Predzáhradka - ako z nej spraviť najkrajší priestor vášho pozemku?

Predzáhradka - ako z nej spraviť najkrajší priestor vášho pozemku?
  • 23.02.2023
  • Michaela Kožáková

Už sa vám stalo, že ste prechádzali okolo nejakého domu a museli ste sa zastaviť, aby ste obdivovali krásne upravenú predzáhradku? V tej chvíli sa vám určite v hlave zrodili nápady a inšpirácie pre svoju vlastnú predzáhradku. 

Predzáhradka predstavuje časť pozemku, ktorou prechádzame denne minimálne dvakrát. Môže ísť o priestor pod oknami domu alebo pred dverami – vstupom do domu.

Pred domom väčšinou potrebujeme parkovacie miesto, alebo aj príjazdovú cestu, chodníček do domu, miesto na popolnice, či ďalšie veci ako je rozvádzač, osvetlenie. Niekedy je však ťažké vymyslieť, ako to všetko dostať do malého priestoru pred domom a usporiadať to tak, aby predzáhradka bola aj krásna a získala si obdiv všetkých okoloidúcich.

Aké rastliny nasadiť do predzáhradky? A ako priestor pred domom premeniť na štýlovú okrasnú predzáhradku?

Neprehliadni: Ako vybrať správny kvetináč? Na čo upriamiť pozornosť, keď nie na dizajn?

Kaktusy

Zdroj: INSTAGRAM/la_sidhu

Čím sa riadiť pri úprave a realizácii predzáhradky?

Trendom sú dnes otvorené predzáhradky bez oplotenia – priestor pomáhajú vymedziť najmä výsadby. Štýl predzáhradky by mal dokonale ladiť so vzhľadom domu aj charakterom okolia. Inak bude vyzerať predzáhradka v novej zástavbe rodinných domov v meste a inak niekde na vidieku. Krása tejto malej záhradnej kompozície sa skrýva v jednoduchom štýle a tiež v harmónii použitých prvkov s okolím.

Pri výbere rastlín sa zamerajte na menšie dreviny a druhy, ktoré sa dajú tvarovať. Ďalej sa riaďte podľa listov a voľte rastliny, ktoré sú dlhodobo dekoratívne. Pri výsadbe je tiež dôležité brať do úvahy dopad priameho slnka a veternosť. Nie všetky rastliny sú totižto vhodné do slnečnej predzáhradky alebo na miesta, kde väčšinu dňa dopadá tieň.

Je tiež dobré pripraviť si návrhy predzáhradky, resp. nakresliť si plán. Takto získate lepšiu predstavu o tom, kde čo nasadiť a ako asi bude vaša predzáhradka vyzerať.

Čo zasadiť do predzáhradky?

Aké rastliny sa hodia do predzáhradky? Ktoré stromy sú vhodné do predzáhradky?

  • Živý plot: ak chcete predzáhradku trochu oddeliť od verejných priestorov a ulice, pre nízky živý plot voľte krušpán a pre vyšší zase tis obyčajný.
  • Stromy a kry: predzáhradku ozdobia nízke, pomaly rastúce ihličnany vytvarované do gule, ktoré môžete umiestniť i do črepníkov, previsnutý smrekovec či vŕba. Z kríkov vyberajte opadavé dráče, bršleny, nátržníky. 
  • Do skalky sa hodí materina dúška, levanduľa, skalnica, zvončeky, zbehovec plazivý.
  • Do tieňa sú vhodné rastliny ako papradie, fuksia, jazyčník, astilba.
  • Doplnková výsadba: oblé kry hortenzie, kalina, trvalkové výsadby, popínavá hortenzia, okrasné trávy.

Pozri aj: Záhradné trendy pre rok 2023: Čo bude dominovať v okrasnej záhrade?

Predzáhradka

Zdroj: PINTEREST/loveandspecs.com

Ako oživiť predzáhradku?

Vaša predzáhradka nemusí byť len plná kvetov a stromov. Doplniť ju môžete tiež romantickou lavičkou, záhradnými dekoráciami, hravou zvonkohrou či starým bicyklom obrasteným brečtanom. Estetickú funkciu predzáhradky môže zvýšiť i vkusný chodník, ktorý by mal tiež byť protišmykový a dostatočne široký. 

Ak máte v predzáhradke umiestnené aj popolnice na smeti, vyčleňte im kryté miesto čo najďalej od vchodových dverí. Nezabúdajte svoju predzáhradku správne osvetliť. Praktickou a zároveň vkusnou voľbou sú LED svetlá na diaľkové ovládanie alebo automatické svetlá so senzormi pohybu. Pre dekoračné účely môžete do predzáhradky umiestniť aj zopár solárnych svietidiel. 

Inšpirácie pre predzáhradku

Každý z nás má inú predstavu a páči sa mu niečo iné. Niekto preferuje bezúdržbovú predzáhradku, iný si potrpí na prírodný vzhľad alebo volí predzáhradku z kameňa, s niekoľkými stromami. Majte však na pamäti, že by ste mali svoju predzáhradku prispôsobiť nielen svojmu obľúbenému štýlu, ale aj vzhľadu vášho domu a okoliu. 

Predzáhradku v stredomorskom štýle vytvoríte kombináciou bielych kameňov, prírodného dreva, voňavých byliniek, zaujímavých sukulentov a borovíc. Vďaka bambusu, ratanu, závesným lampiónom, pletenej rohože pri vstupe dodáte vašej predzáhradke bohémsky nádych. 

Do predzáhradky navrhnutej v japonskom duchu sa hodí skalka a jazierko. Prázdne miesta môžete vysypať kamienkami a do záhonov nasadiť pivonky, chryzantémy a ku jazierku vodné kosatce. Z okrasných kríkov stavte na japonské azalky, kamélie a hortenzie. 

Predzáhradka v minimalistickom štýle prekvapí svojím jednoduchým a zároveň veľmi moderným vzhľadom. Nasaďte do nej zopár pomaly rastúcich drevín a zvyšok priestoru doplňte trávnikom alebo bielymi kameňmi.

Záhradka

Zdroj: INSTAGRAM/mrsjessdaines

Predzáhradka

Zdroj: INSTAGRAM/small_town_custom

Predzáhradka

Zdroj: PINTEREST/Naomi Mirza

Predzáhradka

Zdroj: PINTEREST/lifeonvirginiastreet.com

Dizajn

Zdroj: PINTEREST/https://www.instagram.com/p/CCefz_tpgVi/?hl=en

Predzáhradka

Zdroj: PINTEREST/chrislovesjulia.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní