Ako si vytvoriť chládok na terase či balkóne? Prinášame vám zopár skvelých tipov

V zime sa nevieme dočkať, kedy začnú teplé letné dni, a keď už prídu, tak zase túžime po príjemnom chládku alebo osviežujúcom daždi. Na horúce letá sme si už pomaly zvykli. Vtedy nám dobre padne tieň a súkromie, kde sa môžeme skryť pred zvedavými pohľadmi susedov, oblečení iba v plavkách. 

Balkón či terasa predstavujú výborné miesto pre odpočinok a relax po náročnom dni. Na čerstvom vzduchu si môžete vychutnať vašu kávu alebo prečítať obľúbenú knižku. Niekedy však silné slnko môže prekaziť naše plány. Našťastie, existujú spôsoby, vďaka ktorým si viete vytvoriť na vašej terase či balkóne žiadúci tieň. 

Ak premýšľate nad tým, ako si poradiť so slnečnými lúčmi, vyberte si niektorý z prvkov tieniacej techniky, ktorá ochráni váš majetok či sedenie na balkóne pred poveternostnými vplyvmi počasia, ale tiež dotvára celkový vzhľad bývania.

Neprehliadni: Terasa pri dome: Ako ju postaviť, zatieniť a aké materiály voliť?

Ako vybrať tieniaci prvok na terasu alebo balkón?

Predtým, ako sa pustíte do výberu a nákupu tieniaceho prvku, zamyslite sa nad orientáciou na svetové strany vášho balkóna a terasy. Čím menej slnka tam svieti, tým jednoduchšie tienenie potrebujete. Tieniaca technika nainštalovaná v exteriéri odráža teplo ešte pred oknami a tým aj zabraňuje alebo minimalizuje prenikanie slnečných lúčov dovnútra.

Vonkajšia tieniaca technika tiež pôsobí izolačne a sklo sa ohrieva len minimálne. V zime zase nepreniká dnu chlad a vďaka tomu môžete ušetriť veľa energie, pretože nebudete musieť kúriť tak intenzívne a často. Takéto prvky je vhodné vybrať ešte pred výstavbou domu. Na trhu však nájdete aj produkty, ktoré sa dajú bez problémov dodatočne namontovať.

Výsuvná markíza na balkón či terasu

Markíza poslúži najmä na tienenie južne a západne orientovaného balkóna či terasy a tiež zabráni prehrievaniu interiéru. Na trhu dnes môžete nájsť niekoľko druhov markíz s rôznym dizajnom – od trojuholníkových až po výsuvné, ktorých výhoda spočíva v tom, že ich môžete regulovať v závislosti od počasia. Dokonca si môžete zvoliť manuálne alebo s motorickým ovládaním.

Výrobcovia ponúkajú moderné markízy na balkón či terasu v rôznych látkach, farbách a vzoroch, ktoré si môžete jednoducho zladiť s balkónovým sedením či inými doplnkami. 

Výhodou markíz je okrem ochrany pred silnými slnečnými lúčmi aj ochrana pred dažďom, takže si svoj balkón alebo terasu môžete užívať za každého počasia. Nezabudnite tiež investovať do markízy vyrobenej z látky, ktorá je odolná voči nebezpečnému UV žiareniu.

Slnečník

Zdroj: PINTEREST/Isabel Penelas

Slnečník na balkón alebo terasu

Príjemný tieň na balkóne alebo terase si dokážete vytvoriť i za pomoci slnečníka. Ide o najdostupnejší a najbežnejší tieniaci prvok. Je na vás či si zvolíte klasické slnečníky alebo drahšie, dizajnové kúsky. 

Pri výbere slnečníka si dajte pozor na to, aby bol najmä stabilný. Konštrukcia musí byť odolná proti poveternostným vplyvom a slnečník sa musí dať bez akýchkoľvek problémov roztiahnuť aj stiahnuť. Čím väčší slnečník chcete, tým robustnejšiu konštrukciu vyberajte. Na výber máte slnečníky so stojanom, závesné slnečníky, klasické záhradné slnečníky, slnečníky so solárnym osvetlením, slnečníky s nohou uprostred alebo slnečník s bočnou nohou.

Rolety na terasu a balkón

Praktickým prvkom, ktorý vám vytvorí spoľahlivý tieň na terase či balkóne sú rolety. Okrem tieňa vám tiež poskytnú súkromie. Rolety sú k dispozícii v rôznych materiáloch, ktoré odolajú UV žiareniu, napríklad bambus, drevo, PVC či juta.

Zaobstarať si môžete i rolety na balkónové dvere, ktoré ochránia pred slnečnými lúčmi váš interiér.

Pozri aj: Ako zariadiť balkón útulne a štýlovo? Prinášame tipy a inšpirácie!

Plachta

Zdroj: PINTEREST/gardenista.com

Slnečná plachta na terasu a balkón

Vyberať si môžete i zo slnečných alebo tieniacich plachiet, ktorých materiál je priedušný, štruktúrovaný a farebne variabilný. UV faktor vytvára ochranu až 95 %. Plachty sú vyrobené z nepremokavého, kompaktného, celistvého materiálu s povrchovou úpravou, takže vám dobre poslúžia i počas ďaždivých dní. Mali by byť namontované a vyspádované v správnom uhle, aby mala voda kadiaľ voľne odtekať. 

Plachty môžete využívať celú sezónu od skorej jari v marci až do neskorej jesene v októbri. Na zimnú sezónu jednoducho plachtu zložíte a zazimujete.

Závesy na balkón a terasu

V letných mesiacoch si vďaka závesom vytvoríte zatienené a chladnejšie miesto, kam nepreniknú slnečné lúče. Vonkajšie závesy na terasu či balkón sú priedušné, v prípade bočného dažďa po nich bude voda stekať dole a v prípade vystavenia slnečným lúčom nestratia farbu. Závesy sú vybavené krúžkami z nehrdzavejúcej ocele a v strede ich môžete spojiť suchým zipsom. Po stranách majú očká, takže ich môžete prichytiť aj po bokoch. 

Markíza

Zdroj: PINTEREST/czasnawnetrze.pl

Plachta

Zdroj: PINTEREST/trendey.com

Rolety

Zdroj: PINTEREST/handimania.com

Slnečník

Zdroj: PINTEREST/abrickhome.com

Závesy

Zdroj: PINTEREST/abeautifulmess.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE