Ako strihať ruže po odkvitnutí? Poradíme vám ten najlepší postup!

Ako strihať ruže po odkvitnutí? Poradíme vám ten najlepší postup!
  • 18.07.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ruža je prenádhernou rastlinou v okrasných záhradách, pre krásu ktorej stačí jej iba správna starostlivosť! Okrem pravidelného hnojenia či zálievky si ruža vyžaduje aj jej každoročný rez. Staré a odumreté výhony sa musia odrezať, križujúce sa výhony sa musia odstrániť a tie zdravé a silné výhony sa musia skrátiť.

POZOR - staré a zdrevnatené výhony na ružiach je ale nutné odstrániť celé. Po správnom reze sa vám tak ruža odmení nádhernými bohatými kvetmi s ich charakteristickou omamnou vôňou. Rez ruže pritom nie je príliš náročný a s troškou trpezlivosti a našimi radami to určite zvládnete ľavou-zadnou.

Záhradné ruže

Tým najlepším receptom na dosiahnutie krásneho a bohatého kvitnutia záhradných ruží je ich každoročné pravidelné a správne strihanie. Rezom sa tak odstránia odumreté a poškodené časti, čím sa k rastlinke vpustí vzduch a svetlo, a tým sa ruža nabudí k jej rastu.

Strihania ruží sa netreba obávať - s našimi radami to zvládne aj záhradkár začiatočník.

Strihanie ruží podľa ich typu

Ak si nie ste istý, aký typ ruže doma máte, najlepšou radou je sledovať ružu počas sezóny. Keď ruža kvitne na novom dreve, strihajte ju na jar a ak kvitne na starom dreve, tak spravte len tvarovací zostrih až po jej úplnom odkvitnutí.

Vždy však odstraňujte odkvitnuté kvety kvôli tomu, aby ste podporili ďalšie kvitnutie ruže a rovnako aj kvôli tomu, aby ste zabránili tvorbe šípok, ktoré by ružu zbytočne oslabili.

Neprehliadnite: Vošky na ružiach - zabojujte s nimi týmito spôsobmi a máte vyhrané!

Kedy strihať ruže?

Ten správny čas na strihanie ruží prichádza po posledných jarných mrazoch, a to tesne pred ich pučaním.

  • Výbornou pomôckou pre správny čas rezu ruží slúži kvitnutie zlatého dažďa - keď začne kvitnúť zlatý dážď, pustite sa aj do strihania ruží.
  • Ak nemáte v okolí zlatý dážď, ruže začnite v tom prípade strihať vtedy, keď sa im “nalejú“ puky.

POZOR - výnimkou sú odrody ruží, ktoré kvitnú iba raz ročne - pretože tie sa strihajú až po odkvitnutí - a ruže, ktoré kvitnú na starom dreve - v takom prípade sa upravuje tvar po odkvitnutí ruže a hlavný rez ruže sa realizuje až na jeseň, keď ruži opadajú listy.

Ako správne strihať ruže?

  • Odstráňte staré a mŕtve drevo, ako aj divé výhonky - stonky, ktoré vyrastajú z koreňov ruže.
  • Krížiace sa a tenučké výhonky odstráňte tiež.
  • Pokiaľ má teraz ruža viac ako 3-4 výhonky, odstráňte tie tenšie a slabšie a zvyšné výhonky skráťte.
  • Ideálne je skrátiť výhonky na 45 až 60 cm.

Pri ťahavých ružiach nechajte hlavné a dlhé výhonky ruže - pokiaľ nie sú poškodené mrazom alebo chorobami. Ružu upravujte do požadovaného tvaru a prerieďujte jej prípadné husté porasty.

Odporúčame aj: Komáre - TAKTO obmedzíte ich výskyt v záhrade!

Správny rez ruží

Ruže strihajte vždy 5 mm nad očkom - pukom ruže - pričom rez by mal smerovať von od centra ruže. Rez by mal byť šikmý v uhle 45° od púčika.

  • Strih, ktorý by bol bližšie ako 5 mm, by mohol zničiť púčik a strih.
  • Rez, ktorý by bol vzdialenejší ako 5 mm, by nechal ruži zbytočné dlhý pahýľ, ktorý by lákal škodcov a neželané choroby.

Pri správnom reze ruže voda rýchlo stečie a rana na ruži sa zahojí. Ak by bol rez na ruží rovný, voda by z miesta stekala rovno na puk, ktorý by mohol začal hniť.

Dajte ale pozor aj na príliš ostrý uhol - v takom prípade sú potom ruže viac náchylné na choroby.

Tipy redakcie na strihanie ruží

Pri strihaní ruží používajte ostré nožnice, ktoré zabezpečia čisté, hladké rezy. Pri ružiach to platí obzvlášť, pretože stonky ruže sa tupými nožnicami ľahko rozdrvia, čím sa poškodia.

Pokiaľ striháte tie časti ruže, ktoré sú napadnuté chorobou, potrite si čepele nožníc handričkou namočenou v alkohole, aby ste nenakazili aj zdravé časti rastlinky. Tieto odstránené časti potom ani nenechávajte v blízkosti ruže.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní