Stromy do malých záhrad: Ktoré patria medzi najobľúbenejšie?

Stromy do malých záhrad: Ktoré patria medzi najobľúbenejšie?
  • 04.05.2023
  • Michaela Kožáková

K záhrade rastliny a stromy jednoducho patria, či už sú to ovocné, listnaté, okrasné alebo ihličnany. Poskytujú nám nielen chutné a zdravé plody, ochranu pred zvedavými pohľadmi, príjemný tieň počas horúcich dní, ale i pohladenie pre oko i dušu. 

To, že vaša záhrada nemá veľkorysé rozmery neznamená, že v nej nemôžete pestovať stromy. Existujú totiž druhy, ktoré sú nenáročné na priestor a v dospelosti nedosahujú veľkú výšku. 

Máte aj vy menšiu záhradu a nie ste si istí výberom správneho stromu? Prinášame vám inšpirácie do malej záhrady v podobe malých stromov, ktoré ozdobia vaše vonkajšie priestory.

Neprehliadni: Liečivé stromy v našich parkoch a záhradách: Ktorý z nich lieči vorkoholizmus a ktorý zvyšuje krvný tlak?

Podľa čoho vyberať strom do záhrady?

  • Aké má strom nároky na priestor a akú maximálnu šírku a výšku dosahuje v dospelosti? Aká pôda mu vyhovuje?
  • Väčšinou opadavé stromy bývajú atraktívnejšie od jari do jesene a zaujímavejšie ako tie vždyzelené. Mávajú krajšie a nápadnejšie kvety alebo ich lístie v priebehu roka mení farbu.
  • Ak chcete, aby stromy boli okrasou vašej záhrady po celý rok, zvažujte ihličnany.
  • Ak chcete prilákať vtáky, vyberte si stromy s bobuľami.
  • Ak si chcete pochutnať na ovocí, pestujte jablone, hrušky alebo čerešne.
  • Chcete, aby strom poskytoval čo najviac tieňa alebo aby tvoril iba vertikálny prvok? Podľa toho vyberajte buď širokú, guľovitú korunu alebo v opačnom prípade stĺpovitú alebo vajcovitú.
Muchovník

Zdroj: INSTAGRAM/garten.flaechenlust

Muchovník

Amelanchier muchovník alebo Aljašská čučoriedka je obľúbená náhrada za čučoriedky. Oproti čučoriedkam je nenáročná na pestovanie a nevyžaduje si kyslú pôdu. 

Strom má podobné tmavomodré až tmavofialové plody, so sladkou až sladko-kyslou chuťou, ktoré sú bohaté na vitamín A, B a C a na antokyány. Pochutnať si na nich môžete hneď po odtrhnutí zo stromu alebo ich pridať do koláča, spraviť si z nich marmeládu či sirup. Môžete ich tiež zamraziť alebo usušiť.

Muchovník je samoopelivá, mrazuvzdorná rastlina vhodná aj do vyšších polôh do -40 °C. Potrebuje bežnú, vlhkú pôdu, priame slnko a stanovište chránené závetrím. Pre bohatú úrodu a kvety je dôležitý presvetľovací rez a jarné hnojenie. 

Javor

Zdroj: INSTAGRAM/barayama.maples

Japonský javor

Nádherné japonské javory prinesú do vašej záhrady krásu a farby. Vyberať si môžete z druhov sfarbených do červena, žlta, zelena či viacfarebné odrody. 

Japonské javory výborne odolávajú nižším teplotám. Staršie rastliny znesú pokles teploty až na -29 °C.

Dôležitým predpokladom úspešného pestovania javorov je vyššia vlhkosť pôdy a vzduchu. Dlhšie trvajúce sucho spôsobuje krútenie a zasychanie listov, dôsledkom čoho tieto dreviny strácajú svoju estetickú hodnotu. 

Nezabudnite i na to, že tieto stromy by sa nemali strihať, keďže strihom môžete zničiť ich charakteristický habitus a tým ich môžete poškodiť.

Hruška

Zdroj: INSTAGRAM/rachellegardens

Hruška vŕbolistá

Medzi najkrajšie stromy do malých záhrad patrí hruška vŕbolistá. Najobľúbenejšou je odroda Pendula, ktorej konáriky rastú previsnuto. Hruška má drobné striebornosivé lístočky a biele, sladko voňajúce kvety.

Ide o nenáročný strom, ktorý po zakorenení výborne odoláva vysokým teplotám aj dlhotrvajúcemu obdobiu sucha. Strom časom vytvorí hustú, kompaktnú korunu.

Hruška môže dorásť až do výšky i šírky okolo 5 metrov, preto je vhodné ju strihať a tvarovať. 

Pozri aj: Najodolnejšie trvalky, ktoré sú krásne aj bez starostlivosti

Eukalyptus

Zdroj: INSTAGRAM/tropik.cz

Eukalyptus

Eucalyptus pauciflora predstavuje druh eukalyptu do záhrady. Spomedzi eukalyptov je tento druh veľmi zaujímavý okrem aromatických listov svojou odolnosťou voči mrazu. 

Má stálozelené listy, ktoré vekom rastú a zužujú sa. Vašu záhradu skrášli nezvyčajnou kôrou v odtieňoch zelenej, sivej, oranžovej a krémovej.

Tento vždyzelený malý strom produkuje vonné silice, ktoré odpudzujú hmyz, ale sú vhodné i pre astmatikov. Proti váhe ťažkého zimného snehu sa na rozdiel od našich listnatých domácich stromov bráni ohýbaním konárov.

Jabloň

Zdroj: INSTAGRAM/curlyqsgarden

Jabloň Espalier

Okrem potešenia z úrody chutných plodov táto odroda jablone slúži aj na okamžité vytvorenie súkromia. Na jar nádherne kvitne bielymi, voňavými kvetmi a počas leta na nej postupne rastú chutné, veľké jablká.

Tento jeden z najkrajších ovocných stromov do malej záhrady môžeme použiť ako tieniacu stenu na stanovištia vystavené vetru, nežiadúcim pohľadom a na letné ochladenie južne orientovaných miestností. 

Vďaka svojím malým rozmerom sa hodí i do úzkych priestorov alebo na väčšie terasy.

Mišpuľník

Zdroj: INSTAGRAM/mogura_true_love

Mišpuľník

Tento opadavý listnatý strom vytvára rozložitú korunu a má tmavo zelené listy, ktoré sa na jeseň farbia do žlta, oranžova alebo červena. Hlavným poznávacím znakom sú nápadne veľké biele kvety a žltohnedé malvice. Mišpuľa sa môže využiť nielen ako ovocný strom, ale aj ako dekoratívny krík.

Plody tohto stromu sa dajú konzumovať čerstvé aj tepelne upravené, ale u nás sa s ním najčastejšie stretávame vo forme sirupu.

Sú nielen chutné, ale tiež zdravé. Podporujú tvorbu červených krviniek, znižujú krvný tlak a cukor a pomáhajú predchádzať cukrovke 2. typu. Napomáhajú lepšiemu tráveniu, dobre zaberajú pri kolikách a vďaka obsiahnutej vláknine podporujú prirodzené chudnutie.

Judášovec

Zdroj: INSTAGRAM/sanchezmayomiguel63

Ak hľadáte inšpirácie do záhrady a chcete si ju skrášliť pútavými drevinami či rastlinami, vysaďte si do nej judášovec, liesku obyčajnú, cypruštek tupolistý či ľahko tvarovateľný krušpán.

Obľúbeným stromom do malej záhrady je tiež okrasná čerešňa, Magnolia wilsonii a drieň japonská.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní