Letný rez stromov: Zabezpečte si väčšiu úrodu na budúci rok už teraz!

Letný rez stromov: Zabezpečte si väčšiu úrodu na budúci rok už teraz!
  • 23.07.2023
  • Kristína Vait

Málokto vie, že stromy sa strihajú aj v lete. Tento letný rez má priaznivé účinky na bohatšiu úrodu, pomáha v boji proti škodcom a chorobám a pomáha stromom ľahšie „dýchať“. Ak ste o tom doteraz nepočuli alebo sa bojíte, že svojím ovocným stromčekom takto v lete ublížite, nemusíte sa báť. 

Ovocinári a veľkopestovatelia to robia bežne a je to priam žiadúce. 

Keď ste teda pestovateľ začiatočník alebo ste si len tak pre radosť dali zopár ovocných stromov na dvor, my vám vysvetlíme ako na to. Nie. Nemusíte volať záhradnícku firmu, aby vám prišla spraviť. Hravo to totiž zvládnete aj sami. Pokiaľ budete nasledovať pokyny, nemáte čo pokaziť.

Prečo robiť letný rez?

Vaše stromčeky na jar a v lete budú púšťať veľké množstvo nových výhonkov, tzv. letorastov, vďaka ktorým stromy naberú veľkosť a mohutnosť. Tieto letorasty však deformujú korunu a odoberajú vlahu a živiny tým konárom, na ktorých budú alebo už dozrievajú plody. Je preto potrebné sa o to postarať čo najskôr.

Niektorí pestovatelia to nechávajú až na jar. Ak to však urobíte v lete, strom zmohutnie v tých správnych častiach a vaša úroda ovocia na ďalší rok bude o to väčšia. 

Nejde len o kozmetické úpravy, ale o chemické procesy, ktoré priamo vplývajú na vašu úrodu. Dusík v rastlinkách a stromoch podporuje celkový rast. Najviac však smeruje k plodom a mladým výhonkom.

Keď však mladé výhonky odstránite, zabezpečíte rast plodov a necháte priestor draslíku, ktorý zabezpečuje kvitnutie a pomôže vyprodukovať viacero púčikov aj nasledujúci rok.

Pri reze letorastov a ich preriedením docielite aj to, že tie ktoré ostanú rýchlejšie zdrevnatejú a tým pádom sú odolnejšie voči chorobám, škodcom, či mechanickému poškodeniu. Plus je to pre nich príprava na ďalší rok, aby ste si aj z nich mohli zbierať sladké ovocie. 

Pokiaľ vaše stromy ešte nerodia, aj toto môže byť z dôvodov prečo. Na letný rez nepotrebujete žiadne špeciálne znalosti, či kurzy. Stačia vám záhradnícke nožnice s ostrou čepeľou a chuť do práce.

Pozrite aj: Ako strihať ruže po odkvitnutí? Poradíme vám ten najlepší postup!

Letný rez stromov

Zdroj: Redakcia Tvojazahrada

Kedy strihať stromy?

Predjarný rez stromčekov určite poznáte. Buď si ho vykonávate sami alebo si niekoho zavoláte, kvôli tomu, aby koruna mala krásny tvar a aby ste neodstrihli tie podstatné časti. Letný rez však nie je taký radikálny, preto ho môžete riešiť aj sami. Čas, kedy je najlepšie riešiť tento rez sa líši od druhu stromu:

  • Jadroviny, ako sú jablone alebo hrušky od júna do augusta.
  • Kôstkoviny je dobré strihať až po úrode. Sem patria čerešne, marhule, broskyne, slivky a podobne
  • Špecifikom je vlašský orech, kde je lepšie robiť tento rez v apríli. 

Letný rez jednoducho

Ak neviete, kde začať, vôbec si z toho nerobte ťažkú hlavu. Základom si tri hlavné úlohy letného rezu:

  1. Vyčistenie koruny. Korunu prečistíte tým, že strom zbavíte odumretých, vyschnutých a chorých konárov, taktiež nepotrebných konárov a konárikov, ktoré rastú kolmo z väčších konárov. Dajte preč aj výhonky, rastúce z kmeňa, polámané alebo nalomené konáre. Mnohé z nich sa budú dať vylámať rukou, pokiaľ ešte nezdrevnateli.
  2. Presvetlenie. Čím viac svetla sa dostane dovnútra koruny, tým krajšiu, väčšiu a sladšiu úrodu budete zbierať. Toto tvarovanie koruny však nesmie byť také hlboké, ako pri predjarných rezoch. Podstatné je povystrihovať mladé letorasty a príliš tenké konáre. Pomôže to taktiež pri problémoch so škodcami a chorobami.
  3. Skrátenie konárov. Príliš dlhé konáre mnohokrát ovísajú pod ťažobou ovocia a potom sa lámu, čo je veľká škoda. Skrátením konáre posilníte a budete mať pod kontrolou aj rozvetvovanie koruny stromu. Vždy strihajte cca pol centimetra nad pukom.

Odporúčame: Najkrajšie rastliny do tieňa, ktoré ozdobia i ten najtemnejší kút záhrady

Letny rez stromov

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Na čo si dať pozor?

Pri letnom reze odporúčame nerobiť razantné skracovanie ani nadmerné strihanie. Všetko by to malo byť s mierou tak, aby ste stromčeku pomohli, nie ho úplne vyčerpali. Na radikálny rez slúži predjarný rez, tak počas letného strihania na to myslite. Príliš veľkým letným „zostrihom“ môžete naopak aj vyvolať bujné rozrastenie ďalších letorastov na strome, ktoré nestihnú do zimy zdrevnatieť a preto môžu vymŕzať. 

Preto by letný rez mal byť tak akurát. Pri letnom reze používajte vždy naostrené nožnice, pokiaľ si nie ste vylamovaním istí a odstrihnuté konáre nikdy nenechávajte pod stromami. Je potrebné ich hneď odstrániť preč, kvôli prípadným škodcom a chorobám.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní