Krbové kachle: Ako vybrať tie správne a čomu venovať pozornosť pred ich kúpou?

Krbové kachle: Ako vybrať tie správne a čomu venovať pozornosť pred ich kúpou?
  • 27.10.2022
  • Michaela Kožáková

Krbové kachle predstavujú vynikajúci zdroj tepla, ktorý oceníte nielen na chalupe a chate, ale dokonca i v dome – najmä na jar a na jeseň, keď ešte nie je taká zima a neoplatí sa zapínať celý vykurovací systém. Okrem príjemného tepla vám privodia i romantickú atmosféru sprevádzanú tancujúcimi plameňmi a príjemným zvukom. 

Stojíte aj vy pred kúpou krbových kachlí? Viete, čím sa riadiť pri ich výbere a na čo si dať pozor? 

Neprehliadni: Kúpacia kaďa: Ako postupovať pri jej výbere a ako sa o ňu starať?

Funkcia a výkon krbových kachlí

Predtým, ako sa vyberiete kúpiť krbové kachle, dobre si premyslite, čo od nich očakávate. Chcete, aby vaše krbové kachle boli hlavným zdrojom tepla a vykúrili celý dom či chalupu? Alebo potrebujete len doplnkový zdroj tepla v prípade, že máte centrálne kúrenie? Či jednoducho chcete, aby vaše krbové kachle mali najmä estetickú funkciu a budete ich využívať len príležitostne?

Veľmi dôležitá je i skutočnosť, koľko kubických metrov v dome, na chalupe či chate budete vykurovať, čiže aký výkon by mali mať kachle. Výkon krbových kachlí sa uvádza v kW. Všeobecne platí, že čo kW, to približne 20 m3 vykúreného priestoru.

Kachle s veľkým výkonom môžu v malom priestore napáchať škody v podobe popraskaných podláh či dreveného nábytku. A zase kachle s nízkym výkonom sa prehrievajú a vysokou teplotou môžu poškodiť dymovod, okolie či samotné kachle. Pred výberom kachlí si tiež overte či komín, ktorý máte, bude zodpovedať požadovanému výkonu.

Pred samotnou kúpou krbových kachlí si premyslite i umiestnenie, teda miesto, kde budú nové kachle stáť. Rôzne typy kachlí majú rozdielne výšky a šírky. Je tiež nevyhnutné poznať priemer dymovodu (rúry ku kachliam), ktorý spája krbové kachle a komín. Kachle sa vyrábajú s dymovodom horným, zadným alebo horným a zadným.

Materiál krbových kachlí

Pri kúpe krbových kachlí je jedným z podstatných krokov i výber materiálu. Okrem úspory peňazí je pre kupujúcich dôležitým parametrom výberu i vzhľad, pretože práve kachle sa stávajú dominantným prvkom interiéru. Dnes v špecializovaných obchodoch môžete nájsť kachle z prírodných materiálov ako je kameň, žula, mramor, oceľ, liatina či keramika. Každý druh kachlí má svoj špecifický vzhľad a vlastnosti. 

Potrebujete rýchlo vyhriať miestnosť? Zvoľte si krbové kachle z ocele, ktoré rýchlo hrejú a rýchlo tiež chladnú. Krbové kachle s obložením potrebujú na poriadne rozohriatie dlhšiu dobu, zato ale teplo tiež dlho uchovávajú. Vyhriaty priestor tak hneď nevychladne a teplo sa v miestnostiach udržuje i na ďalší deň. Kachľové obloženie, ktoré ponúka veľké množstvo dizajnových možností, je tiež ekonomickejšie, pretože nespotrebuje toľko paliva.

Liatinové kachle predstavujú kombináciu výhod plechu a keramických kachlí – rýchlo sa zohrejú a dokážu akumulovať sálavé teplo.

Ak chcete vykurovať viac miestností alebo napojiť bojler na teplú vodu, skvelou investíciou sú krbové kachle s výmenníkom. Prostredníctvom rúrok a radiátorov vykúria bez problémov celý byt či dom. 

Ak doma nemáte komín, zaobstarajte si elektrické krbové kachle alebo bio krbové kachle. Na prevádzku elektrických krbových kachlí nepotrebujete žiadne tuhé palivá. Takéto kachle sú maximálne bezúdržbové a môžete ich ľahko premiestňovať. Efekt plameňov je dosiahnutý pomocou svetla a vzduchu, ktorý prechádza cez špeciálne tieniace steny.

Bio krby fungujú na spaľovanie bio alkoholu alebo denaturovaného 96 % alkoholu (etanolu). Do vzduchu sa odparuje len oxid uhličitý CO2 a voda H2O, preto je nutné každé dve hodiny vetrať. Výhodou týchto kachlí je, že ich môžete inštalovať kamkoľvek do miestnosti.

Pozri aj: Kuchyňa na chalupe: Podľahnite francúzskemu vidieckemu štýlu

Palivo do krbových kachlí

Väčšina kachlí a krbov, ktoré môžete u nás dostať kúpiť, je určená výhradne na kúrenie drevom a drevenými briketami. Niektorí výrobcovia však ponúkajú aj kachle, v ktorých je možné kúriť uhoľnými briketami či dokonca uhlím. Nevýhodou takýchto kachlí je, že uhlie pri spaľovaní dymí a dechtuje, a teda špiní sklo, celé kachle aj komín. Tým pádom ich musíte často čistiť.

Používať môžete i palivá z obnoviteľných zdrojov – palivové drevo, drevené brikety alebo pelety. Pelety predstavujú zlisovaný kúsok pilín, ktorý neobsahuje žiadne chemikálie. Je to ekonomické i ekologické kurivo a využívajú ho najmä v mestách, kde nie je možnosť skladovať veľké množstvo dreva.

Bezpečnosť

Predtým, ako si zaobstaráte kachle, uistite sa, že máte funkčný komín. Ten by mal prechádzať pravidelnou revíziou. Krbové kachle musia stáť na nehorľavom materiáli, ako je napríklad dlažba alebo izolačná podložka z plechu. Okolo kachlí by nemali byť umiestnené žiadne horľavé predmety.

Aký je rozdiel medzi krbovou vložkou, krbom a krbovými kachľami?

Krbová vložka je vlastne krb schovaný za dvierkami so špeciálnym sklom, ktoré zabraňuje úniku tepla a vypadávaniu horúcich častíc. Dobre riešená a postavená krbová vložka má účinnosť 60 – 70 % a spotrebuje o 50 % menej paliva, než klasický otvorený krb. Môžete k nej pripojiť výmenník, a tak rozvádzať teplo do celého objektu. 

Krb predstavuje otvorené ohnisko, ktoré sa nachádza vo vnútri interiéru. Zväčša sa umiestňuje do najväčšej miestnosti v dome, aby vykúril čo najväčšiu plochu. K stavbe sa najčastejšie používajú nehorľavé materiály ako je pálená tehla či niektoré druhy kameňov. Zväčša má dekoratívnu funkciu, keďže nedisponuje vysokou výhrevnosťou. 

Krbové kachle nie sú na rozdiel od krbu a krbovej vložky vstavané do steny. Predstavujú samostatne stojaci zdroj tepla, ktorý je pripojený ku komínu. Krbové kachle majú veľmi vysokú účinnosť výhrevu, podobne ako krbové vložky, a to aj napriek tomu, že sú menšie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní