Palivové drevo: Ako ho správne skladovať a akým chybám sa vyhnúť?

Palivové drevo: Ako ho správne skladovať a akým chybám sa vyhnúť?
  • 14.10.2022
  • Michaela Kožáková

Máte doma krb? Alebo pec, krbovú piecku či kachle na chalupe? Možno sa aj vy často zamýšľate nad tým, ako by ste mali skladovať palivové drevo, aby vám dobre horelo. 

Ak drevo je nesprávne skladované znižuje sa jeho kvalita a aj tepelný výkon, ktorý z dreva môžete získať pri jeho spaľovaní. Príliš vlhké drevo, ktoré nedokáže poriadne preschnúť, nepríjemne dymí a nepekne horí. Ak si chcete užívať chladné večery pred krbom s plápolajúcimi plameňmi, nechajte sa inšpirovať radami a tipmi, ako skladovať palivové drevo.

Neprehliadni: Kúpacia kaďa: Ako postupovať pri jej výbere a ako sa o ňu starať?

Prečo sa drevo skladuje?

Samozrejme, je to pre to, aby ste mali čím kúriť na chate alebo chalupe a užívať si romantickú atmosféru pri zvuku praskajúceho dreva v krbe. Vedeli ste, že čerstvé palivové drevo obsahuje až 50 % vody? Ideálny stav vlhkosti paliva je 15 – 20 %. 

Čerstvo narúbané a vlhké drevo horí zle, pretože na odparenie nadbytočnej vody je potrebné veľké množstvo energie. Vyhrieva menej a produkuje málo plameňov. Silno dymí, znečisťuje sklo a zanáša komín sadzami. Preto je vhodné drevo uskladniť a umožniť mu dôkladne preschnúť.

Dobrým pomocníkom je vlhkomer pre meranie vlhkosti dreva, ktorý vám umožní rýchlo skontrolovať zvyškovú vlhkosť v dreve.

Kde skladovať drevo?

Palivové drevo je najlepšie skladovať na slnečnom vonkajšom mieste s orientáciou na juh a západ. V žiadnom prípade neskladujte drevo v pivnici alebo niekde vo vnútri. Drevo neukladajte k stene, aby ste umožnili cirkuláciu vzduchu okolo dreva. Kvôli nedostatočnému vetraniu a nedostatku slnečného svetla nemá drevo šancu vyschnúť. Uskladnením dreva v uzavretých priestoroch vzniká i riziko tvorby plesní.

Je nevyhnutné taktiež zabezpečiť spoľahlivú ochranu dreva pred dažďom a inými poveternostnými podmienkami. Palivové drevo by malo byť skladované pod strieškou. Ak to nie je možné, tak ho aspoň zhora prikryte plachtou, ale neprikrývajte drevo celé, aby ste nebránili cirkulácii vzduchu.

Neukladajte polienka priamo na zem, odkiaľ bude drevo nasávať vlhkosť. Tým, že posadíte spodnú vrstvu dreva priamo na zem tiež vytvárate ideálne podmienky pre hady, myši a rôzne chrobáky.

Na uskladnenie dreva vám výborne poslúžia drevené kôlne, vetrané drevárne, kryté prístrešky či samostatne stojace stohy. Ak radi majstrujete, môžete si i sami vyrobiť drevník z paliet či rôzne vonkajšie stojany na drevo. 

Pozri aj: Záhradné oplotenie: Aké druhy existujú a ako vybrať ten správny?

Ako dlho treba drevo skladovať?

Poleno hrubé 10 centimetrov vyschne pri vhodnom uskladnení za 6 – 8 mesiacov. Drevo s hrúbkou 25 centimetrov potrebuje až 2 roky. Štiepke z mäkkého dreva bude trvať rok kým vyschne.

Suché drevo vhodné na kúrenie by malo pri poklepaní zvoniť. Pozor, pri dlhšom skladovaní viac ako 3 roky dochádza k rozkladu dreva a poklesu jeho výhrevnosti.

Aké drevo je najlepšie na kúrenie?

Okrem správneho skladovania má na tepelný výkon vplyv i druh dreva. Drevo z listnatých a ihličnatých stromov sa líši dĺžkou a intenzitou horenia. Niektoré druhy dreva vytvárajú veľa iskier, zatiaľ čo druhé horia príjemným a pekným plameňom. Mäkké drevo zvyčajne horí rýchlejšie ako to tvrdé. Môže za to hustota, ktorou sa jednotlivé druhy dreva líšia. 

Na kúrenie v krboch je najviac používaným druhom tvrdé listnaté drevo. Je to preto, že horí dlho a jeho horenie nesprevádza prskanie typické pre ihličnany. Hoci má ihličnaté drevo vyššiu výhrevnosť, je menej obľúbené práve kvôli prskaniu a iskreniu. Do krbov sú vhodné aj niektoré druhy mäkkého dreva, ako je napríklad brezové drevo, ktoré má výbornú zápalnosť. Smrekové drevo zase nevyžaduje dlhú dobu na vysušenie. Spaľovať sa môže už po roku vysychania.

Najkvalitnejším a najlepším drevom na kúrenie je dubové drevo, ktoré sa vyznačuje dobrou výhrevnosťou a nízkou vlhkosťou. Porovnateľnú kvalitu má i jaseň, buk alebo hrab.

Ak hľadáte inšpiráciu, ako postaviť prístrešok na drevo, prezrite si video nižšie. Nájdete v ňom výborný nápad na jednoduchý prístrešok i s návodom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní