Komáre - TAKTO obmedzíte ich výskyt v záhrade!

Komáre (latinsky Culicidae) sú drobný a krehký hmyz, ktorý má jeden pár krídel. Vo svete je ich doposiaľ identifikovaných a opísaných viac ako 3 500 rôznych druhov. Na našom území ich žije približne 50, pričom väčšina z nich je na prvý pohľad veľmi podobná a rozoznať ich tak dokážu iba odborníci.

Účinná kontrola komárov prerušuje životný cyklus tohto hmyzu. Zabíjanie dospelých komárov je dobrý začiatok, ale zabránenie ich množeniu zabezpečí, že sa už viac nebudú vracať. Komáre milujú tmavé a vlhké miesta. Darí sa im v oblastiach s dostatkom tieňa a vlhkosti, pretože tam sa môžu rozmnožovať. Bežné biotopy komárov sú vysoká tráva, duté stromy, miesta pod listami a miesta so stojatou vodou.

Komáre a ich životný cyklus

Každá samica môže počas svojho života (čo je len niekoľko mesiacov) naklásť viac ako 700 vajíčok. Z jedného stretnutia sa dokážu spáriť so samcom komára a naklásť vajíčka až päťkrát. Nepotrebujú na to ani žiadny špeciálny priestor – komár dokáže naklásť až 100 vajíčok na priestor malý ako uzáver fľaše.

Komáre prechádzajú štyrmi štádiami života:

  • vajíčko,
  • larvy,
  • kukly,
  • dospelý jedinec.

Prvé tri fázy závisia od vody, a preto je minimalizácia stojatej vody vo vašej záhrade dôležitá. Na kladenie vajíčok potrebujú vodu a na povrchu vody žijú larvy a kukly komárov. Nakoniec sú dospelé komáre schopné opustiť vodu.

  • Samce komárov žijú len asi týždeň a väčšinou sa živia rastlinným nektárom.
  • Samičky komárov potrebujú krvnú potravu na podporu svojich vajíčok (to sú tie, ktoré vás hryzú) a môžu žiť až šesť mesiacov.

Keď sa počasie začne ochladzovať, niektoré dospelé samice sa uložia na zimný spánok. Vajíčka komárov často prežijú zimu.

Uštipnutie komárom

  • Samice komárov hľadajú svojho hostiteľa prostredníctvom čuchu, ktorým rozoznávajú nami vydychovaný oxid uhličitý.
  • Vnímajú dokonca aj vyžarované telesné tepla, k čomu si dopomáhajú svojim zrakom.
  • A po sadnutí na našu kožu využijú svoje bodavo-cicavé ústne ústrojenstvo.

U komárov došlo v priebehu vývoja k premene hryzadiel a čeľustí na bodavý aparát, ktorým narúšajú povrch kože. Do rany vpúšťajú látky brániace zrážaniu krvi. Tá potom vychádza na povrch, kde ju vyciciavajú svojou spodnou perou.

Vycicajú zhruba objem 0,01 mililitra krvi, čo je pri ich veľkosti podobné, ako keby sme my vypili celý obsah bežnej vane (!).

Neprehliadnite: Ako zatočiť s voškami: Účinné tipy na elimináciu a prevenciu

komár

Zdroj: Depositphotos

Čo odpudzuje komáre?

Skrášlite svoju krajinu a zbavte sa zároveň aj komárov! Ako je to možné? Existuje totiž mnoho rastlín, ktoré majú vlastnosti, ktoré sú prirodzeným repelentom proti komárom.

Niektoré rastliny majú totiž ohromujúcu vôňu a iné obsahujú chemikálie, ktoré dráždia hmyz. Najlepšie miesta na umiestnenie týchto rastlín sú miesta a oblasti, kde sa pravdepodobne hromadia komáre. Skvelými nápadmi sú napríklad tienené miesta, ako je predná veranda a zadná terasa, alebo mokré oblasti, ako sú vodné prvky alebo nízke miesta na zemi.

Rastliny odpudzujúce komáre sú:

Mnohé z týchto rastlín odpudzujú nielen komáre, ale aj iný neželaný hmyz.

Odporúčame aj: TOP 12 rastlín proti komárom, ktoré ich zaručene odpudia!

komáre v záhrade

Zdroj: Depositphotos

Eliminujte v záhrade stojacu vodu

Ak sa chcete vo svojej záhrade zbaviť komárov, tak tento krok v žiadnom prípade nepreskakujte.

Komáre totiž trávia až 75 % svojho životného cyklu vo vode, takže jej množstvo je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa komáre vo vašom priestore naďalej rozmnožujú.

Kde skontrolovať stojacu vodu:

  • Kvetináče
  • Domčeky pre vtáky
  • Misky pre domáce zvieratá 
  • Vedrá
  • Kryty grilu
  • Plachty 
  • Odkvapy v rôznych priestoroch záhrady

Postrek proti komárom

Insekticíd je látka aplikovaná na váš záhradný priestor, ktorá zabíja dospelé komáre, vajíčka a larvy. Toto sa zvyčajne používa ako posledná možnosť. Insekticídy totiž obsahujú chemikálie, ktoré môžu dráždiť pokožku, ublížiť užitočnému hmyzu, ako sú včely a motýle, a poškodiť životné prostredie. Sú však účinným spôsobom kontroly komárov.

Väčšina insekticídov, ktoré nájdete, používa pyretríny alebo syntetickú verziu pyretroidy. Na vyhubenie populácie komárov budú potrebovať niekoľko aplikácií v priebehu niekoľkých týždňov. Vždy postupujte podľa pokynov pre váš konkrétny produkt.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE