Žaburinka menšia poteší jazierko aj akvárium: Avšak, pozor na jej premnoženie!

Žaburinka menšia poteší jazierko aj akvárium: Avšak, pozor na jej premnoženie!
  • 06.08.2023
  • Kristína Vait

Nájdete ju aj pod latinským názvom Lemna minor. Ak ste o nej ešte nepočuli, je to v poriadku. Je to totiž vodná rastlinka. Pokiaľ nevlastníte akvárium alebo záhradné jazierko, nemali by ste kam dať.

Okrem toho, že vytvára nádherný, svetlozelený koberec, ktorý pôsobí ukľudňujúcim dojmom, je prospešná aj pre ostatné rastlinky a živočíchy, ktorá v jazierku žijú. Musíte ju však regulovať, aby sa vám nepremnožila.

Žaburinka menšia

Táto malinká nenápadná rastlinka, pláva voľne na hladine vody a nachádza sa aj vo voľnej prírode, takmer všade vo svete, okrem polárnych oblastí. Obľubuje rybníky, stojaté, vody, mŕtve ramená riek alebo pomaly tečúce toky. Najlepšie sa jej darí v tieni.

Dokáže sa však vysporiadať aj s priamym slnkom. Na vodnej hladine vytvára mäkkučký zelený koberec, zložený z malých šošovkovitých listov, ktoré nie sú väčšie ako pár milimetrov. Keď ste teda milovníkmi minimalistických rastliniek a vlastníte jazierko, žaburinka sa vám bude páčiť.

Pozrite aj: Jedlé rastliny vhodné na pestovanie v tieni: Dariť sa bude ovociu, zelenine i bylinkám

Ako pestovať žaburinku menšiu

Je to veľmi nenáročná, rozpínavá rastlinka. Ako sme už spomínali, najlepšie sa jej darí v tieni, ale zvládne aj priame slnko. Živiny prijíma celým povrchom svojho tela. Rozmnožuje sa sama, vegetačným spôsobom. V našich zemepisných šírkach kvitne od mája do júla, ale kvitnutie je pre ňu zriedkavou záležitosťou.

Prečo je žaburinka taká prospešná

Slúži ako úkryt, ale zároveň aj potrava pre ryby a iné živočíchy v jazierku alebo v akváriu. Okrem toho zabraňuje prehrievaniu vody v jazierku, lebo slúži ako svetelná clona. Tým, že reguluje svetelné podmienky aj pre iných škodcov, či živočíchov, zamedzuje výskytu napríklad rias. Doslova im znemožňuje podmienky pre život. Pokiaľ sa teda s týmto neduhom trápite. Žaburinka vám v tom pomôže.  

Odporúčame: Letný rez stromov: Zabezpečte si väčšiu úrodu na budúci rok už teraz!

Vstrebávanie ťažkých kovov a toxínov

Žaburinka zvládne takmer všetko. Je tolerantná aj voči chemickým vlastnostiam vody. Nevadí jej ani tvrdá ani mäkká voda. V rámci teploty jej tiež celkom prispôsobivá, dokáže fungovať v teplotách od 6 do 33 stupňov. Problém je s vyššími teplotami alebo mrazmi, ktoré ju zničia. Na zimu sa preto z jazierok sťahuje a necháva sa prezimovať na mieste v spomínanom teplotnom rozpätí. 

Ukladaním do svojich bunkových stien dokáže absorbovať fosfor, dusík, ťažké kovy aj toxíny používané v poľnohospodárstve. Aj preto je jednou z volieb v chove rýb, na rybníkoch, či jazerách. Dokáže pohltiť aj niektoré liečivá, ktoré sa vypúšťajú do voľných tokov. Vo vedeckej obci sa preto uvažuje aj o jej využití v čističkách odpadových vôd, kde by vedela zlikvidovať veľa škodlivín, ekologickým spôsobom. 

Ako zabrániť premnoženiu

Tak ako je žaburinka skvelá a krásna, tak dokáže bujnieť až príliš a úplne „zhltnúť“ vaše jazierko, či inú vodnú plochu. Musíte ju teda počas roka regulovať, aby k tomu nedochádzalo. Existuje viacero spôsobov. Najjednoduchším a najpraktickejším z nich je klasický vylovenie žaburinky. Jednoducho sieťkou povyberáte po trošku preč, z viacerých častí jazierka. 

Druhou možnosťou je dať do jazierka fontánu alebo inú cirkuláciu vody. Keďže obľubuje stojaté, pokojné vody, toto zamedzí jej premnoženiu a vy si vytvoríte ďalší krásny prvok vo svojej záhrade. A poslednou možnosťou je, dať si do rybníčka, či akvária viac rybiek, ktoré si na nej pochutnajú. Keď im budete dávať menej bežného krmiva, s touto zelenou nádherou vám určite radi pomôžu.

Bude vás zaujímať: Najkrajšie rastliny do tieňa, ktoré ozdobia i ten najtemnejší kút záhrady


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní