Najkrajšie TOP pôdopokryvné rastliny, ktoré sú nielen atraktívne, ale tiež užitočné

Najkrajšie TOP pôdopokryvné rastliny, ktoré sú nielen atraktívne, ale tiež užitočné
  • 29.02.2024
  • Michaela Kožáková

Pôdopokryvné rastliny majú v záhrade neoceniteľnú funkciu. Svoje uplatnenie nájdu hlavne na problematických miestach a za krátky čas dokážu v ideálnych podmienkach porásť väčšiu plochu. Zakryjú holú pôdu, nevzhľadné miesta či medzery medzi chodníkmi a zároveň zabránia rozrastaniu buriny.

Okrem toho tiež chránia pôdu pred eróziou a vysúšaním. Často sa využívajú na spevnenie svahov a aj ako nízkoúdržbová alternatíva trávnika. Pôdopokryvné trvalky sa výborne hodia i do tieňa, ale darí sa im aj na slnku.

V podobe podrastu stromov, kobercového porastu skaliek či záhonov, alebo prevísajúceho prvku na múroch a rôznych terénoch pôdopokryvné rastliny zvyšujú atraktivitu záhrady. Tieto okrasné kvety zaujmú nielen svojimi listami, ale mnohé z nich i krásne kvitnú. Ktoré z pôdopokryvných trvaliek patria medzi tie najobľúbenejšie?

Popínavé rastliny ako pôdna pokrývka - ktoré majú aj krásne ružové a fialové kvety?

Zaujímavé pôdopokryvné rastliny sú skvelou voľbou pre záhrady a okrasné priestory, kde chcete mať trvalo zelený kryt pôdy. Tieto rastliny majú schopnosť rýchlo sa rozrastať a pokryť väčšie plochy, čím pomáhajú potlačiť rast burín, zachovať pôdu vlhkú a pôsobiť ako pôdna pokrývka.

Najrýchlejšie rastúca trvalka - ako na výber pôdopokryvných rastlín?

Medzi najpopulárnejšie pôdopokryvné stálozelené rastliny patria napríklad:

  • zimozeleň menšia,
  • borievka plazivá,
  • pachysandra vrcholová,
  • rozchodník skalný,
  • flox šidlolistý,
  • zbehovec plazivý,
  • tymián plazivý,
  • materina dúška.

Tieto rastliny majú rôzne farebné listy, ružové a fialové kvety, čo im dodáva dekoratívny vzhľad a môžu byť výbornou doplnkovou výzdobou v záhrade. Majú radi prostredie plného slnka, ale aj polotieň.

Okrem estetických vlastností má tento typ rastliny aj niekoľko ďalších výhod.

  • Pomáhajú udržiavať vlhkosť pôdy, zlepšujú jej štruktúru a zabraňujú erózii pôdy.
  • Navyše, mnohé z týchto rastlín sú odolné voči suchu a nepotrebujú veľa starostlivosti.

Ak hľadáte pôdopokryvnú rastlinu a rozhodnete sa ich vysadiť v záhrade, dajte im dostatok priestoru na rast a pravidelne ich orežte, aby sa udržiavala ich kompaktná forma. A to aj v prípade, že je to nízko rastúca rastlina. Nezabudnite tiež na pravidelné zavlažovanie a hnojenie, aby vaša záhrada vyzerala stále krásne a zdravo.

Neprehliadnite: Spoznaj, ktoré orechy sú najzdravšie! A aké majú účinky?

Alchemilka

Zdroj: INSTAGRAM/iwencheshage

Alchemilka

Robustné vankúše listov liečivej alchemilky, ktorá vytvára súvislú pokrývku pôdy, nedovolia žiadnej burine, aby ich prerástla. Drobné žltozelené kvety ozdobia každý kút vašej záhrady, no najčastejšie sa rastlina využíva na zazelenenie súvislejších plôch pod stromami a krami.

Ak skoro na jar pozbierate listy alchemilky, môžete ich vysušiť a použiť na prípravu liečivého čaju. Aj keď sa stretávame s názvom ženská bylinka, užívať ju môžu aj muži. Okrem gynekologických problémov alchemilka pomáha aj pri iných zdravotných ťažkostiach – tráviacich, bakteriálnych, vírusových a ďalších ochoreniach.

Heuchera

Zdroj: INSTAGRAM/provenwinners

Heuchera

Heuchera je okrasná mrazuvzdorná trvalka, ktorá zaujme svojimi listami. Vyšľachtených bolo množstvo hybridov tejto zaujímavej rastliny. Pestujú sa kultivary s menšími i väčšími listami, viac či menej zvlnenými, alebo vykrojenými. Výnimočná je aj pestrosť sfarbenia ich listov. Tie bývajú od žiarivej žltozelenej, cez oranžovú, červenú, vínovú, ružovú až po červenohnedú či tmavozelenú. Listy môžu byť jednofarebné alebo pestré s výraznejšou žilnatinou.

Heuchere sa darí v humóznej, priepustnej či mierne vlhkej pôde a uprednostňuje polotieň. 

Flox

Zdroj: INSTAGRAM/marinasgarten

Flox šidlolistý

Táto vždyzelená nízka mrazuvzdorná trvalka ozdobí vašu záhradu kvetmi sfarbenými do odtieňov fialovej, ružovej, modravej a občas aj bielej. Počas kvitnutia vytvára krásny hustý kvetinový koberec. Vďaka svojej atraktivite sa flox šidlolistý využíva aj ako skalnička, balkónový kvet či kvitnúca, nenáročná trvalka do záhonov.

Tejto nenáročnej rastline vyhovuje slnečné stanovište a znesie aj polotieň. Na slnku však bude kvitnúť bohatšie. Flox je ideálny na pokrývanie, stabilizovanie svahov a iných exponovaných miest s celodenným slnkom, kde sa časom pekne rozrastie. 

Borievka

Zdroj: INSTAGRAM/naturbrukgjennestadvgs

Borievka plazivá

Borievka plazivá predstavuje pôdopokryvný, vždyzelený ihličnan z čeľade cyprusovité, ktorý je prakticky bezúdržbový a veľmi odolný voči mrazom i suchu. Dorastá maximálne do výšky 45 centimetrov, no dokáže sa roztiahnuť až na 3 metre.

Borievka je vhodná ako podrast vyšších kríkov. Vďaka robustnému koreňovému systému dokáže spevniť akýkoľvek svah či terénny zlom. Tento pútavý ihličnan sa často používa na skrášlenie skaliek, predzáhradiek a často ho vidieť i v kombinovanej výsadbe s inými rastlinami. 

Rozchodník skalný

Zdroj: INSTAGRAM/kathleenfergusonlandscapes

Rozchodník skalný

Rozchodník skalný predstavuje kultivar vytvárajúci husté koberce. Vyberať si môžete z množstva druhov rozchodníkov, pričom väčšina z nich sú nízke sukulenty rastúce na exponovaných skalných stanoviskách s dostatkom slnka. Rozchodník sa tiež používa na ozelenenie extenzívnych strešných záhrad alebo ako vonkajšia črepníková skalnička na balkón, terasu, verandu či parapety

Zaujímavosťou je, že za chladného počasia sa farba listov rozchodníka mení na bronzovú až červenú. V letnom období rastliny zakvitajú žiarivo žltými kvetmi. 

Pozri aj: Kvetinový záhon: Ako ho vytvoriť čo najefektívnejšie?

Zimozeleň

Zdroj: INSTAGRAM/gardencalling

Zimozeleň menšia

Táto stálozelená bylina, ktorá je odolná voči mrazom, zveri či mechanickému poškodeniu, vyniká nápaditými fialovými kvetmi. Zimozeleň sa dokáže rýchlo rozrásť a svojim hustým porastom pokryje veľkú plochu. Ak ju nechcete mať po celej záhrade, mali by ste regulovať jej rast. Rastlina je vhodná najmä pre vytváranie hustých porastov pod korunami stromov, do svahu, ale aj ako náhrada trávnika.

Zimozeleň obsahuje niektoré alkaloidy. Najdôležitejší je vinkamín, ktorý je zložkou liekov proti vysokému krvnému tlaku. V tejto liečivej rastline boli dokonca objavené účin­né látky na liečbu nádorov a hypertónie. 

Materina dúška

Zdroj: INSTAGRAM/spettospade

Materina dúška citrónová

Existujú desiatky druhov a kultivarov patriace do rodu thymus, z ktorých niektoré sú vynikajúcimi pôdopokryvnými trvalkami a zároveň sú stálozelené. Okrem dobre známej materinej dúšky a tymianu, jedným z takýchto druhov je aj thymus citriodorus, nazývaný aj materina dúška citrónová. Táto aromatická trvalka vytvára husté, kompaktné vankúše žltozelených listov, ktoré majú intenzívnu vôňu. Veľmi rýchlo sa rozrastá a počas júna kvitne fialovými kvetmi, ktoré sú v kombinácii s výraznými listami neprehliadnuteľné.

Pôdopokryvná rastlina, ktorá má tiež posilňujúce a protizápalové účinky, je ideálna na pokrytie plôch medzi nášľapnými kameňmi (pri chôdzi po materine dúške sa uvoľňuje silná vôňa) alebo rôznych slnečných miest so suchou, kamenistou pôdou.

Pachysandra

Zdroj: INSTAGRAM/worfieldplants

Pachysandra

Medzi atraktívne kobercové trvalky patrí aj pachysandra, ktorá výborne znáša vlhké aj suché pôdne podmienky a darí sa jej na slnku aj v tieni. Jej drobné voňavé biele kvety sa objavujú už koncom marca. Tejto vždyzelenej rastline neprekážajú ani opadané listy, pod ktorými ostatné rastliny chradnú.

Pachysandra rastie pomaly, preto sa ľahko udržuje v priestore, ktorý jej určíte. Keď sa na mieste udomácni, nemusíte sa o ňu už takmer vôbec starať.  

Aktualizované na 29.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní