Burina v záhrade: Ako s ňou zatočiť raz a navždy?

Burina v záhrade: Ako s ňou zatočiť raz a navždy?
  • 31.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Záhradkári vedia, že pred burinou sa treba mať na pozore. A nie je to len estetický problém. Burina totiž berie rastlinám potrebné živiny a ak je moc vysoká, tak aj slnečné svetlo, čím spomaľuje ich rast. A sú s ňou len problémy!

Vykopávať? Postrekovať? Prekryť ju mulčovacou kôrou či kameňmi? Buriny je možné zbaviť sa niekoľkými spôsobmi. Ktoré z nich sú ale najúčinnejšie? Prezradíme vám viac.

Burina tu vždy bola, je a bude

Pravdepodobne nám dáte za pravdu, že nič v záhrade nerastie tak rýchlo, ako práve burina. Ak by mala plody, zbierali by sme ich snáď aj každý týždeň. Odkedy sú ale našimi pomocníkmi aj chemické prípravky, v boji proti burine môžeme mať prevahu veľmi jednoducho.

Najúčinnejšími prostriedkami sú totiž chemické postreky, ktoré by sa mali aplikovať na najmenej 15 centimetrov dlhé zelené časti buriny. Burina totiž prijíma postrek výlučne iba listami a zelenými časťami. Cez ne prejde postrek až do koreňovej sústavy buriny, ktorú zničí. To sa prejaví po približne dvoch týždňoch, kedy burina zvädne a vyschne.

Takýto postrek je ideálne aplikovať počas suchého a slnečného počasia bez vetra. Dážď totiž znižuje účinky látok obsiahnutých v chemických postrekoch na ničenie buriny.

Odporúčame: Grilované mäso: Klasika, ktorá nikdy neomrzí!

mulčovacia kôra

Zdroj: Shutterstock

Zbavte sa buriny a skrášlite si priestor

Výborným pomocníkom každého záhradkára je nepochybne netkaná textília a mulčovacia kôra. Ako ich ale použiť správne? Môžete to vyskúšať aj v prípade, ak sa chcete zbaviť buriny raz a navždy, a zároveň si dané miesto skrášliť.

Prekrytie miesta posiateho burinou práve netkanou, zväčša čiernou textíliou, je skvelým spôsobom, ako sa zbaviť buriny veľmi jednoducho. Tma pod textíliou neumožní, aby ďalej dochádzalo k fotosyntéze, a preto burina pod ňou už nebude rásť.

Ako na to? Zbavte sa na danom mieste buriny aj s koreňmi, prekryte miesto netkanou textíliou, a pre ešte krajší estetický zážitok posypte textíliu napríklad mulčovacou kôrou. Krásne to vynikne napríklad v okolí kríkov či kerov, prípadne aj v okolí menších okrasných stromov, tráv alebo trvaliek. Kôru môžete nahradiť napríklad aj kameňmi, fantázii záhradkára sa medze nekladú.

Ide to aj „prírodne“

Ak nechcete na burinu „zaútočiť“ chemickým postrekom, skúste prípravky na prírodnej báze, ako napríklad:

  • soľ – rozsypte ju na miesta, kde burina rastie najviac – sodík v soli vytvorí pre burinu veľmi nepriaznivé podmienky,
  • slama – po výsadbe predovšetkým jahôd a zeleniny pokryte pôdu naokolo slamou alebo senom – zabránia rastu buriny a po jej zhnití sa stane výživným hnojivom pre zasadené rastliny,
  • citrón – ten veľmi účinne pomáha proti rastu buriny – odšťavte citróny, citrónovú šťavu zmiešajte s vodou a takto pripravenú zmes aplikujte na burinu rozprašovačom alebo jednoducho rozhádžte nakrájané plátky citróna na miesta, kde burina rastie najviac,
  • vriaca voda – polejte ňou miesta, kde je buriny najviac – horúca voda totiž burinu rýchlo a ekologicky spáli bez toho, aby ste museli použiť chemické postreky,
  • sóda bikarbóna – v pomere 1:2 zmiešajte sódu bikarbónu s vodou a takto pripravenú zmes priveďte do varu, potom roztokom postriekajte postihnuté miesta,
  • ocot – použite klasický alebo jablčný ocot a pripravte z neho postrek – zmiešajte liter octu, štvrť šálky soli a zopár kvapiek prípravku na umývanie riadu, všetko dôkladne rozmiešajte a postriekajte burinu.

Postrek proti burine

  • 4 litre 15 až 20 % octu
  • 1 lyžica prípravku na umývanie riadu

Ocot a prípravok nalejte do nádoby. Premiešajte a nechajte chvíľu odstáť. Hotový roztok môžete použiť na polievanie buriny. Roztok tiež môžete preliať do fľaše s rozprašovačom a burinu postriekať.

Neprehliadnite: Marinády na gril: Dotiahnu grilovačku do dokonalosti!

flox v záhrade

Zdroj: Shutterstock

Trvalky alebo kvetinový koberec? Jednoznačne áno!

Práve kvetinový koberec je jedným zo spôsobov, ako burinu poraziť raz a navždy. Ponuka je široká – vybrať si možno zo širokej palety rastlín s krásnymi kvetmi či listami.

Pôdopokryvné rastliny vyrastú, rozrastú sa ako koberec, čím zabránia klíčeniu nových burín. Ideálne sú na to pôdopokryvné trvalky, napríklad bergénie alebo pachysandra, ktorá je vhodná aj na tienisté miesta. Ideálnou voľbou je napríklad aj flox, ktorý svojimi farbami rozjasní každý priestor.

Zaujímavo vyzerajú aj vresy a vresovce, ktorým vyhovujú slnečné stanovištia a kyslé pôdy. Brečtany a zimozelene sú nenáročné. Ich výhodou je, že pokryjú aj veľké plochy.

Ako si s burinou poradiť najrýchlejšie? Ručne stručne!

Vytrhnutie buriny aj s koreňmi je určite účinnejšie, ako keby ste ju iba pokosili. Vytrhanie buriny až ku koreňom síce opätovnému rastu buriny úplne nezabráni, ale, samozrejme, jej rast značne spomalí.

Vybrali ste si? Tak vám v boji s burinou držíme palce!

Tip pre vás: TOP 12 rastlín proti komárom, ktoré ich zaručene odpudia!

Aktualizovaný článok: 31.3.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní