Múčnatka: Prevencia, liečba a ochrana rastlín pred touto hubovou infekciou

Múčnatka: Prevencia, liečba a ochrana rastlín pred touto hubovou infekciou
  • 13.06.2023
  • Lenka Biba Slovak

Múčnatka je plesňové ochorenie, ktoré postihuje širokú škálu rastlín. Existuje mnoho rôznych druhov múčnatky pričom každý napáda rad rôznych rastlín. Plesňové ochorenie múčnatka je bežným problémom v záhradách, infikuje veľké množstvo rastliniek, čím znižuje kvalitu a množstvo ich kvetov a aj plodov.

Ide o nebezpečnú hubovú infekciu, ktorú spôsobuje huba Erysiphales. Vyskytuje sa doslova na všetkých plodinách, od okrasných rastlín cez zeleninu až po ovocie, vrátane viniča. Infikuje nielen listy a výhonky, ale aj kvetné puky či samotné ovocie a plody.

Čo je múčnatka?

Múčnatka je jednou z ľahšie identifikovateľných chorôb rastlín, pretože jej príznaky sú dosť výrazné. Infikované rastliny vykazujú biele práškové škvrny na listoch a stonkách. Najviac sú postihnuté spodné listy, ale pleseň sa môže objaviť na ktorejkoľvek nadzemnej časti rastliny.

Ako choroba postupuje, škvrny sa zväčšujú a zhusťujú, pretože sa tvorí veľké množstvo nepohlavných spór a pleseň sa môže šíriť hore a dole po dĺžke rastliny.

V záhrade sú bežne postihnuté rastliny, ako napríklad:

  • tekvica, uhorky, melóny,
  • paradajky, baklažán, paprika,
  • ruže,
  • strukoviny – fazuľa, hrach.

Keď huba napadne jednu z rastlín, na vrchu listov sa vytvorí vrstva plesní zložená z mnohých spór. Tieto spóry potom vietor prenáša na iné rastliny. Múčnatka môže spomaliť rast vašej rastliny a ak je infekcia závažná, zníži výnos a kvalitu ovocia.

Múčnatka - biela pleseň na listoch

Múčnatka dobre rastie v prostrediach s vysokou vlhkosťou a miernymi teplotami. Skleníky poskytujú ideálne vlhké, mierne prostredie na šírenie tejto choroby, čo poškodzuje poľnohospodárske a záhradnícke postupy.

V poľnohospodárskom alebo záhradníckom prostredí možno tento patogén kontrolovať pomocou chemických metód, bioorganických metód a genetickej rezistencie. Je dôležité poznať múčnatku a jej manažment, pretože výsledná choroba môže výrazne znížiť úrodu dôležitých plodín.

Ako sa šíri múčnatka?

Spóry múčnatky sa zvyčajne unášajú do záhrady spolu s vetrom, ale ak sa u vás už v minulosti vyskytla, nové ohniská môžu pochádzať aj zo spór v starej vegetatívnej rastlinke alebo z buriny v okolí.

Na rozdiel od mnohých iných hubových chorôb sa múčnatke darí v teplom a suchom podnebí (15 – 27 °C), hoci si vyžaduje pomerne vysokú relatívnu vlhkosť (t.j. vlhkosť v okolí rastliny).

V chladnejších daždivých oblastiach sa nešíri tak dobre a spomaľujú ju aj teploty vyššie ako 32 °C. Má tendenciu napádať rastliny v tienistých oblastiach viac ako tie, ktoré sú na priamom slnku.

Neprehliadnite: Levanduľa si nerozumie so všetkými rastlinami! Ktoré kombinácie sú NEVHODNÉ?

Ako identifikovať múčnatku?

Rastliny napadnuté múčnatkou vyzerajú ako poprášené múkou. Múčnatka zvyčajne začína ako kruhové, práškové biele škvrny, ktoré sa môžu objaviť na listoch, stonkách a niekedy aj na ovocí. Zvyčajne pokrýva hornú časť listov, ale môže rásť aj na spodnej strane.

Mladé lístie je najviac náchylné na poškodenie.

  • Listy vtedy žltnú a vysychajú.
  • Huba môže spôsobiť, že sa niektoré listy skrútia, zlomia alebo sa znetvoria.
  • Biele škvrny múčnatky sa rozšíria a pokrývajú väčšinu listov alebo postihnutých oblastí.
  • Listy, puky a rastúce špičky sa tiež znetvoria.

Tieto príznaky sa zvyčajne objavujú neskoro počas vegetačného obdobia.

Ako predchádzať múčnatke?

Rovnako ako u všetkých škodcov a chorôb je najlepším prostriedkom prevencia. Vyberte si do záhrady rastliny, ktoré sú odolné voči múčnatke. Bolo vyvinutých mnoho druhov tekvicovitých rastlín, odolných voči plesniam (melóny, uhorky, tekvica a podobne), ktoré možno kúpiť a posadiť.

  • Rastliny vysádzajte na slnečnejšie miesta, pretože múčnatka má tendenciu sa častejšie rozvíjať v tienistých oblastiach.
  • Selektívne orezávajte preplnené oblasti, aby ste zvýšili cirkuláciu vzduchu okolo vašich rastlín –pomáha to znižovať relatívnu vlhkosť.
  • Polievanie rastlín môže pomôcť umyť spóry z listov.
  • Pozor však na mokré lístie – to môže prispieť k rozvoju iných bežných chorôb, takže je najlepšie nespoliehať sa na to ako na taktiku prevencie.

Odporúčame aj: Letničky - TIETO krásky rozžiaria vašu okrasnú záhradu!

Domáca prevencia proti múčnatke

Medzi účinné organické fungicídy na ošetrenie múčnatky patrí síra, vápno-síra či hydrogénuhličitan draselný. Tie sú najúčinnejšie, keď sa použijú pred infekciou alebo pri spozorovaní prvých príznakov ochorenia.

Jedlá sóda bola taktiež preukázaná mnohými záhradkármi ako účinná metóda pri liečbe múčnatky.

  • Zmiešajte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny v 1 litri vody.
  • Dôkladne postriekajte rastliny, pretože roztok zabije iba huby, s ktorými príde do kontaktu.

Ďalším účinným domácim liekom je mlieko v spreji.

  • Mlieko zrieďte vodou (zvyčajne 1:10) a nastriekajte na ruže pri prvom príznaku infekcie alebo ako prevenciu.

Ako zabrániť šíreniu múčnatky?

Akonáhle sú rastliny silne infikované, je veľmi ťažké zbaviť sa choroby, takže sa zamerajte na zabránenie jej šíreniu na iné rastliny. Odstráňte všetky infikované listy, stonky a ovocie a zničte ich, buď vyhodením do koša alebo spálením.

Žiadnu napadnutú rastlinu nekompostujte, pretože vietor môže stále šíriť chorobu a pretrvávať v kompostovaných materiáloch.

Po orezaní infikovaných častí nedovoľte, aby sa záhradnícke nožnice dotýkali zdravých listov. Najprv ich sterilizujte pomocou liehu a potom používajte ďalej.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Helena Povalova 19.03.24 09:17

HP
karma
107.00

Ďakujem za užitočné rady. Dotýkajú sa nás pri pestovaní zeleniny.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní