Ako pripraviť záhradný altán z dreva na novú sezónu?

Ako pripraviť záhradný altán z dreva na novú sezónu?
  • 18.05.2023
  • Michaela Kožáková

Leto je za dverami a mnohí z nás sa nevedia dočkať, kedy vytiahnu záhradný nábytok a užijú si poriadne letné grilovačky. Avšak, predtým, ako nakúpime klobásy na grilovanie je potrebné pripraviť nielen záhradu, ale i altán na novú sezónu.

Keďže drevo nie je tým najodolnejším materiálom, je potrebné mu dopriať starostlivosť, aby sme mohli svoj drevený altán plnohodnotne používať niekoľko rokov. Či už sú to lacné drevené altánky alebo prístrešky z drahšieho exotického dreva, treba im každoročne venovať dostatočnú pozornosť.

Ako pripraviť váš záhradný altán na novú sezónu? Čím ho natrieť?

Neprehliadni: Záhradná hojdačka: Na čo sa pri jej výbere zamerať?

Skontrolujte stav altánku

Prvá vec, ktorú musíte spraviť je skontrolovať stav vášho záhradného altánu po zime. Je lepšie pustiť sa do opráv na jar, keď ešte drevený prístrešok alebo záhradný pavilón naplno nevyužívate. I počasie je ideálne na rôzne opravy. 

Prezrite strechu altánu, konštrukciu, prípadne i záhradný nábytok, ak ste ho na zimu skryli do altánku. 

Aké najčastejšie problémy sa môžu po zime vyskytnúť?

  • Odlupovanie vrstvy laku, farby.
  • Rozpínanie a poškodzovanie štruktúry dreva z dôvodu presakovania dažďových kvapiek do dreva.
  • Vyblednutie farby a strata lesku.
  • Praskliny vlákien a odlúpnuté drevo na doskách či trámoch dreveného altánku.
  • Vznik škár z dôvodu postupného vysychania dreva.
  • Tmavšie a svetlejšie fľaky na často používaných plochách.

Brúsenie dreva altánku

Predtým, ako sa pustíte do natierania vášho dreveného altánu, prebrúste drevo a odstráňte starý náter. Na brúsenie použite brúsny papier, ktorý pravdepodobne máte aj doma. Nepoužívajte oceľové kefy, ktoré by mohli drevo na altáne poškodiť. 

Na praskliny, diery či škáry použite tmel. Zatretie dier predstavuje prevenciu voči zatekaniu a následnému poškodzovaniu vnútornej štruktúry dreva. A vy tak docielite dlhšiu životnosť nielen altánkov, ale aj záhradného domčeka z dreva.

Po prebrúsení drevených častí altánku je tiež dobré vlhkou handrou umyť celý altán a nechať očistené plochy poriadne preschnúť. 

Čím natrieť drevený altán?

Všeobecným pravidlom je obnoviť náter predtým, než sa viditeľne poškodí. Náter ochráni altán pred vodou, vlhkosťou, vetrom a vplyvom UV žiarenia. 

Drevo možno chrániť dvomi spôsobmi – prvým náterom je napúšťadlo, ktoré slúži proti biologickým poškodeniam, druhý náter chráni pred mechanickým poškodením (lazúra, lak alebo farba). Zaobstarať si môžete i prípravky, ktoré plnia obe funkcie.

Pri výbere náteru je dôležitý druh dreva, jeho vek – nové či staršie drevo, ale aj nasiakavosť náteru. Pri ošetrovaní tvrdých druhov dreva sa odporúčajú oleje. Pri mäkkých drevinách je to olejová lazúra.

Staré drevo poznačené poveternostnými podmienkami si vyžaduje impregnačný náter, ktorý vsiakne až do hlbších vrstiev dreva. 

Pozri: Kúpacia kaďa: Ako postupovať pri jej výbere a ako sa o ňu starať?

Ako delíme nátery?

  • Napúšťadlá – sú to prípravky, ktoré vnikajú hlboko do dreva. Chránia ho pred poškodením biologickými škodcami aj drevokazným hmyzom a slúžia ako prevencia na ochranu suchého a zdravého dreva. Pozor, táto vrstva neslúži ako ochrana pred slnečnými lúčmi a poveternostnými podmienkami.
  • Tenkovrstvové a hrubovrstvové lazúry – ide o typ účinného náteru, ktorý drevo chráni pred nepriaznivými vplyvmi počasia, mastnotou a mechanickým poškodením. Na dreve zanecháva len jemnú farbu. Kvalitná lazúra okrem ochrany aj krásne „vykreslí“ a zdôrazní prirodzenú štruktúru dreva.
  • Bezfarebné laky – slúžia na spevnenie povrchu dreva, uzavretie jeho štruktúry a zároveň zachovanie jeho prirodzeného vzhľadu. Vytvárajú spoľahlivú ochrannú vrstvu, ktorá sa hodí aj do vlhkého prostredia. 
  • Oleje – tieto prípravky na drevo, ktorých základ tvorí ľanový olej, obsahujú i farebné pigmenty alebo prídavné látky, ktoré chránia drevo pred riasami, hubami aj UV žiarením. Nezanechávajú žiadnu vrstvu a pekne zvýraznia štruktúru dreva.
  • Krycie farby – tieto prípravky úplne prekryjú štruktúru dreva, zvyšujú jeho mechanickú odolnosť a chránia ho pred poškodením slnečnými lúčmi. Vyberať si môžete z farieb s polomatným, matným alebo lesklým finišom.
  • Prírodné prípravky – medzi prírodnejšie alternatívy ochrany dreva patrí včelí vosk zmiešaný s ľanovým olejom, boritá soľ či marseillské mydlo s prídavkom olivového oleja. 

Na čo ešte nezabudnúť?

Okrem ošetrenia dreva altánku nezabudnite tiež pozametať lístie, konáre či iné nečistoty a umyť podlahu. Skontrolujte i záhradný nábytok, oprášte ho a prejdite ho vlhkou handričkou, dotiahnite všetky skrutky, opravte poškodené časti. Odstráňte hrdzu z kovového nábytku. 

Venujte pozornosť i záhradnému krbu alebo grilu. Vytiahnite kvetináče s rastlinami, dekorácie či lampáše, ktoré vám spríjemnia čas vo vašom záhradnom altánku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní