RECEPT: Jablkový koláč z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Jablkový koláč z Pečie celé Slovensko
  • 16.10.2022
  • Redakcia .

Urodilo sa vám v záhrade veľké množstvo jabĺk a neviete, čo s nimi? Samozrejme, zdravé a chutné jabĺčka stačí správne uskladniť a pochutnávať sa tak dá na nich nasledujúce mesiace. Vyskúšať sa však rozhodne oplatí aj pár receptov z jabĺk. Prinášame tip na fantastický jablkový koláč, ktorý v relácii Pečie celé Slovensko upiekol súťažiaci Tomáš. Vyskúšate ho tiež?

Suroviny na cesto:

  • 700 g hladkej múky
  • 350 g práškového cukru
  • 2 ks prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 400 g zmäknutého masla
  • 2 ks citrónu (kôra)

Suroviny na plnku:

  • 2 kg nastrúhaných jabĺk
  • 4 vanilínové cukry
  • 3 ČL mletej škorice
  • 1 vajce na potretie

Poleva:

  • 0,2 dl jablkovej šťavy
  • 2 PL kryštálového cukru
  • Citrónová šťava z ½ citróna
domáci jablkový koláč

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy jablkového koláča:

  1. Múku, cukor a kypriaci prášok zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a nastrúhanú kôru z citróna, zmes vypracujeme na tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na cca 15 minút vložíme do chladničky.
  2. Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti formy.
  3. Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle.
  4. Plech si vymastíme maslom a vysypeme mukou. Na spodok formy prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme bokom. Navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme v rukách vyžmýkali a zbavili prebytočnej šťavy. Jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto, prečnievajúce okraje opäť odstránime a odložíme. Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili.
  5. Zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme rôzne ozdoby, ktoré ukladáme na koláč. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a poprepichujeme vidličkou, aby mala para z jabĺk počas pečenia kade unikať.
  6. Jablkový koláč pečieme na 180 stupňoch približne 30 – 35 minút, kým nie je zlatohnedý.
  7. Poleva – jablkovú šťavu, cukor a citrónovú šťavu si dáme do hrnca a varíme cca 15min.
  8. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom. A polievame jablkovou polevou.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní