Ako sa raz a navždy zbaviť zatuchliny na chalupe či chate?

Ako sa raz a navždy zbaviť zatuchliny na chalupe či chate?
  • 20.10.2022
  • Michaela Kožáková

Možno aj vy patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí vlastnia útulnú chalupu alebo chatu. Najmä v dnešnej dobe sú chaty a chalupy akýmsi útočiskom a oázou pokoja, kde môžeme načerpať nové sily a stráviť príjemný čas s tými najbližšími. 

Tí, ktorí majú takúto nehnuteľnosť vedia, že neprináša len radosť, ale tiež starosti. Od rôznych drobných opráv, prác na záhrade až po väčšie úpravy. Častým problémom však býva zatuchnutý vzduch, ktorý nemilosrdne udrie do nosa hneď, ako prekročíte prah dverí. Ako si so zatuchlinou poradiť a ako sa jej nadobro zbaviť?

Neprehliadni: Záhradné oplotenie: Aké druhy existujú a ako vybrať ten správny?

Nebezpečné plesne a baktérie

So zatuchlinou bojuje skoro každý chatár. Je to preto, že v chalupách, ktoré sú celý týždeň či dokonca i mesiac uzavreté a nevetrané, sa drží vlhkosť a vznikajú rôzne plesne. Zmes spór plesní, baktérií a vírusov útočí nielen na vaše zmysly, ale tiež na váš imunitný systémPráve plesne a baktérie so sebou prinášajú celý rad zdravotných rizík, ako sú kožné vyrážky, alergie, problémy s dýchaním či bolesti hlavy. Nepríjemné plesne sa často nachádzajú za nábytkom alebo v rohoch miestnosti, kde sa vlhkosť najviac zráža.

Vetracie jednotky a pohlcovače vlhkosti

Prvou reakciou obvykle býva snaha zatuchnutý vzduch vyvetrať. Ihneď po svojom príchode otvorte všetky okná i dvere, a to aj tam, kde obvykle nevetráte (pôda, pivnica), aby mohol vzduch prúdiť. Z dlhodobého hľadiska by ste ale mali zvážiť investíciu do moderných pomocníkov, ktorí pravidelné vetranie zariadia za vás aj v čase vašej neprítomnosti.

Zaobstarajte si programovateľnú vetriacu jednotku, ktorá zabezpečí prúdenie vzduchu vo vašej chalupe. Medzi jej prednosti patrí možnosť naprogramovania času a dĺžky doby vetrania, ale aj signalizácia výmeny filtra prachových častíc. Indikátor jednotky totiž sám upozorní na to, kedy treba filter vymeniť.

Dobrou investíciou môže byť aj pohlcovač vlhkosti. Na trhu sú k dispozícií elektrické sušiče alebo tie, ktoré sa bez elektriny úplne zaobídu. Niektoré z týchto prístrojov dokážu fungovať až tri mesiace a zaobstarať si ich môžete tiež aromatizované. Tie slúžia aj ako osviežovače vzduchu.

Prostriedok na odstránenie zatuchliny

Vzhľadom na to, že spóry plesní sú prúdením vzduchu roznášané prakticky všade, je na ich elimináciu nevyhnutné rozptýlenie účinnej látky do celého priestoru, a to najlepšie formou aerosólu. Molekuly účinného aerosólu sa naviažu na molekuly tvoriace zápach a rozložia ich. Po sadnutí na všetky povrchy interiéru účinný aerosól počas nasledujúcich tridsiatich minút zaschne a počas niekoľkých týždňov likviduje plesne, huby, baktérie i vírusy, a bráni tak ich ďalšiemu rozvoju a šíreniu.

Účinná vrstva je neviditeľná, nezapácha, nedráždi pokožku, ani nepoškodzuje (nebieli) ošetrené materiály. Opatrenie je bezpečné pre ľudí aj pre zvieratá. Po polhodine od rozptýlenia je možné priestory normálne používať.

Prevedenie kompletnej služby odstránenia zatuchliny si môžete objednať, alebo si potrebné vybavenie na vytvorenie a rozptýlenie účinného aerosólu zapožičať a odstránenie vykonať svojpomocne.

Pozri aj: Chalupa v škandinávskom štýle: Stavte na útulnosť, eleganciu a vkusnú jednoduchosť

Pleseň na stenách

Keď zbadáte na stenách pleseň, siahnite po niektorom z biocídov alebo špecializovaných prípravkov, ktoré likvidujú plesne, huby, riasy aj baktérie a sú určené na interiérové omietky. Sú ľahko dostupné a nájdete ich vo všetkých väčších obchodoch. Aplikujte ich podľa návodu, uvedenom na obale. Pleseň nikdy neodstraňujte za sucha, spóry by sa šírili do vzduchu.

Pokiaľ dezinfekcia pleseň nezahubila, odstráňte maľbu špachtľou až na omietku. Následne miesta natriete penetračným náterom a potom naň v dvoch vrstvách naneste akúkoľvek farbu s prísadou fungicídneho roztoku, používaného ako preventívna ochrana proti rastu a rozvoju plesní a ďalších mikroorganizmov.

Sušené bylinky, eukalyptus a citrónová šťava

Ak ste práve vo fáze, kedy sa zatuchliny ešte len zbavujete a hľadáte spôsob, ako prebiť nepríjemný zápach, skúste napríklad po miestnostiach rozvešať sušené bylinky ako materinu dúšku či levanduľu. Veľký účinok majú aj misky s eukalyptom alebo aromalampa s esenciálnym olejom. Chalupu alebo chatu zbavíte zápachu aj tým, že ju vyupratujete a vyumývate s vodou, do ktorej pridáte citrónovú šťavu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní