Máte plnú záhradu cudzích mačiek? Vyskúšajte tieto triky na ich odplašenie

Máte plnú záhradu cudzích mačiek? Vyskúšajte tieto triky na ich odplašenie
  • 26.06.2023
  • Michaela Kožáková

Cudzie mačky v záhrade sú pomerne častým problémom, s ktorým sa stretáva mnoho záhradkárov. Možno aj vy zvádzate boj s týmito nezvanými návštevníkmi a aj napriek tomu, že ich nekŕmite, pravidelne ich vidíte vyvaľovať sa vo vašej záhradnej skalke alebo medzi riadkami so zeleninou.

Existuje niekoľko spôsobov, ako odradiť mačky od chodenia do vašej záhrady, ktoré nezahŕňajú chemické prípravky. Majte však na pamäti, že mačky sú živé stvorenia, takže na otravu na mačky zabudnite a radšej hľadajte šetrnejšie spôsoby ako sa ich zbaviť.

Čo mačky neznášajú? Čo odpudzuje mačky? Ako odplašiť mačky z vašej záhrady? Vyskúšajte nasledujúce triky.

Neprehliadni: Moderná záhrada: Ktoré prvky by v nej nemali chýbať? Aké rastliny a materiály sú najvhodnejšie?

Prečo by ste nemali tolerovať mačky vo vašej záhrade?

Cudzie mačky môžu prenášať parazity a choroby, ktoré môžu byť škodlivé pre ľudí a zvieratá. Okrem toho mačky môžu v záhradách spôsobiť škody tým, že budú hrabať alebo škrabať rastliny. Mnohokrát neobídu ani záhradný nábytok, hojdačky či záhradnú lavičku

Túlavé, divé mačky, ktoré nie sú veľmi zvyknuté na ľudí, môžu byť agresívne, ak sa cítia ohrozené alebo vystrašené, čo môže predstavovať bezpečnostné riziko pre vás aj vašu rodinu. Ďalším problémom sú mačacie výkaly, ktoré vám môžu znepríjemniť pobyt na vašej záhrade.

Čo s mačacími výkalmi?

Predtým, ako pristúpite k jednotlivým krokom na odplašenie mačiek z vašej záhrady, nezabudnite tiež vykonať nasledujúce úkony:

  • Vždy čo najskôr odstráňte výkaly mačiek z vašej záhrady. 
  • Mačky sa často vracajú na rovnaké miesto, aby označili svoje územie. Ak je tento bod na tvrdom povrchu, vyčistite ho mydlovou vodou, aby ste čo najviac rozptýlili zápach.
  • Ak vidíte mačku, ktorá vykonáva potrebu, skúste ju zastaviť, ale nevystrašte ju.

Aj keď tieto rady nezabránia mačkám používať vašu záhradu ako toaletu a navštevovať ju, podporí to akúkoľvek metódu, ktorú zvolíte na odplašenie mačiek.

Voda na odohnanie mačiek

Zakúpte si postrekovače, ktoré sa aktivujú pohybom a spustia sa vtedy, keď mačky vstúpia na váš pozemok. Postrekovače ich odstrašia vodou. Mačky totiž vodu nenávidia a zďaleka sa jej vyhýbajú. Navyše vďaka postrekovačom zabezpečíte závlahu svojej záhrady. 

Ak práve nechcete investovať do systému závlahy, postačí vám i klasický postrekovač (fľaša) s vodou. Vždy, keď mačku zbadáte, postriekajte ju vodou. V žiadnom prípade na zviera nestriekajte vodu zo záhradnej hadice ani ju neoblievajte vedrom vody a podobne. Silný prúd vody by mohol zvieraťu ublížiť alebo mu spôsobiť šok. Cieľom nie je zvieraťu ublížiť, ale vyhnať ho zo záhrady.

Pozri aj: Najlepšie medonosné rastliny, vďaka ktorým prilákate užitočný hmyz

Rastliny a bylinky proti mačkám

Ekologickým spôsobom, ako odpudiť mačky z pozemku je vysadenie určitých byliniek, akými je napríklad levanduľa, citrusy či balkánske muškáty, ktoré môžu mačky odradiť. Pre mačky sú totiž výrazné pachy nepríťažlivé a obťažujú ich. Výborne funguje aj rozmarín, cesnak a v prípade záhonov je účinná aj Ruta voňavá alebo Coleus Canina.

Plašič na mačky

Ak si neželáte, aby sa po vašej záhrade pohybovali cudzie mačky, vyskúšajte ultrazvukovú plašičku. Tento malý prístroj vydáva zvuk na vysokej frekvencii. Sluchové orgány človeka ho však nezachytia. Odpudzovač mačiek môžete použiť na ochranu vnútorných, ako aj vonkajších priestorov. Môžete ho napájať buď elektrickým zdrojom alebo batériou.

Plašič na mačky vám dokonca pomôže odohnať i psy, myši, líšky, veveričky, jelene a iné zvieratá.

Šupy z citrusových plodov na mačky

Citrusové plody obsahujú limonénové a linaloolové oleje, ktoré po požití môžu byť pre mačky toxické. Pri ich požití vo veľkých množstvách môžu spôsobiť poškodenie pečene. Mačky sa však prirodzene vyhýbajú citrusovým plodom, preto nikdy nie sú vystavené olejom v takom množstve, aby boli pre ne nebezpečné. Umiestnite šupy citrusových plodov na miesta, kde sa mačky najviac vyskytujú.

Zaobstarajte si psa

Zatiaľ čo mačky a psy dokážu žiť harmonicky v jednej domácnosti, mačky sa radšej vyhýbajú záhradám, kde je v susedstve pes. Váš pes sa o ne ani nemusí výrazne zaujímať, samotný pach odradí mačky od toho, aby poctili váš pozemok svojou návštevou.

Zaujme ťa: Zbavte sa pásavky zemiakovej! Vyskúšajte týchto 9 účinných trikov

Domáci repelent na mačky

Doma vyrobené repelenty sú pravdepodobne najpohodlnejším spôsobom ako sa zbaviť mačiek. Na výrobu domáceho repelentu budete potrebovať:

  • pol litra vriacej vody
  • šupky z troch citrusových plodov alebo 15 kvapiek esenciálneho pomarančového oleja
  • tri veľké lyžice feferónky alebo zväzok čili
  • hrsť listov levandule, mäty alebo rozmarínu, použiť môžete i esenciu z týchto byliniek
  • pol šálky octu

Všetky ingrediencie dajte do mixéra a rozmixujte. Roztok nechajte lúhovať cez noc. Preceďte cez tenké plátno alebo mušelín. Fľašu s rozprašovačom naplňte roztokom a postriekajte na potrebné miesta.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní