujú včely medonosné.

A aké je ideálne miesto pre pestovanie evódie?

  • priepustná pôda,
  • mierne vlhká pôda,
  • slnečné stanovisko,
  • znesie ale aj slnečné až tienisté stanovisko.

Je to mrazuvzdorná rastlina a okrasný opadavý strom.

Evódia hupehenská - Tetradium daniellii

Evódia hupehenská - Tetradium daniellii je aj napriek svojmu exotickému vzhľadu je plne mrazuvzdorná a hodiaca sa aj do našich podmienok. Má kopijovité listy, ktoré pripomínajú listy buku.

Evódia kvitne od júla do septembra. Biele súkvetia majú v priemere 15 až 20 cm. Tieto voňavé kvety sú lákadlom pre včely. Najlepšie sa jej darí na slnečných miestach a nemá žiadne mimoriadne nároky na pôdu. 

Neprehliadnite: Doprajte rastlinám v kvetináčoch luxus formou správneho hnojenia

EVÓDIA hupehensis

Malý atraktívny opadavý strom evódia je koncom júla, v auguste a v septembri pokrytý množstvom veľkých plochých bielych súkvetí (15-25 cm v priemere) pozostávajúcich z malých bielych kvietkov o priemere asi 1 cm. Tieto kvietky sa postupne sa rozvíjajú práve v čase, keď kvitne veľmi málo iných stromov. Magicky preto priťahuje veľké množstvo včiel a je vyhľadávaný chovateľmi včiel ako zdroj neskorého letného medu.

Kvety sa v októbri až v novembri postupne menia na zhluky hnedočervených plodov, ktoré zostávajú na strome až po november a sú obľúbenou potravou mnohých vtákov. Tieto spočiatku červené kapsule sa po dozretí otvárajú, aby počas pokročilej jesene ukázali lesklé čierne semená. Aj vďaka žltému jesennému sfarbeniu listov je cenným domácim a parkovým stromom. Kvitnúť začína približne v 4.-5. roku života.

Tieto rastliny sú kvalitne zakorené v črepníkoch, môžeme ich preto sadiť kedykoľvek po rozmrznutí pôdy. Vysádzame ich tak, aby bol ich celý koreňový bal (teda tá časť rastliny, ktorá bola v črepníku) 4-6 centimetrov pod zemou.

Semená evodie

  • Semená evódie najprv namočte na 24 hodín do vody a potom ich stratifikujte vo vlhkom piesku v chladničke po dobu 1–2 mesiacov. Takto pripravené semená vysajte do spareného výsevného substrátu, ideálne do skleníka alebo pareniska.
  • Teplota na klíčenie by mala byť min. 20 °C. Najvhodnejší čas na výsev je od februára do marca.
  • Vyrastené rastlinky presaďte na slnečné a teplé stanovište, príp. do polotieňa. Pôda by mala byť priepustná a výživná. Udržujte ju stále mierne vlhkú, POZOR - nie však premočenú.
  • Evódia je mrazuvzdorná rastlina, avšak prvé tri roky je vhodné rastlinku premiestniť do bezmrazovej miestnosti.
  • V miestach, kde sa nevyskytujú silné mrazy, je možné rastliny vysádzať priamo na záhon do sponu 50 x 50 cm a prvé tri roky ich iba na zimu zakryť.

Odporúčame aj: Hnijúce paradajky na kríkoch - TOTO sú príčiny! A poradíme vám, ako tomu zabrániť

Aké sú skúsenosti s evódiou?

Medonosná rastlina evódia v dobrých pôdach dosahuje ročné prírastky dĺžku až 1 meter. Listy sú zašpicatené, zložené z viacerých - pripomínajúcich bukové listy. Na jeseň sa sfarbujú do atraktívnych zlatistých odtieňov. Jej mrazuvzdornosť je až do -31°C, takže okrem extrémnych horských polôh ju môžeme pestovať na celom území Slovenska.

Evódia je strom, ktorého prínos je nielen estetický, ale z hľadiska výživy pre včely a hmyz i veľmi cenný.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní