Chcete mať dokonale vykosený trávnik? Vyskúšajte tieto finty!

Chcete mať dokonale vykosený trávnik? Vyskúšajte tieto finty!
  • 15.06.2023
  • Michaela Kožáková

Kosenie trávnika je dôležitou súčasťou udržiavania zdravej, vitálnej a dobre vyzerajúcej trávy. Kosenie stimuluje rast trávy a výsledkom je hustejší trávnik s odolnejšími koreňmi, ktorý vytláča nechcenú burinu.

Niektorí sa kosením trávnika netrápia a zaobstarajú si umelý trávnik, trávnikový koberec či trávnatý koberec, ktorý je nenáročný na údržbu a je vhodnou alternatívou k živému trávniku. Tí, ktorí však preferujú klasický trávnik, by mali vedieť, ako sa oň starať a ako ho správne kosiť. Vyskúšajte tieto tipy vďaka ktorým bude váš trávnik zdravý a pekný.

Neprehliadni: Záhradníčenie podľa lunárneho kalendára: Ako na to a prečo by ste to mali vyskúšať?

Akú záhradnú kosačku použiť?

Pri výbere kosačky pre vašu záhradu by ste mali zvážiť, aká je veľkosť trávnatej plochy a akým spôsobom by ste ju chceli kosiť. Široký záber záhradnej kosačky využijete najmä pri veľkej trávnatej ploche, malý pri menšej trávnatej ploche.

Na väčšie a členité pozemky elektrické a bezpojazdové benzínové kosačky nie sú určite tým správnym riešením. Na malých predzáhradkách zase nenájdu plné využitie veľké benzínové stroje s pojazdom. Ak má trávnik stredne veľkú až veľkú rozlohu (teda asi 800 až 1 400 m2), zaobstarajte si kosačku s vlastným pohonom kolies.

Pri malých plochách trávnika či trávnikových kobercoch vám dobre poslúžiť aj ručná vretenová kosačka. Na pozemku s veľkými rozmermi sa oplatí kúpa záhradného traktora. Pre zaneprázdnených záhradkárov je výborným riešením robotická kosačka do záhrady. Vyžínač (strunová kosačka) je určená napríklad na dokosenie tých trávnatých plôch, kam klasická kosačka nedosiahne. 

Odstráňte všetky prekážky na ploche trávnika

Predtým, ako sa pustíte do kosenia trávnika zredukujte všetky prekážky, ktoré by vám mohli brániť v plynulom kosení. Záhradnú lavičku, dekorácie, sochy, fontány či iné predmety odložte za okraj trávnika. Pri kosení okolo stromov buďte opatrní a použite strunovú kosačku so silikónovým vláknom. Ak nechcete poškodiť kôru stromu, oprite o kmeň pozdĺžne rozrezanú rúrku z plastu.

Nakoniec ešte skontrolujte plochu trávnika a očistite ju od kameňov a iných drobností, ktoré by mohli zatupiť nôž kosačky.

Pozri aj: Zavlažovanie záhrady: Aké sú možnosti pre efektívnu závlahu?

Ako správne kosiť trávnik?

Pred prvou jarnou kosbou je dobré prejsť a vyrovnať plochu hrablami na trávnik. Ak chcete, aby váš trávnik po kosení vyzeral upravene a pôsobivo, koste ho v rovnako širokých, rovnobežných pásoch. Pre zamatový povrch pokoste ten istý pás dvakrát, tam a späť. Snažte sa dodržiavať konštantnú rýchlosť pojazdu. Získate tak rovnomernú líniu pokosenej plochy. Neprepĺňajte zberný kôš. Preplnený kôš totiž neplní svoju funkciu a tráva prepadáva na trávnik. Po kosení nezabudnite vždy kosačku vyčistiť.

Kedy počas dňa je najvhodnejšie kosiť trávnik?

Podľa profesionálov najlepší čas na kosenie trávnika je medzi 8:00 a 10:00 alebo po 16:00. Kedy by ste sa koseniu trávy mali vyhnúť? Skoro ráno, medzi 6:00 a 8:00. Vtedy je na tráve ešte rosa. Mokrá rosa spôsobuje, že vaša kosačka na trávu pracuje ťažšie a spôsobuje, že chumáče mokrej trávy upchávajú kosačku a hromadia sa na ploche.

Počas leta koste okrasný trávnik na výšku 1,5 centimetra, úžitkový na 2,5 centimetra a voľný na 5 centimetrov. Keď sa na trávniku objavia po kosení bledé pásy, znamená to, že tráva nebola odstrihnutá. Nože treba priblížiť k spodnej lište. V lete po kosení ihneď neaplikujte hnojivo proti burine a machu v trávniku. Počkajte dva dni a v období pomalého rastu ho aplikujte až 4 dni po kosbe.

Kedy hnojiť trávnik?

Hnojením nezabezpečujete len optimálny rast trávnika, ale a aj farbu, správny vývin koreňovej sústavy a s tým súvisiace prezimovanie, odolnosť voči zaťažovaniu či schopnosť konkurovať burinám. Najlepší čas na prvé hnojenie trávnika je neskorá jar, keď teplota pôdy dosiahne 12 °C. Ako zistíte, že pôda má 12 °C ? Pri teplote pôdy 12 °C začína kvitnúť orgován (zvyčajne koncom apríla alebo začiatkom mája).

Ako často hnojiť trávnik?

Trávnik, ktorý má väčšina rodinných domov, chalúp a záhrad sa hnojí približne raz za mesiac (4-5 týždňov). Existuje množstvo druhov hnojív na trávniky, napríklad dlhodobo pôsobiace hnojivá, štartovacie či špeciálne jesenné hnojivá. Aj preto je nevyhnutné, aby ste vždy postupovali podľa informácií výrobcu uvedených na balení hnojiva. 

Zaujme Ťa: Letničky - TIETO krásky rozžiaria vašu okrasnú záhradu!

Kedy polievať trávnik?

Ak chceme, aby sa náš trávnik zelenal aj počas letných horúčav, mali by sme mu dopriať dostatočnú zálievku. Najlepší čas na polievanie trávnika je pred desiatou ráno. Ovzdušie je chladnejšie a vietor býva pokojnejší, voda sa tak môže vsiaknuť do pôdy a byť absorbovaná koreňmi trávy skôr, než sa vyparí. Večer polievajte medzi štvrtou a šiestou hodinou, aby ste steblám trávy poskytli dostatočný čas na vyschnutie pred súmrakom.

Ako často polievať trávnik?

Vyskúšajte nasledovný test: stúpte bosou nohou na trávnik a pozorne ho sledujte. Ak sa jeho listy vrátia do pôvodnej polohy pomaly, potrebuje vodu. Ak sa vám zdá, že nadobudol sivastý nádych alebo vyzerá byť matne zelený, polejte ho. Ak stopy po vašich chodidlách nezmiznú rýchlo, znamená to, že steblá trávy nemajú potrebnú vlhkosť, aby sa mohli vzpružiť.

Koľko vody dopriať vášmu trávniku? Zistíte to nasledovne: zapichnite doňho skrutkovač. Ak ide do zeme ľahko, trávniku postačí iba trochu vody. Ak však ide ťažšie, pôda je preschnutá a trávnik vyžaduje intenzívnu zálievku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní