Záhradníčenie podľa lunárneho kalendára: Ako na to a prečo by ste to mali vyskúšať?

Záhradníčenie podľa lunárneho kalendára: Ako na to a prečo by ste to mali vyskúšať?
  • 08.06.2023
  • Michaela Kožáková

Fázy Mesiaca ovplyvňujú príliv a odliv a rovnako aj nás, ľudí, ale i rastlinnú ríšu. Mnoho záhradkárov sa riadi lunárnym kalendárom a sadením podľa Mesiaca. Tvrdia, že vďaka nemu sa rastlinám výborne darí a oni sa tešia z lepšej úrody. 

Lunárny kalendár pre záhradkárov je vytvorený na základe jednotlivých fáz Mesiaca. Nájsť ho môžete na internetových stránkach, kde často bývajú presne rozpísané jednotlivé fázy. Zakúpiť si ho tiež môžete v kníhkupectvách v podobe stolového kalendára.

Prečo by ste mali zosúladiť práce v záhrade s fázami Mesiaca? Ak totiž chcete, aby vaše rastliny boli zdravšie a túžite po viac plodoch, ktoré sú krajšie, naučte sa záhradníčiť podľa lunárneho kalendára.

Aké práce vykonávať v záhrade počas fázy ubúdania Mesiaca? Čomu sa vyhnúť počas splnu?

Neprehliadni: Slizniaky v záhrade - ako sa ich účinne zbaviť bezpečne a ekologicky?

Čo sú to mesačné uzly?

Mesačné uzly v lunárnom kalendári označujú zatmenie Mesiaca alebo Slnka. Zatmenie je astronomický jav, ktorý nastáva keď sa jeden vesmírny objekt dostane do tieňa iného vesmírneho objektu. Na každú záhradkársku prácu pôsobia nepriaznivo, preto je dobré využiť tento čas na iné činnosti. Skontrolujte napríklad svoje záhradné náradie, upracte v záhradnom domčeku, vyčistite gril, záhradný krb alebo si jednoducho doprajte oddych a užite si čas s rodinou.

Čo robiť v záhrade, keď je nov Mesiaca?

Nov Mesiaca má za následok, že sa celá energia presúva do podzemných častí rastlín a je takmer nehybná. I pôda je vo fáze pokoja, preto nie je dobré v tejto fáze nič sadiť.

Práve toto obdobie je ideálnym na strihanie rastlín. Tekutiny v strome sa totiž sťahujú smerom ku koreňom, takže pri strihaní „nekrvácajú“ a rýchlo sa hoja. S prácami môžete začať už 3 – 4 dni pred nástupom novu. Tento čas je vhodný i pre choré stromy, ktoré strihaním ošetríte a tie sa rýchlejšie zotavujú.

Aké práce stihnúť vo fáze pribúdania Mesiaca?

Po nove až do prvej štvrtiny Mesiaca, keď má tvar ako písmeno D, ide o prvú lunárnu fázu, ktorá trvá približne 7 dní. V tomto období pribúdania Mesiaca sa rastlinné šťavy presúvajú z koreňov do nadzemných častí a rastliny rastú intenzívnejšie.

Táto fáza je výborným časom na zber plodov, ktoré sú najšťavnatejšie. Rovnako je vhodný čas na očkovanie či vrúbľovanie, presádzanie, hnojenie a kosenie trávy. V prvej štvrtine vysievajte a saďte listovú zeleninu a rastliny, ktoré rýchlo vyrastajú nad zem, a tiež letničky, ruže, liečivé byliny. V druhej štvrtine zase vyššie rastliny, ako je paprika, fazuľa či paradajky. Sadiť môžete i cibuľoviny.

Pozri aj: Stromy do malých záhrad: Ktoré patria medzi najobľúbenejšie?

Čomu sa vyhnúť počas splnu Mesiaca?

Spln je vyvrcholením lunárneho cyklu a počas neho je pôsobenie Mesiaca na rastliny najsilnejšie. Je to najvhodnejší čas na zber liečivých bylín, ktoré majú najväčšie účinky a najsilnejšiu arómu. Rastliny môžete tiež hnojiť. Počas splnu však určite nevysádzajte a ani nepresádzajte. Vyhnite sa tiež strihaniu stromov a krov, pretože by mohli vyschnúť. 
 

Na aké práce v záhrade je vhodné obdobie ubúdania Mesiaca?

Počas fázy ubúdania Mesiaca sa energia presúva z nadzemných častí do koreňov. V tomto období by ste sa mali pustiť do zbavovania sa všetkého suchého, odumretého a nežiaduceho, napríklad do boja so škodcami, chorobami rastlín alebo burinou.

Tento čas využite na prihnojovanie, presádzanie, vysádzanie rastlín či zber plodov s cieľom ich dlhšieho uskladnenia. Vysádzať môžete viacročné a dvojročné kvety, hľuzy a trvalky ako rebríček, ľaliovku či kocúrnik záhradný


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní