Doprajte rastlinám v kvetináčoch luxus formou správneho hnojenia

Doprajte rastlinám v kvetináčoch luxus formou správneho hnojenia
  • 15.08.2023
  • Kristína Vait

Niekto rastliny hnojí, iní to zase nepodkladajú za potrebné alebo sa im tomu jednoducho nechce venovať svoj čas. Pravidelné hnojenie vám ale pomôže vytvoriť si doma mini botanickú záhradu, plnú zelene alebo kvetov, podľa vašich preferencií. S hnojením to samozrejme netreba preháňať. 

Aj v tomto je potrebné nájsť si správnu mieru, prípadne si naštudovať to, čo daná rastlinka potrebuje. Hnojenie nemusíme brať tak, že je to starostlivosť navyše. Síce väčšina z nich bez neho prežije, ale otázka je ako dlho a aký plnohodnotný život bude mať. 

Prečo hnojiť rastliny v kvetináčoch?

Rastliny, ktoré sú pestované v dome alebo v kvetináčoch, si nedokážu samé brať potrebné živiny z hlbších častí pôdy, ako to býva u rastlín pestovaných v zemi. Preto im túto výživu potrebujeme zabezpečiť my. Aj keď na začiatok kúpite správny substrát, s potrebným množstvom živín, po čase si z neho rastlinka všetky živiny zoberie, lebo ich potrebuje k životu a hlina alebo substrát ostane v podstate bezcenný. 

Bude slúžiť len ako obal na korene a priestor na prijímanie vlahy. Z toho dôvodu je fajn všetky rastlinky pravidelne prihnojovať.

Koľko živín má bežný substrát?

Hneď po zakúpení rastliny alebo jej presadení, majú po väčšine rastliny dostatok živín v pôde. Tie sa ale dosť rýchlo vyčerpajú. Takéto rastlinky je potrebné hnojiť už cca po šiestich týždňoch od presadenia alebo zakúpenia. Ak do kvetináča primiešate aj pôdu zo záhrady, nemusíte začať hnojiť tak skoro. Pôda zvonku má viac živín a dokáže rastlinku dlhšie vyživovať. V tomto prípade prvé hnojenie stačí vykonávať po troch mesiacoch. 

Existujú aj špeciálne substráty, ktoré majú vitamíny, minerály a podiely jednotlivých zložiek pôdy namiešané presne pre potreby konkrétnej rastliny. Veľa záleží od náročnosti rastliny. Bežný substrát pre izbové rastliny alebo záhradnícky substrát sa používa as najčastejšie. Potom existuje substrát na sukulenty, orchidey, bonsaje, citrusy a iné. Aj keď máte špecifický substrát, stále platí, že po čase je potrebné začať hnojiť. 

Tip redakcie: Ak máte domáci kompost, určite ho primiešajte do črepníka s rastlinou. Dodáte jej tak extra živiny.

Podmienky hnojenia rastlín

Pri hnojení by sa v prvom rade mali dodržiavať pokyny od výrobcu hnojiva, ktoré sú uvedené na obale. Nie sú tam, len kvôli tomu, že tak zákon káže. Keď si myslíte, že máte svoj štýl na hnojenie, môže rastlinke ublížiť. Keď dáte veľkú dávku hnojiva na jeden krát, môže nastať reverzná osmóza, ktorá vzniká vďaka veľkej dávke soli obsiahnutej v hnojive, ktoré následne odčerpáva z rastliny vodu. Pri hnojení by sme mali prihliadať na:

  • Veľkosť rastliny
  • Ročné a vegetačné obdobie rastliny
  • Podmienky pestovania
  • Rýchlosť rastu rastliny

Klasicky sa s hnojením začína na jar, keď sa aj príroda prebúdza. V tomto období sa odporúča hnojiť raz za dva týždne. Dávka bude na obale hnojiva. Hneď ako sa oteplí a rastlinky zrýchlia svoj rast, budú potrebovať intenzívnejšiu dávku a to raz za týždeň. Pri rýchlo rastúcich rastlinách, je to aj dvakrát za týždeň.

Izbové rastliny je ideálne hnojiť raz za mesiac. Väčšina z nich sa ukladá na zimný spánok, preto je ideálne hnojiť od apríla do októbra. Ak máte kvetináče na mieste, kde nemajú až tak veľa svetla, rastú vám pomalšie, preto ich nie je potrebné hnojiť tak často.

Bude vás zaujímať: Čo s izbovými rastlinami počas dovolenky? TAKTO prežijú bez ujmy

Zásady pri hnojení rastlín v kvetináčoch

  1. Pri takto malej ploche, je lepšie využívať tekuté hnojivá, oproti tým tuhým, teda granulkovým hnojivám. Viete tak lepšie odhadnúť množstvo. Pri tuhých hnojivách sa stáva, že rastlinu ľahko spálite.
  2. Pokiaľ máte hlinu v črepníku vysušenú, nikdy rastlinu hneď nehnojte. Najskôr ju polejte a až keď sa vám bude zdať pôda dostatočne vlhká a hydratovaná, môžete pohnojiť.
  3. Na zelené rastliny, teda druhy, ktoré sa pestujú kvôli listom, voľte hnojivá s vyšším obsahom dusíka. Na tie, ktoré kvitnú môžete použiť rozriedené paradajkové hnojivo. Takmer na všetky rastlinky, najmä na tie kvitnúce existuje špecifické hnojivo. Napríklad hnojivo na muškáty, hortenzie, či ruže.
  4. Na začiatku hnojenia, hnojíme menšími dávkami častejšie. Postupne, s rýchlosťou rastu rastliny, opatrne dávky zvyšujeme. Vždy podľa návodu na použitie.
  5. Nikdy nehnojte vystresované rastlinky. To sú čerstvo presadené rastliny, vyschnuté rastliny alebo rastliny čerstvo po chorobe. Vždy počkajte na to, kým sa rastlinka spamätá.

Odorúčame: Nenáročné rastliny do vonkajších kvetináčov, ktoré skrášlia okno, balkón i terasu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní