Najodolnejšie trvalky, ktoré sú krásne aj bez starostlivosti

Najodolnejšie trvalky, ktoré sú krásne aj bez starostlivosti
  • 16.03.2023
  • Michaela Kožáková

Pestré trvalky hrajúce všetkými farbami sú atraktívnym prvkom záhrady. Či už ste skúseným záhradkárom alebo začiatočníkom, niektoré trvalky odolajú nielen vašej neodbornej starostlivosti, ale nezničia ich ani silné mrazy, nepríjemné suchá či škodcovia v záhrade. Niekoľkým známym trvalkám mnohokrát stačí len zálievka v podobe dažďovej vody a neprekáža im ani ílovitá či menej úrodná pôda.

Dúška materina, poniklec obyčajný, krásnoočko – ktoré ďalšie rastliny patria medzi tie najodolnejšie a zároveň najkrajšie trvalky? Ktoré z rastlín sa hodia do ekologickej alebo bezúdržbovej záhrady?

Neprehliadni: Predzáhradka - ako z nej spraviť najkrajší priestor vášho pozemku?

Ľaliovka

Zdroj: INSTAGRAM/leonov_nature

Ľaliovka

Ľaliovka je jedným z najobľúbenejších, nenáročných a mrazuvzdorných kvetov do záhrady, ktorý pochádza z východnej Ázie. Tieto dlho kvitnúce trvalky tolerujú premočenie pôdy i sucho, a dokonca i slanú pôdu. Sú výbornými pomocníkmi proti erózii pôdy a následným zosuvom strmých brehov. 

Ľaliovky skrášlia každý záhradný priestor svojimi kvetmi žltých a oranžových farieb. Pestujú sa však aj druhy s červenými, ružovými či bielymi kvetmi. Výnimkou nie sú ani dvojfarebné odrody, kedy kvet má v strede inú farbu ako na okrajoch lupeňov. 

Ľaliovky patria medzi trvalky na slnkom zaliate stanovištia, ale dariť sa im bude aj v polotieni. Tieto slovenské trvalky môžete množiť delením. Zo širokého koreňového systému vyrastajú v okolí hlavného trsu nové samostatné rastlinky, ktoré môžete odkopať a jednoducho presadiť na iné miesto alebo do črepníka.

Kocúrnik

Zdroj: INSTAGRAM/wilmainthegarden

Kocúrnik záhradný

Pútavý kocúrnik charakterizuje prenikavá, príjemná vôňa pripomínajúca citrónovú vôňu medovky lekárskej. Táto bylina, ktorá patrí i medzi najkrajšie skalničky, má silné účinky na mačky, a dokonca sa prezýva i ako „mačací kokaín". 

Kocúrnik patrí medzi trvalky do tieňa a polotieňa, ale výborne sa mu darí i na slnečnom stanovišti. Jednoducho sa pestuje v priemerných, suchých až stredných, dobre odvodnených pôdach. Svojimi nádherne vzpriamenými fialovými hrotmi sa stane ozdobou vašej záhrady. Pestovať ho môžete aj ako pôdopokryvnú rastlinu a skvele sa hodí i na okraje chodníkov.

Účinky tejto trvalky ocenia všetci, ktorí trpia zažívacími ťažkosťami a vysokým krvným tlakom. Kocúrnik tiež tlmí kŕče, podporuje potenie a lieči nervové problémy.

Yucca

Zdroj: INSTAGRAM/suechef65

Yucca vláknitá

Táto na pohľad exotická kráska sa veľmi rýchlo udomácnila v našich záhradách a patrí medzi veľmi obľúbené trvalky. Juka vláknitá má 40 až 60 centimetrov dlhé mečovité listy, ktoré sú veľmi tuhé, šedozelené, široké asi tri centimetre a vydržia aj cez zimu. Listy sú nahustené v prízemnej ružici, ku ktorej počas rokov prirastajú ďalšie ružice. Krásna juka zaujme najmä svojimi kvetmi, ktoré sú krémovo biele a zvonkovité.

O máloktorej záhradnej rastline sa dá povedať, že je tak tolerantná k pestovateľským chybám aj k viacročnej chýbajúcej starostlivosti ako práve táto juka. Inak povedané, je celkom umenie ju zahubiť. Dôležité je len nájsť pre ňu na plnom slnku nezamokrené a najmä dostatočne veľké miesto, inak bude utláčať okolitú vegetáciu.

Na jar nezabudnite juku z estetického hľadiska ostrihať a odstrániť suché či zhnité listy. Po mnohých rokoch juka niekedy prestáva kvitnúť, preto ju na jar mierne prihnojte minerálnym alebo aj organickým hnojivom.

Rebríček

Zdroj: INSTAGRAM/garden_art84

Rebríček obyčajný

Túto trvácnu bylinu poznáme z lúčnych spoločenstiev rastlín. Rebríček dokáže rásť takmer v každých podmienkach, je nenáročný na pôdu a kvitne celé leto až do prvých mrazov. Na 30-40 centimetrov dlhých stonkách sa vytvárajú sýto oranžové až zlato žlté kvety. Kvety sú vhodné k rezu a na sušenie do kytíc. Listy aj kvety sú aromatické.

Rebríček je výborná trvalka do zmiešaných kvitnúcich záhonov a uplatní sa tiež v záhonoch popri cestách alebo schodoch.

Myší chvost, ako sa aj ľudovo rebríček prezýva, sa dnes vyskytuje v mnohých farbách a tvaroch. Keďže si z pôvodných vlastností zachoval svoju nenáročnosť, teší sa stále väčšej pozornosti a obľube.

Rebríček je často podceňovaná trvalka a mnohokrát sa s ňou zaobchádza ako s burinou. V skutočnosti je to cenná liečivá rastlina, ktorá má množstvo pozitívnych účinkov pre naše zdravie.

Skalnica

Zdroj: INSTAGRAM/garden_inthesky

Skalnica strechová

Medzi zaujímavé a veľmi odolné trvalky do skalky patrí i skalnica strechová. Táto krásna rastlina so sukulnetnými listami prekvapí svojím tvarom i sfarbením. Odoláva extrémnym suchám i mrazom. Práve preto, že nepotrebuje takmer žiadnu pôdu, sa používa v skalkách.

Skalnica, prezývaná i skalná ruža, sa hodí na kamenisté miesta vystavené celodennému slnku a vystačí si s vodou vo forme zrážok. Zo starších dospelých ružíc začiatkom leta vyrastajú stonky nesúce púčiky, ktoré vykvitnú do súkvetia ružovo zafarbených kvetov. Kedysi táto rastlina ozdobovala múry a strechy, pretože sa verilo, že chráni obydlia pred bleskom.

Okrem tradičných druhov skalnice dnes môžeme pestovať aj veľa hybridov. Tie sa líšia veľkosťou, farbou, tvarom a textúrou lístkov.

Pozri aj: Ako vybrať správny kvetináč? Na čo upriamiť pozornosť, keď nie na dizajn?

Perovec psiarkovitý

Zdroj: INSTAGRAM/haven_paa_tradsborgvej

Perovec psiarkovitý

Perovec psiarkovitý, ktorý predstavuje nenáročný druh okrasnej trávy, zaujme svojimi dekoratívnymi klasmi. Väčšie kultivary dosahujú výšku okolo 80 centimetrov, tie menšie len 30 alebo 40 centimetrov. Keď rastline doprajete slnečné stanovište a dobre priepustnú pôdu, odvďačí sa vám kvetmi v podobe kláskovitých metlín zemitej, hnedo béžovej, až smotanovej farby. 

Perovce sa pestujú aj v nádobách, na terasách alebo ako celoročné kvety na balkóne. Rastlina sa odporúča aj na rezané kvety a suché kytice.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní