Ako sa zbaviť pavučín v príbytku? Týmito spôsobmi vyženiete i pavúkov

Pavúky sú bežnou súčasťou prírody a patria medzi užitočný hmyz. Živia sa totiž rôznymi škodcami od otravných múch až po komáre. Preto predtým, ako sa chystáte pavúka zabiť, myslite na tento fakt. Pavúky nemajú v úmysle napadnúť človeka a pri strete zvyčajne volia únik do bezpečia.

Väčšine z nás pavúky vonku nevadia. Ak sa však objavia v byte, na chalupe či v iných vnútorných priestoroch a začnú ich zdobiť svojimi pavučinami, tak sa z nich veľmi netešíme. Ako najľahšie odstrániť pavučiny? Poznáte triky, ako donútiť pavúkov, aby opustili váš príbytok? My vám poradíme.

Neprehliadni: Ako zatočiť s voškami: Účinné tipy na elimináciu a prevenciu

Ako vzniká pavučina?

Pavučina predstavuje druh prírodnej stavby, ktorú vytvárajú pavúky snovaním lepkavého vlákna s cieľom chytať hmyz. Pavúčie vlákno vyniká svojou pevnosťou a pružnosťou. Vedeli ste, že je ho možné roztiahnuť až na dvojnásobnú dĺžku bez toho, aby sa roztrhlo alebo poškodilo?

Tajomstvo receptu na najtenšie a zároveň najpevnejšie vlákno, ktoré v prírode existuje, tkvie v zmesi bielkovín. Domáci pavúk, exotické či iné pavúky vytvárajú niekoľko druhov vlákna, ktoré používajú rôznymi spôsobmi.

Pavúky majú v zadočku uložené snovacie žľazy, ktoré ústia na povrch snovacími bradavkami. Dohromady potom toto ústrojenstvo, dokonalejšie ako stroj na výrobu nylonu, namieša vlákno pozoruhodných vlastností.

Koľko trvá pavúkovi utkať pavučinu na ružiach, stromoch či v okolí okien a dvier? V priemere mu to trvá 30 až 60 minút. Pavúk dokáže v priebehu svojho života vyprodukovať asi 100 až 200 pavučín, v závislosti od druhu.

 

Ako odstrániť pavučinu z interiéru?

Ak sa nebojíte tohto malého hmyzu, tak pavučinu s pavúkom odstráňte manuálne. Pavúka chyťte a spoločne aj s pavučinou ho dajte do plastového téglika alebo ho opatrne zabaľte do papierového obrúska. Potom ho jednoducho vyhoďte z okna alebo vypustite niekde vonku.

Najlepšou možnosťou a najpohodlnejším spôsobom je vysať pavúkov vysávačom bez násady. Výborne vám poslúžia aj prachovky s dlhou rukoväťou. Môžete však použiť tiež zmeták alebo na tyč nasadiť starú ponožku. Pavučinu môžete spoľahlivo odstrániť i pomocou valčeka na maľovanie a obojstrannej lepiacej pásky, ktorou valček oblepíte. 

Sú však miesta, kde sa pavučiny odstraňujú ťažšie, napríklad na lampách visiacich zo stropu, medzi listami izbových rastlín alebo na závesoch či iných ťažko dostupných miestach. V tomto prípade môžete použiť malú metličku, ale aj vatové tyčinky alebo handričku z mikrovlákien.

Pozri aj: Máte plnú záhradu cudzích mačiek? Vyskúšajte tieto triky na ich odplašenie

Pavúky

Zdroj: Depositphotos

Čo priťahuje pavúky?

Pavúky láka najmä túžba po potrave. V našich príbytkoch sa živia muchami, mravcami, komármi a hmyzom v kúpeľni. Na jeseň sa pavúky sťahujú do domov aj pri hľadaní úkrytu pred mrazom a zimou.

Ako si mnohí myslia, špina, prach a iné nečistoty priamo neovplyvňujú prítomnosť pavúkov v interiéri. Ako sa pavúky dostanú do domu či bytu? Najčastejšie sú to otvorené okná, prieduchy alebo malé medzery.

Ako sa zbaviť pavúkov?

Predtým ako nemilosrdne siahnete po chemických prostriedkoch na pavúky v dome, v pivnici či v komore alebo ich zabijete, vyskúšajte na nich zopár prírodných a najmä účinných spôsobov: 

  • Nechajte citrusové plody v miske na kuchynskej linke a uvidíte, že pavúky sa vašej kuchyni vyhnú oblúkom. Použiť môžete aj vylúhované citrusové kôry v octovom roztoku. Stačí ho nastriekať na dôležité miesta.
  • Biely ocot nie je len výborným domácim čističom, ale skvele funguje i na pavúky. Obsahuje totiž kyselinu octovú, ktorá mu dodáva kyslú chuť a pach, a práve na ňu sú pavúky citlivé. Stačí v rozprašovači zmiešať ocot s vodou v pomere 1 : 1 a zmes nastriekať v interiéri. 
  • Umiestnite pagaštan konský na parapetnú dosku alebo na miesta, ktoré pavúky vo vašej domácnosti obľubujú. 
  • Mäta je výborným prírodným repelentom proti viacerým škodcom. Voňavý roztok si pripravte rozmiešaním mätového esenciálneho oleja s vodou v rozprašovači a zmes nastriekajte na potrebné miesta.
  • Pavúky tiež odpudzuje vôňa škorice. Umiestnite škoricové tyčinky do zákutí, kde sa zdržiava tento hmyz. Miesta v okolí okien alebo rámov dverí môžete jemne posypať mletou škoricou. Nezabúdajte však na to, že vôňa škorice časom stratí na intenzite, preto ju treba vymeniť.
  • Výborným pomocníkom sú aj esenciálne oleje. Takmer každý živočích neznáša určité vône. Najlepším odpudzovačom pavúkov je čajovníkový, aromatický citrónový, eukalyptový a spomínaný mätový olej. Pomocou vatových tampónov namočených v oleji natrite miesta pri okenných a dverných otvorov. 

Prevencia je základ

Prevencia je jednoducho dôležitá nielen pri tvorbe pavučín, ale tiež aj pri plchoch alebo smútikách na rastlinách. Ak máte pred domom veľa pavúčích sietí, začnite s odstraňovaním tam, pretože ak sa pavúk objavil tu, čoskoro sa môže vyskytnúť i vo vašom dome, chate či chalupe. Veľmi účinné je i pravidelné čistenie okolia domu od pavučín. V exteriéri môžete pavučiny odstrániť aj tak, že ich postriekate záhradnou hadicou.

Na to, aby ste sa vyhli nepríjemným pavučinám, dobre utesnite i všetky prístupové priestory v okolí dverí a okien, aby k vám nemali pavúky prístup. Riešením je buď nové tesnenie alebo siete proti hmyzu. Cez tieto pevné bariéry sa k vám žiadny pavúk už nedostane.

1 komentár
Darina Božiková

Darina Božiková

10.08.2023 16:03

pavúkov sa nebojím, ale nie je to príjemné vidieť v byte pavučinu. byt pôsobí dojmom nečistoty.

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE