Ako zatočiť s voškami: Účinné tipy na elimináciu a prevenciu

Ako zatočiť s voškami: Účinné tipy na elimináciu a prevenciu
  • 23.06.2023
  • Kristína Vait

Určite to poznáte. Konečne ste si našli čas na svoju záhradku, posadili ste si všetky rastlinky, ktoré ste chceli a prídu tieto malé mrchy.

Miestami ich nie je vidieť, lebo majú dokonalé krytie, ale na to aké sú malé, vám dokážu všetko zruinovať v priebehu niekoľkých dní. Nenechajte si pokaziť radosť a nevzdávajte to. Dá sa s nimi efektívne bojovať. Spísali sme pre vás všetky spôsoby, ako zatočiť s voškami.

Mravce a vošky

Mravce a vošky sú nepriatelia všetkých pestovateľov. Mravce žijú s voškami v dokonalej symbióze. Bez mravcov by nám vošky žiadnu škodu nespôsobovali. Pokiaľ máte v záhrade mravce, určite sa pozrite aj po voškách. 

Mravce ich totiž roznášajú po rastlinkách, presne tam kde chcú. Tak isto odháňajú ich prirodzených predátorov. Preto ich dokonalý symbiotický vzťah funguje a preto robia toľko problémov na ružiach, ovocných stromoch alebo dokonca paradajkách.

Zaujme ťa: Čo s pokosenou trávou? Poznáte týchto 5 spôsobov jej využitia?

Vosky-na-ruziach

Zdroj: Redakcia Kamzakrasou

Ako vyzerá voška?

Voška je malý, nenápadný hmyz, ktorý bez problémov vidíte aj voľným okom. Existuje veľmi veľa druhov a farieb vošiek, takže sa majte na pozore, keď zbadáte niečo podozrivo vyzerajúce na náchylných rastlinkách.

Vošky sú pestrofarebné, od zelených, žltých až po svetlohnedé a sivé. Na tele bežne mávajú pásiky alebo bodky a môžu byť tenké alebo guľaté. Niektoré majú krídla, iné zase nie. To, ako vyzerajú, im však nezabráni, aby vám zničili ruže či paradajky, tak sa nenechajte oklamať ich peknou farbou alebo výzorom.

Ako vošky škodia?

Cicajú šťavičku z najmladších častí rastlín, ktoré sú zároveň aj najzraniteľnejšie. Ak ste si ich doteraz nevšimli, tak ich spoznáte tak, že na listoch zanechávajú čierne bodky. Je to preto, že šťavy cicajú veľmi rýchlo, nevedia ju stráviť a vylučujú ju späť na listy. Tieto čierne bodky sú pre vás teda ďalším signálom, že vám vošky likvidujú rastliny.

Pozri aj: Múčnatka: Prevencia, liečba a ochrana rastlín pred touto hubovou infekciou

Ako-zatocit-s-voskami

Zdroj: Redakcia Kamzakrasou

Prezimovanie vošiek

Je veľmi zaujímavé, že niektoré druhy vošiek nie sú migrujúci hmyz. Tam kde ich máte raz, si na vás počkajú celú zimu vo forme vajíčok a na jar zase začnú spôsobovať nepríjemnosti. Kladú svoje vajíčka do záhybov rastlín.

Niektoré okrídlené druhy preletia počas leta na hostiteľské rastliny, ako je napríklad mlieč, či skorocel a na jeseň sa vracajú späť.

Ako zatočiť s voškami

Existuje obrovské množstvo rád a spôsobov a my sme pre vás spísali všetky možnosti, ku ktorým sme sa dostali. Ako zatočiť s voškami chce vedieť každý pestovateľ, či milovník záhrady. Veríme, že sa vám podarí ich zbaviť a že si budete užívať svoju záhradu a rastlinky, o ktoré sa tak s láskou staráte.

Odporúčame: Starostlivosť o tuje: Prečo vysychajú? Takto budú krásne a zdravé!

Domáce postreky proti voškám

Spísali sme pre vás všetky overené, po domácky vyrobené postreky, ktoré nezaťažujú prírodu a spravíte si ich z vecí, ktoré máte práve doma po ruke. 

Pŕhľavový postrek na vošky

Táto veľmi vďačná burina rastie takmer všade. Pokiaľ ste sa s ňou ešte nestretli, na manipuláciu s ňou použite hrubé rukavice, lebo ako už vyplýva z jej názvu, popŕhli vás. Postup, ako pripraviť tento postrek je veľmi jednoduchý – do vedra si pripravíte natrhanú čerstvú pŕhľavu a zalejete vodou. 

Takto pripravená zmes, by mala postáť 24 hodín. Vedro naplňte do ¼ pŕhľavou a po vrch naplňte vodou. Táto zmes je aj skvelým hnojivom, ktoré môžete ďalej používať na záhrade, ak na vošky neminiete všetko.

Cesnakový postrek na vošky

Budeme potrebovať:

  • 70 g cesnaku
  • 5 l vody
  • čajovú lyžičku parafínu alebo včelieho vosku

Všetky ingrediencie dáme do jednej nádoby a necháme lúhovať 24 hodín. Táto zmes sa následne neriedi, iba precedí a preleje do rozprašovača. Je taktiež šikovným pomocníkom pri boji proti roztočom, proti hrdze alebo rôznym baktériám na rastlinách.

Cibuľový postrek na vošky

Budeme potrebovať:

  • 2 l vody
  • 3 veľké cibule ( je potrebné ich nakrájať alebo rozmixovať, aby pustili šťavu)
  • troška saponátu na riad

Cibuľu vo vode necháme postáť 24 až 48 hodín a nakoniec pridáme trošku saponátu. Tento mix bude dosť koncentrovaný a preto ho neaplikujte na rastlinu veľmi často, aby ste si ju nespálili. Ideálne je nechať medzi postrekmi odstup aspoň jeden týždeň.

Neprehliadni: Záhradníčenie podľa lunárneho kalendára: Ako na to a prečo by ste to mali vyskúšať?

Postrek na vošky s octom

Potrebujeme iba ocot a vodu v pomere 1:10. Roztok dobre premiešajte a následne postrekujte počas troch dní. 

Postrek na vošky zo štipľavej papriky alebo čili

50 g štipľavej papriky povarte asi cca 20 minút v 1 l vody. Následne prelejte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte stáť 24 hodín. Roztok riedime v pomere 1:10 a pre lepší účinok môžeme pridať trochu saponátu. 

Neemový olej na vošky

Neemový alebo nimbový olej vám s voškami tiež dokáže pomôcť. Na tento postrek budete potrebovať 30 ml oleja a 10 l vody. Je účinným pomocníkom aj pri pásavke zemiakovej alebo roztočom, či moliciam.

Tabakový postrek na vošky

Tabak a v ňom obsiahnutý nikotín je pre vošky toxický. Na tento roztok budete potrebovať tabak a vodu. Zalejte tabak vriacou vodou a nechajte postáť aspoň 24 hodín. Tento roztok po precedení môžete aplikovať na rastliny aj niekoľko dní po sebe.

Rajčinové stonky proti voškám

Budeme potrebovať:

  • 4 kg čerstvej rajčinovej vňate alebo 200 g sušenej
  • 10 l vody
  • 40 g mydla

Vňať varíme vo vode asi 30 minút. Pred aplikovaním na rastliny roztok zrieďte pridajte mydlo.

Mydlová voda na vošky

Mydlo rozleptá telá vošiek. Stačí ak teda rozriedite pár lyžíc mydla alebo prostriedku na riad v jednom litri vlažnej vody a rýchly postrek máte hotový.  

Púpavový odvar na vošky

Mnoho z nás bojuje na záhrade práve s púpavou, je všade a je jej veľa. Využite ju teda konečne prospešne a zatočte s voškami. Postup je jednoduchý. Cca 40 g listov púpavy zalejte 10 l vody a nechajte postáť aspoň 3 hodiny. Následne precedený roztok použite na napadnuté rastliny.

Odporúčame: Opuncia figová: Aké benefity majú jej plody a ako ju pestovať?

Esenciálne oleje proti voškám

Najúčinnejší je mätový, tymianový, klinčekový alebo rozmarínový olej. Stačí pridať zopár kvapiek do rozprašovača s vodou a vošky budú preč.

Výluh z aksamietnice proti voškám

Na tento postrek budeme potrebovať 300 g celej rastliny aj s kvetmi a liter horúcej vody. Necháme postáť 48 hodín. Precedený výluh následne aplikujte na rastlinky.

Vodka a Coca-cola proti voškám

Pokiaľ máte jednu z nich poruke, iba ich prelejte do rozprašovača a postriekajte rastliny. Vošky by mali zmiznúť.

Jedlá sóda na vošky

Tento veľmi jednoduchý roztok pripravíte z 1 polievkovej lyžice jedlej sódy, 1 l vody a trošky nastrúhaného jadrového mydla. Všetko spolu dobre premiešajte v rozprašovači a aplikujte na rastliny.

Chrenový odvar na vošky

Z chrenu použijeme aj listy aj korene a zalejeme ho vodou. Pomer je 1:1. Musíme nechať odstáť aspoň 3 hodiny.

Výluh zo zemiakových listov

300 g listov zalejeme 5 litrami vody, necháme postáť 24 hodín. Pred postrekom pridáme nastrúhané jadrové mydlo.

Borovicový postrek na vošky

Mladé výhonky z borovice môžeme využiť ako účinný postrek. Budeme potrebovať 2 kg mladých výhonkov a 2 l vody. Necháme týždeň odpočívať na tmavom mieste. Denne premiešavame.

Pozri tiež: Levanduľa si nerozumie so všetkými rastlinami! Ktoré kombinácie sú NEVHODNÉ?

Vitamín B ako postrek na vošky

Obyčajný najlacnejší vitamín B z lekárne rozpustíme vo vode. Na 1 l vody dajte 4 tablety vitamínu B.

Oreganový postrek na vošky

Pokiaľ máte čerstvé oregano, použite 100 g tejto bylinky a zalejte 0,5 l vriacej vody. Pokiaľ použijete sušené, postačí vám 10 g. V oboch prípadoch nechajte polhodinku lúhovať. Potom si ho narieďte v pomere 1:3 a môžete striekať.

Postrek z mlieka a vody proti voškám

Keďže kyselina mliečna voškám nerobí dobre, v boji proti nim vám pomôže aj namiešané mlieko s vodou. Narieďte si ho v pomere 1:2.

Postrek z paprade

Budeme potrebovať:

  • 1 kg čerstvých alebo 100 g usušených listov samčej paprade
  • 10 l vody

Necháme postáť 4 dni. Následne nariedime v pomere 1:10.

Rebarborový výluh na vošky

Nakrájané rebarborové listy zalejeme vriacou vodou, necháme vychladiť a môžeme postrekovať.

Čierny čaj

Do pollitrového pohára zalejte dve vrecúška čierneho čaju. Nechajte lúhovať 15 minút. Následne ho môžete bez riedenia použiť.

Ďalšie možnosti boja proti voškám

Okrem postrekov môžete využiť vo svoj prospech prírodu, vo forme užitočných predátorov alebo vysadiť tie správne odpudivé rastliny.

Užitoční predátori vošiek

Lienky, užitočný hmyz alebo aj vtáky, vám v tomto boji môžu výrazne pomôcť. Ak ste sa chceli zbavovať lienok, tak už viete že to robiť nemáte. Pokiaľ chcete prirodzeným predátorom pomôcť, tak podporujte zahniezďovanie vtákov alebo postavte si hotel pre hmyz. Hmyz môžete prilákať aj vysadením rastlín, ako je napríklad kocúrnik, fenikel, oregano či kôpor. Každopádne im určite nechajte na záhrade miesto.

Pozri aj: Najobľúbenejšie samovýsevné rastliny pre vytvorenie dokonalej záhrady s minimálnym úsilím

Osička na vošky

Ak chcete svojho vlastného likvidátora vošiek, zaobstarajte si osičky. Je to malý, nenápadný užitočný hmyz, ktorý parazituje na vajíčkach vošiek. Nakladie do nich vajíčka a po dvoch týždňoch sa vyliahnu ďalšie osičky. Môžete ich použiť aj vonku, ale aj v skleníku. 

Je ich dostať v zamrazenom štádiu a aplikujú sa na tampónoch alebo doštičkách v miestach, kde sa vošky vyskytujú. Po prebudení ihneď vyhľadajú vošky a nakladú tam vajíčka. Používajú sa najmä v skleníkoch a keď teplota dlhodobo neklesá pod 15 stupňov, nesmie však prekročiť 30 stupňov. Je potrebné ich aplikovať hneď pri prvom výskyte vošiek, inak to už na vošky nebude fungovať.

Osicka

Zdroj: Redakcia Kamzakrasou

Osicky

Zdroj: Redakcia Kamzakrasou

Kávou proti voškám

Pokiaľ vlastníte kávovar alebo iba máte radi klasickú zalievanú kávu, usadeninu určite nevyhadzujte. Nasypte ju v okolí rastlinky, ktorá je napadnutá voškami a mravce, ktoré vošky roznášajú, tam viac nepôjdu.

Rastliny, ktoré odpudzujú vošky

Vošky neznášajú vôňu pažítky a levandule. Pokiaľ máte možnosť a miesto vysaďte ich v blízkosti napadnutých alebo ohrozených rastlín. Ďalej si môžete pomôcť aj aromatickými koreninami ako je napríklad šalvia, rozmarín alebo palina. 

Tieto môžete zasadiť priamo na hriadku ku kapuste, či mrkve a vošky im dajú pokoj. K ovocným stromom, môžete zase dať cesnak, ktorý vošky tiež nemajú veľmi v obľube.

Ako zatocit s voskami

Zdroj: Redakcia Kamzakrasou

Likvidácia mravcov na vošky zaberie

Ako sme už spomínali, pokiaľ máte na záhrade mravce, máte určite aj vošky. Žijú v dokonalej symbióze. Pokiaľ teda odstránite zo záhrady mravce alebo aspoň väčšinu z nich, šance na to, že vám vošky nebudú likvidovať rastliny, sú veľmi vysoké.

Na stromy používajte lepiace pasce a pokiaľ objavíte mravenisko, musíte ho vykopať a zničiť vajíčka.

Ako zatocit s voskami

Zdroj: Redakcia Kamzakrasou

Chemická ochrana proti voškám

Pokiaľ nezaberie nič iné a vy už ste v koncoch, tak vždy môžete siahnuť po chemických postrekoch. Dbajte však na to, aby to bol postrek na to určený, keďže vošky sú voči chémií veľmi odolné. 

Poraďte sa v záhradníckych potrebách alebo so skúsenými záhradníkmi, ktorý postrek je najúčinnejší. Postrek by mal obsahovať správnu kombináciu chemických látok ako je azaron, hellebrin a popullin. Niektoré postreky obsahujú aj olejovú zložku navyše, ktorá na povrchu rastlín vytvára ochrannú vrstvu, aby vošky nemohli klásť vajíčka. 

Odporúčame: Ako pripraviť záhradný altán z dreva na novú sezónu?

Ekologická pomoc proti voškám

V skleníku alebo fóliovníku môžete použiť ekologické riešenie formou žltých lepiacich doštičiek. Žltá farba priláka vošky a tie sa na doštičky prilepia. Ďalším riešením je vydymenie skleníka fajkovým tabakom. Skleník ale musíte nechať 24 hodín uzavretý a následne musíte dobre vyvetrať. Zeleninu niekoľko dní zo skleníka nekonzumujte

Fyzické odstránenie vošiek

Jednoducho rukavicami vošky odstráňte. Ak je napadnutá iba jedna, či dve vetvičky alebo stonky, odstrihnite ich a následne dajte do vedra s mydlovou vodou, aby ste vošky zničili.

Vystriekajte vošky hadicou

Pomocou záhradnej hadice a tlaku vody, vošky ľahko z rastlín vystriekajte. Dávajte však pozor na to, že taký silný prúd vody môže poškodiť aj mladé a tenké časti rastlín. A to sú práve tie, kde sa vošky vyskytujú.

Dúfame, že vám tieto rady budú užitočné a že si tento rok budete užívať skvelú úrodu alebo sa kochať svojimi nádhernými kvetmi bez nepríjemných vošiek. Pokiaľ máte aj vy nejaký overený tip na likvidáciu vošiek, napíšte nám do redakcie a vašu radu ponúkneme ďalej.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Darina Božiková 25.06.23 16:45

DB
karma
114.00

ja sa tých vošiek nemôžem zbaviť. vyskúšala som už kadečo. aj ten ocot s vodou. asi som ho dala viac, lebo som si spálila chryzantémy. najlepšie by bolo vyhubiť mravce v záhrade, čo je nemožné a za čo by ma milovníci prírody asi ukrižovali. najnovšie skúšam mydlo s Jarou. uvidím či to pomôže.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní